Annonce
Nyborg

Stort millionunderskud: Nyborg Havn har laveste omsætning i mange år

Store ruller med stål losses fra skibet Rix Spring i Nyborgs industrihavn, Lindholm. Det er råvarer til en af havnens faste kunder, Ib Andresen Industri, Langeskov. Foto: Michael Bager.
Stort millionunderskud og laveste omsætning i mange år. Nyborg Havn led under faldende aktiviteter.

Nyborg: En måned inde i 2019 kunne Nyborg Havn, der er en del af havnesammenslutningen, ADP, præsentere en ny, stor kunde, nemlig Elysium, der vil bygge en fabrik på havnen, der omdanner gamle bildæk til flere nyttige komponenter.

Men de glade nyhed kom lige oven på et år, der ikke vil blive mindet for noget godt på havnen.

Af regnskabet, som blev fremlagt for et stykke tid siden, fremgår det, at havnen for første gang i flere år har underskud - endda et ret stort et på 8,4 millioner kroner. Og måske endnu værre: Omsætningen på havnen har været den laveste i mange år, nemlig 14,6 millioner kroner.

Også godsomsætningen gik tilbage i 2018. Der blev langet 0,66 millioner tons gods over kajkanten i løbet af året, men det er fald på en tredjedel i forhold til året før, hvor man håndterede en godsomsætning på 0,93 millioner tons.

Tilbagegangen ses også på antallet af anløb til Lindholm og Avernakke, der udgør Nyborgs industrihavn, Nyborg Havn A/S. I 2018 lagde 329 skibe til mod 489 i 2017.

Annonce

Nyborg og de andre fynske havne

  • Godsomsætningen på Nyborg Havn faldt fra 930.000 tons i 2017 til 660.000 i 2018.
  • Dermed er havnen klart nummer to på Fyn.
  • Havneomsætningerne i de andre havne ses her, og der er tale om tal fra 2017:
  • Assens havn: 27.000 tons
  • Faaborg: 36.000 tons
  • Odense: 2.335.000 tons
  • Ærøskøbing: 126.000 tons

Kilde: Danske Havne

Flere forklaringer

I ledelsens beretning nævnes to hovedårsager til tilbagegangen: Den største, faste kunde Koppers havde i 2018 en nedgang i omsætningen af deres tjæreprodukter. Desuden nævner man, at Nyborg Havn i 2017 havde en stor opgave, nemlig at tage mod sten sand og grus i forbindelse med Facebook-byggeriet i Odense. Den opgave var der ikke noget af i 2018.

I regnskabet skriver ledelsen, at man venter en fremgang i omsætningen i år på 16 procent - penge der skal komme nye kunder og fra prisjusteringer. På bundlinjen forventer man at kunne præstere et resultat omkring 0.

Ellers gik det godt

Nyborg Havn udgør sammen med havnene i Fredericia og Middelfart sammenslutningen ADP, men Nyborg er lillebror til Fredericia, der står for langt det meste i sammenslutningen. Derfor kunne det sløje resultat i Nyborg ikke ødelægge det samlede ADP-regnskab i 2018.

ADPs samlede regnskab for 2018 var flot med et overskud på godt 10 millioner kroner. Nettoomsætningen var 115 millioner kroner, men der var store udsving i kerneforretningen. Den samlede godsmængde lå på 7,9 millioner ton mod 8,6 millioner året før. Der var blandt andet et stort fald i udskibning af råolie. Containeromsætningen i Fredericia steg til gengæld med 12,8 procent, og det skyldes blandt andet fremgang i ro/ro-området, hvor rullende last køres direkte fra kaj og ombord på skibet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce