Annonce
Nyborg

Nyborg-hoteller hjælper: Gør flygtningekvinder klar til et job

Hotel Sinatur Storebælt har haft fem flygtningekvinder i praktik. To har fået jobs. Foto: Michael Bager

12 flygtningekvinder bliver gjort klar til arbejdsmarkedet på fire hoteller i Nyborg. Med en måned tilbage af deres forløb er de allerede nu klar til et job.

Nyborg: Gulvet skinner, sengene er redte og humøret er højt, når 12 flygtningekvinder er på arbejde på Nyborgs hoteller.

Fire hoteller i Nyborg er nemlig med i et projekt, hvor flygtningekvinder forberedes til det danske arbejdsmarked. Kvinderne kommer fra Syrien, Somalia, Eritrea og Congo og hotellerne er Storebælt Sinatur Hotel & Konference, Hotel Villa Gulle, Hotel Nyborg Strand og Kursuscenter Knudshoved.

Forløbet kører hen over tre måneder, og målet er, at kvinderne bliver klar til det danske arbejdsmarked. Ved slutningen af forløbet skal kvinderne gerne have en forståelse for den danske arbejdskultur, bedre danskkundskaber og erfaring inden for erhvervsrengøring til CV'et.

Fem af de i alt 12 kvinder er hos Sinatur. Forløbet slutter først i midten af oktober, men allerede nu har to af de fem kvinder hos Sinatur jobs klar, når forløbet er slut.

Spørger man Sinatur Storebælts direktør, Jan G. Larsen, så skal de resterende kvinder også nok få et arbejde.

- Nu er de opkvalificerede og certificerede til at tage et arbejde. De har får bevis for, at de har noget med sig, og at de ikke bare har vasket derhjemme. De skal nok få arbejde, siger Jan G. Larsen.

Annonce

Et unikt samarbejde

Hotellerne har arbejdet tæt sammen med kursusudbyderen AMU om forløbet, som tilbyder et kursus i erhvervsrengøring og dansk på fire uger. Den struktur har man gentænkt, så de fire uger splittes op, og kvinderne udfører praktisk arbejde mellem deres undervisning hos AMU. Jobcenter Nyborgs leder, Louise Berg, er begejstret for det samarbejde, der har gjort forløbet muligt.

- Det er et unikt samarbejde, hvor alle spiller ind med social ansvarlighed. Jobcenter Nyborg fungerer som tovholder, så det hele koordineres, og vi ikke tager for meget af virksomhedernes tid, siger Louise Berg.

Hun pointerer, at kvinderne bliver uddannet i en branche, hvor der er brug for flere hænder, så der er en større chance for, at kvinderne kommer i arbejde. Jan G. Larsen understreger, at de heller ikke giver slip på kvinderne, når forløbet er slut.

Hos Sinatur går kvinderne sammen med danske, kvindelige ansatte. De fungerer som en livline, hvis sproget driller eller der er noget ved arbejdet, som kvinderne skal have forklaret. Derfor kan der blive brug for en indsats efter de forlader forløbets trygge rammer, så man sikrer, at de forbliver i arbejde, fortæller hotellets direktør.

- De har jo hverdagen, familierne, børnene og deres egen kultur kontra det danske arbejdsliv. Sproget kan stadig være en udfordring, så kan det godt blive op ad bakke. Derfor skal vi se på, om der er et sted, hvor vi lige skal samle dem op eller hvor vi skal være inde som støttefunktion, siger Jan G. Larsen.

Ligesom selve projektet skal efterværnet også håndteres med kommunikation mellem virksomhederne og jobcentret.

Rollemodeller

Man kan måske foranlediges til at tænke "12 kvinder. Herregud, hvad rykker det?". Men det handler om mere end bare de 12 kvinder. De handler også om kvindernes bagland, forklarer projektleder Torben Nielsen fra Jobcenter Nyborg.

- Det, der batter, er, at de 12 kvinder kan fortælle andre, at det lykkedes at gøre en indsats for at få et arbejde, siger Torben Nielsen.

- Jeg tror også det batter meget i forhold til deres børn. Nogle af børnene er rigtig stolte over, at deres mor har en uniform fra Sinatur og går i arbejde, tilføjer Louise Berg.

Når kvinderne er færdige med forløbet midt i oktober, samles de fire hoteller, AMU og jobcentret for at evaluere, hvordan de vil udføre lignende projekter i fremtiden. Allerede nu er Jobcenter Nyborg i gang med at oprette forløb indenfor andre brancher, hvor man ligesom i hotelbranchen har brug for flere hænder.

- Vi arbejder på et SOSU-forløb, som nok bliver det næste projekt. Vi arbejder også på landbrug. Vi er allerede i dialog med Dalum Landsbrugsskole, om hvordan vi kan strikke et lignende forløb sammen med dem, siger Torben Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uenighed om straffen: Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i sag om sexovergreb på dement kvinde

Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Faaborg-Midtfyn

Udsigt til kaos i skraldespanden: Også politikere frygter, at ny affaldsordning bliver ringere end den gamle

Annonce