Annonce
Nyborg

Nyborg Kommune sendte lokkedue ud på skole med skjult kamera og falsk id-kort

En novembermorgen sidste år dukkede en mand op på 4kløverskolen i Ørbæk. Han identificerede sig selv som medarbejder i Nyborg Kommunes skole-it-afdeling og var angiveligt kommet for at finde kilden til en datalæk på skolen. Modelfoto: Colourbox
  • Kommunens samarbejde med et sikkerhedsfirma er ophørt, efter kommunaldirektøren fik kendskab til et "undercover-besøg" på 4kløverskolen i Ørbæk.
  • Skolens leder føler sig udsat for et psykisk overgreb, og kommunaldirektøren tager afstand fra metoderne.

Ørbæk: Med et falsk id-kort og en taske udstyret med et skjult kamera testede en medarbejder i it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity i november sidste år, om ledelsen eller de ansatte på 4kløverskolen i Ørbæk kunne narres til at give ham adgang til personfølsomme oplysninger.

Det fortalte DR Nyheder tirsdag aften.

På skolen blev manden, der udgav sig som medarbejder i Nyborg Kommunes afdeling for skole-it, ifølge DR mødt af skolens leder. Han oplyste, at han var udsendt af Nyborg Kommunes it-chef, fordi der var opdaget en datalæk på skolen, som han skulle stoppe.

Mens skolelederen forsøgte at få bekræftet mandens identitet hos Nyborg Kommune, talte manden med skolens it-vejleder, og han undersøgte skolens antivirusprogram og fik vist skolens printere. Under det hele bar han en taske, som var rettet mod de medarbejdere på skolen, som han talte med.

I tasken var ifølge DR's oplysninger et skjult kamera, som optog mandens færden på skolen.

Annonce

- Uden tvivl det værste jeg har været udsat for

E-mail-korrespondance mellem Nyborg Kommunes it-chef og sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity, som DR er i besiddelse af, viser, at aktionen på 4kløverskolen er planlagt i samarbejde mellem sikkerhedsfirmaet og it-chefen.

It-chefen spurgte i en e-mail blandt andet, om firmaet kunne tage et skjult kamera med, når det besøgte skolen.

Da det gik op for skolens leder, at der var tale om en kontrolaktion - som skolen i øvrigt bestod - skrev han til skolechefen i Nyborg Kommune og kommunens direktør for børne-, skole- og ungdomsområdet:

"Vi har været udsat for en person, som har opført sig grænseoverskridende/forsøgt at lokke os i en alvorlig fælde på vores egen hjemmebane og på vores egen arbejdsplads - en arbejdsplads, som vi hæger og værner om.

Hvis man kan tale om, at et menneske kan udsættes for et "psykisk overgreb", er jeg helt klart blevet udsat for et "psykisk overgreb"! Jeg har oplevet mangt og meget igennem mine mange år som skoleleder, men denne oplevelse er uden tvivl det værste, jeg har været udsat for."

Skolelederen har været sygemeldt i en periode efter hændelsen.

- Vi har stadig hensynet til borgernes sikkerhed

Lars Svenningsen, kommunaldirektør i Nyborg Kommune, fastslår over for DR, at samarbejdet med sikkerhedsfirmaet blev stoppet, da han hørte om den falske medarbejders besøg på 4kløverskolen.

- Jeg tager meget afstand fra de metoder, der er blevet anvendt med skjult kamera, siger Lars Svenningsen.

- Nu laver vi et kodeks for, hvordan vi håndterer det her fremad, fordi vi stadig har hensynet til borgernes retssikkerhed og samtidig skal tilgodese hensynet til sikkerheden for vores medarbejdere. Det skal vi nok finde en god løsning på. Med den omtale, sagen har fået, tror jeg, alle vil være meget opmærksomme på det i fremtiden, siger Lars Svenningsen til DR Nyheder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Odense

Ørnens Dag på Stige Ø

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce