Annonce
Nyborg

Nyborg får ny gågade: Blandede meninger om projektet

"Hundeklemmen" i Nyborg er ved at blive omlagt til en gågade med adgang for bilister. Foto: Peter krogh Frausing
Arbejdet med en ny gågade med adgang for biler i den østlige del af Nørregade er i gang. Gaden skal være byens adgangsport.
Annonce

Nyborg: Den østlige ende af Nørregade i Nyborg skal være den nye adgangsport til midtbyen, når man kommer fra Nørrevoldgade og Birkhovedvej.

Gaden skal forvandles til en indbydende gågade med grønne oaser og en harmonisk brolægning i samme niveau, fra husgavl til husgavl.

Derfor er "Hundeklemmen", som den østlige del af Nørregade også kaldes, nu lukket for trafik, mens gravemaskiner og containere fylder den.

Og dét er et projekt, der er delte meninger om i gaden.

- Det bliver godt for vores gæster, at hele belægningen bliver i ét plan. Mange kommer på el-scootere eller med rollator, og der har kantstenene givet udfordringer. Når det så er sagt, er det ærgerligt at der bliver skåret i parkeringspladserne. Det er efterhånden ikke til at finde parkering i bymidten, og for os, der kommer ude fra landet, giver det sjældent mening at tage bussen, siger Jørna Ertbirk, som er frivillig i Café Ø.S.H lige midt i gaden.

Annonce

Årelang strid

Et par af stamgæsterne på caféen håber, den nye belægning kan sætte en stopper for en årelang stridighed mellem el-scooter-brugere og billister:

- El-scootere må ikke parkeres på fortorvet, men skal derimod parkeres på gaden. Det har vi flere gange hørt for fra billisterne, som er kede af at parkeringspladserne bliver optaget af el-scootere. Nu bliver det nemmere at få plads til scooterne, håber Peter Hansen og Erik Pedersen.

I Frisørsalonen Hair Flair er ejeren Jelly An positiv overfor ændringen, til trods for at hun længe har været træt af parkeringsforholdene i gaden.

- Jeg tror, det bliver godt, at gaden bliver lidt mere hyggelig. Så kan det også være, at der kommer flere kunder gående forbi. Det har aldrig været helt godt med parkeringen i gaden, for tidsbegrænsningen har alligevel ikke givet tid nok til en klipning, forklarer hun.

Jelly An ser positivt på omlægningen af Nørregade, til trods for at hendes kunder fortsat vil have svært ved at finde parkering. Foto: Peter Krogh Frausing


Jeg tror, det bliver godt, at gaden bliver lidt mere hyggelig. Så kan det også være, at der kommer flere kunder gående forbi.

Jelly An, salonejer.


Annonce

Prioritet til fodgængerne

Byplanlægger Mikkel Ibsen, Nyborg Kommune, oplyser, at man har valgt at prioritere fodgængere og for eksempel kørestolsbrugere.

- For at der alligevel kommer et flow i gaden, har vi ladet én af de fem parkeringspladser være en afsætningsplads, hvor folk blandt andet kan blive afleveret til fodterapi eller lignende, siger Mikkel Ibsen.

Brolægningen i Nørregade bliver inspireret af de øvrige gågader, så "Hundeklemmen" på den måde bliver sammenhængende med det absolutte centrum af byen. Projektet er en del af en større plan, der skal give byen et mere sammenhængende udtryk. Planen blev præsenteret i 2019 under navnet "En samlet by".

I den nye gade skal der også plantes to træer. De koster hver især 75.000 kroner, hvilket kan virke dyrt for et træ. Men det findes der en naturlig forklaring på:

- Når man sætter træer i et bymiljø, er det vigtigt, at der bliver bygget en kasse, som giver træet gode forhold til at vokse sig stort og flot. Samtidig skal kassen forhindre, at der kommer sprækker i asfalten, som træets rødder laver. Men det er et stort arbejde at anlægge sådan en kasse, så det bliver lidt kostbart, forklarer Mikkel Ibsen.

"Hundeklemmens" omlægning er et af de større projekter ud af i alt ni. Planen er at gøre byen mere fodgængervenlig og nemmere af finde rundt i.

Arbejdet med at omlægge gaden forventes at være færdigt i slutningen af november, hvor den igen åbnes for biltrafik. Men denne gang på de gåendes betingelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce