Annonce
Indland

Nyborg-borgmester: Motorvej skal betales over skatten - ikke bilisterne på Storebælt

Borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V): Udvidelse af motorvej ved Odense skal ikke betales af penge fra Storebæltsbroen. Arkivfoto: Birgitte Heiberg

Borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), er medlem af den E20-komité, der arbejder for at få udvidet Fynske Motorvej. Han er også medlem af den komité, der arbejder for lavere takster på Storebæltsbroen. Nu advarer han mod at bruge bropenge til udvidelse af motorvejen ved Odense

Nye tal viser, at trafikken fortsætter med at stige på Fynske Motorvej. Syd om Odense er antallet af biler steget med to procent det seneste år, og der kører nu 63.925 i døgnet. Hvad siger du til det?

- Der skal findes penge til at udvide motorvejen syd om Odense. Ellers opstår en stor flaskehals, hvor trafikken sander fuldstændig til. Derfor er det vigtigt, at vi fra E20-komitéen bliver ved med at lægge et politisk pres på Christiansborg og understreger, at det samfundsøkonomisk giver en stor gevinst at udvide motorvejen, der binder Danmark sammen.

Hvem skal betale?

- Det skal samfundet. Pengene skal findes i den nationale økonomi og dermed statens budget.

Din forgænger som borgmester, Erik Christensen (S), foreslår nu som folketingsmedlem, at penge fra Storebæltsbroen kan bruges, når der nu alligevel er åbnet for brokassen i forbindelse med udvidelsen af motorvejen mellem Nr. Aaby og Odense Vest. Hvad siger du til det?

- Det vil være meget uheldigt. Det nytter ikke at blive ved med at tage penge fra broen, så fortsætter det bare. Så skal betalingen på Storebælt også bruges til at udvide motorvejen helt til Nyborg, når der bliver behov for det. Og den vestsjællandske motorvej, og en ny motorvej til Kalundborg osv.

Men din egen regering står bag at tage penge fra broen til at udvide motorvejen på Vestfyn. Du har selv jublet over det...

- Ja, når jeg jublede, hænger det sammen med, at der ikke kun bliver trukket penge ud af broen til det tredje spor, men taksten på Storebælt bliver samtidig sat ned. Det var på den måde et kompromis. Og vi kan ikke blive ved med at bruge Storebæltsbroen, når der mangler penge til infrastrukturprojekter i Danmark. De skal findes ved at skabe et råderum på det nationale budget, og så skal der laves en stor national plan for, hvor behovet for veje er størst, og der først skal sættes ind. Her vil udvidelse af motorvejen ved Odense være med i toppen.

Men nu har Folketinget jo igen valgt at trække penge ud af broen - til motorvejen på Vestfyn - bør du så ikke kæmpe for, at de næste bropenge skal gå til motorvejen ved Odense og ikke til jysk eller sjællandsk asfalt? Er det ikke naivt at tro, at det er slut med at malke Storebæltsbroen?

- De fleste vil også have sagt, at det var naivt at tro på, at vi på Fyn både kunne få udvidet motorvejen på Vestfyn og lavere brotakster. Det skete alligevel ved den seneste finanslov. Ganske vist blev også trukket penge ud af broen, men det var den realpolitiske mulighed for at få både det tredje spor og lavere brotakst. Det betyder ikke, at vi skal stoppe kampen for fortsat lavere brotakster og et tredje motorvejsspor ved Odense finansieret af statskassen som andre vejinvesteringer i Danmark.

Hvordan har du det med, at Erik Christensen åbner mulighed for igen at lade bilisterne på Storebælt betale for mere motorvej?

- Det har jeg det fint med. Vi har ret til at have hver vores holdning.

Men vil du sige nej tak, hvis du i morgen får tilbudt at få udvidet motorvejen det sidste stykke ved Odense for bropenge?

- Hvis den situation skulle opstå, vil jeg svare på det til den tid. Min grundholdning er fortsat, at betalingen på Storebælt skal bruges på at nedbringe gælden på broen og få nedsat taksterne. Det har stor betydning for mange mennesker og væksten i Danmark. Pengene fra betalingsanlægget skal ikke bruges til alt muligt, der ikke har noget med broen at gøre.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce