x
Annonce
Nyborg

Nyborg Kommune sendte lokkedue ud på skole med skjult kamera og falsk id-kort

En novembermorgen sidste år dukkede en mand op på 4kløverskolen i Ørbæk. Han identificerede sig selv som medarbejder i Nyborg Kommunes skole-it-afdeling og var angiveligt kommet for at finde kilden til en datalæk på skolen. Modelfoto: Colourbox
  • Kommunens samarbejde med et sikkerhedsfirma er ophørt, efter kommunaldirektøren fik kendskab til et "undercover-besøg" på 4kløverskolen i Ørbæk.
  • Skolens leder føler sig udsat for et psykisk overgreb, og kommunaldirektøren tager afstand fra metoderne.

Ørbæk: Med et falsk id-kort og en taske udstyret med et skjult kamera testede en medarbejder i it-sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity i november sidste år, om ledelsen eller de ansatte på 4kløverskolen i Ørbæk kunne narres til at give ham adgang til personfølsomme oplysninger.

Det fortalte DR Nyheder tirsdag aften.

På skolen blev manden, der udgav sig som medarbejder i Nyborg Kommunes afdeling for skole-it, ifølge DR mødt af skolens leder. Han oplyste, at han var udsendt af Nyborg Kommunes it-chef, fordi der var opdaget en datalæk på skolen, som han skulle stoppe.

Mens skolelederen forsøgte at få bekræftet mandens identitet hos Nyborg Kommune, talte manden med skolens it-vejleder, og han undersøgte skolens antivirusprogram og fik vist skolens printere. Under det hele bar han en taske, som var rettet mod de medarbejdere på skolen, som han talte med.

I tasken var ifølge DR's oplysninger et skjult kamera, som optog mandens færden på skolen.

Annonce

- Uden tvivl det værste jeg har været udsat for

E-mail-korrespondance mellem Nyborg Kommunes it-chef og sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity, som DR er i besiddelse af, viser, at aktionen på 4kløverskolen er planlagt i samarbejde mellem sikkerhedsfirmaet og it-chefen.

It-chefen spurgte i en e-mail blandt andet, om firmaet kunne tage et skjult kamera med, når det besøgte skolen.

Da det gik op for skolens leder, at der var tale om en kontrolaktion - som skolen i øvrigt bestod - skrev han til skolechefen i Nyborg Kommune og kommunens direktør for børne-, skole- og ungdomsområdet:

"Vi har været udsat for en person, som har opført sig grænseoverskridende/forsøgt at lokke os i en alvorlig fælde på vores egen hjemmebane og på vores egen arbejdsplads - en arbejdsplads, som vi hæger og værner om.

Hvis man kan tale om, at et menneske kan udsættes for et "psykisk overgreb", er jeg helt klart blevet udsat for et "psykisk overgreb"! Jeg har oplevet mangt og meget igennem mine mange år som skoleleder, men denne oplevelse er uden tvivl det værste, jeg har været udsat for."

Skolelederen har været sygemeldt i en periode efter hændelsen.

- Vi har stadig hensynet til borgernes sikkerhed

Lars Svenningsen, kommunaldirektør i Nyborg Kommune, fastslår over for DR, at samarbejdet med sikkerhedsfirmaet blev stoppet, da han hørte om den falske medarbejders besøg på 4kløverskolen.

- Jeg tager meget afstand fra de metoder, der er blevet anvendt med skjult kamera, siger Lars Svenningsen.

- Nu laver vi et kodeks for, hvordan vi håndterer det her fremad, fordi vi stadig har hensynet til borgernes retssikkerhed og samtidig skal tilgodese hensynet til sikkerheden for vores medarbejdere. Det skal vi nok finde en god løsning på. Med den omtale, sagen har fået, tror jeg, alle vil være meget opmærksomme på det i fremtiden, siger Lars Svenningsen til DR Nyheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce