Annonce
Nyborg

Nyborg kan gå helt kold: Frygt for Fortums fremtid lander på ministerens bord

Fortum er skyld i 38 procent af den samlede CO2-udledning i Nyborg Kommune, men står samtidig også bag 80 procent af fjernvarmeforsyningen. Foto: Michael Bager
Ny CO2-afgift kan blive en omvendt "Aalborg Portland" for Nyborg. Nu skal klimaministeren svare på spørgsmål.

Nyborg: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) bliver nu inddraget i en sag, der i mere end én forstand kan blive en katastrofe for Nyborg.

Regeringen har fremlagt et forslag til en CO2-afgift, der ifølge virksomheden selv kan lukke Fortum - det tidligere Kommunekemi.

Fortum modtager og behandler miljøfarligt affald, der ikke kan skaffes af vejen på anden måde. Og hvis virksomheden må lukke, er det ikke kun 170 lokale arbejdspladser, der er i fare.

Annonce

Det er det meste af Nyborgs fjernvarmeforsyning også.

- Og vi er naturligvis nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned på den sag, siger formanden for Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, Rasmus Helveg Petersen (R).

Han har på udvalgets vegne bedt ministeren kommentere et omfattende materiale om sagen, Nyborg Kommune og Fortum fremlagde under et foretræde forleden.

Fortum er ikke undtaget i regeringens forslag til en CO2-afgift på 750 kroner per ton.

Det vil koste virksomheden omkring 100 millioner kroner om året, hvilket ifølge administrerende direktør Jens Peter Rasmussen vil slå et så stort et hul i økonomien, at der næppe er noget alternativ til en lukning af anlægget og de 170 arbejdspladser i Nyborg.

Den nye CO2-afgift skal ifølge regeringens forslag indføres gradvist med 375 kroner per ton fra 2025. Og det kan ifølge Jens Peter Rasmussen betyde, at Fortums dage i Nyborg snart er talte.

- Derfor kan vi komme i en situation, hvor vores aktionærer vælger at flytte aktiviteterne til udlandet i stedet for, som han har påpeget.

Overhængende fare

Men ud over de 170 arbejdspladser, der vil gå tabt - og som ifølge Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er en katastrofe i sig selv- er store dele af Nyborgs fjernvarmeforsyning også i overhængende fare.

Fortum

Fortum dækker 80 procent af Nyborg og omegns fjernvarmeforbrug og 25 procent af elforbruget.

Virksomheden behandler årligt 180.000 ton miljøfarligt affald.

Affaldet bliver gennem forbrænding ved høje temperaturer omdannet til mineraler, vand og CO2.

Fortum udleder årligt 160.000 ton CO2. Det svarer til 38 procent af den samlede CO2-udledning i Nyborg Kommune.

Fortum vil frem mod 2030 investere 200-300 millioner kroner i et anlæg, der gør det muligt at indfange omkring 90 procent af virksomhedens CO2-udslip.

Fortum står med grøn overskudsenergi for 80 procent af fjernvarmeforsyningen i Nyborg og omegn. Og hvis virksomheden ender med at måtte lukke, er det svært at forestille sig, hvor fjernvarmen ellers skal komme fra.

- Det vil være fuldstændig vanvittigt, for hvordan dælen skal vi så få varme i rørene, spørger Kenneth Muhs.

- Der er vel næppe nogen, der i dag forestiller sig, at det bliver gas, der skal sikre fjernvarmeforsyningen, så det er helt nødvendigt, at der bliver lavet om på regeringens forslag. Det kan ikke være anderledes, tilføjer han.

Annonce

Stor CO2-synder

Fortum er med 160.000 tons en af Nyborg Kommunes helt store CO2-syndere.

Udslippet svarer til 38 procent af kommunens samlede CO2-bealstning - en kendsgerning, der  har fået Fortum til at indlede et samarbejde med Fjernvarme Fyn om et projekt, der skal gøre det muligt at "fange" CO2 og mindske udslippet.

En CO2-afgift på 100 kroner per ton - svarende til den Aalborg Portland ifølge regeringens forslag bliver begunstiget af - er da også et centralt element i et alternativt forslag, Fortum har udarbejdet og præsenteret for Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.

Det vil være fuldstændig vanvittigt, for hvordan dælen skal vi så få varme i rørene?

Borgmester Kenneth Muhs (V)

Et andet element i det alternative forslag er en pligt for Fortum til at være klar med indfangning af CO2 senest i 2030.

Formanden for Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg understreger, at formålet med henvendelsen til ministeren i første omgang er at få flere oplysninger på bordet.

- Vi får mange henvendelser fra virksomheder, som mener, de skal betale mindre i CO2-afgift. Men formålet med afgiften er jo netop også, at det skal blive dyrere at udlede CO2, så tilskyndelsen til at lade være bliver større. Derfor må en af de primære opgaver nu være at finde den rette balance, siger Rasmus Helveg Petersen.

Formanden for Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, Rasmus Helveg Petersen (V), har bedt ministeren kommentere de dystre fremtidsudsigter for Fortums affaldsanlæg i Nyborg. Foto: Michael Bager

Regeringens forslag til en grøn skattereform med en høj CO2-afgift for virksomheder som Fortum i Nyborg er for tiden til forhandling i Folketinget.

Formålet med den grønne skattereform er, som klima-, energi- og forsyningsministeriet formulerer det, at "danske virksomheder skal producere så klimavenligt som muligt, og udledningen af CO2 skal ned. Regeringen fremlægger et udspil til en grøn skattereform, der skal være en hovedmotor i den grønne omstilling. Reformen indeholder en ensartet CO2-afgift samt grøn støtte, der skal holde hånden under danske arbejdspladser".Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

For abonnenter

Byggefirma har haft et helt vildt år og omsætter for 2,3 milliarder - men på et punkt blev 2021 det dårligste år siden 2015

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Faaborg-Midtfyn

Trods løfter om hurtig tilbagebetaling: Plejehjemsbeboere og efterladte venter stadig på millionbeløb

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Odense

Jørgen har samlet på Coca-Cola-ting i 35 år: Kunne aldrig drømme om at drikke en Pepsi

Annonce