Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nybagte forældre rystet: Tilbydes dagplejeplads 15 kilometer fra hjemmet

Jannicke Faigh Danielsen er frustreret over, at familien er blevet tilbudt en dagplejeplads til sønnen i Sdr. Nærå. Foto: René Johansen
Jannicke og Jan Danielsen havde troet, at deres søn skulle i dagpleje i Ringe, hvor de bor. Det blev dog ikke tilfældet, idet parret har fået en dagplejeplads i Sdr. Nærå, og det kan slet ikke hænge sammen.

Ringe: - Jeg havde slet ikke set det som et problem. Jeg var overbevist om, at vi kunne få en plads i Ringe.

33-årige Jan Faigh Danielsen tøver et øjeblik, inden han fortsætter.

- Det var så bare ikke lige det, der skete, bemærker han.

Han og hustruen, Jannicke, blev den 28. december forældre for første gang, da sønnen Lukas blev født. Fra 1. september skal sønnen starte i dagpleje, men det har udviklet sig til lidt af et mareridt og har skabt dyb frustration i den lille familie.

Lukas er nemlig blevet tildelt en plads i Sdr. Nærå - cirka 15 kilometer fra hjemmet i Ringe.

- Det var den tætteste plads på hjemmet, som vi kunne få. Så hvis vi afviser den, risikerer vi at komme endnu længere væk. Det gider vi jo ikke. Men omvendt kan vi heller ikke bruge den her plads til noget, forklarer Jan Faigh Danielsen.

Annonce
Cirka 15 kilometer skal sønnen Lukas fragtes for at komme i dagpleje - hvis familien altså altså modtager pladsen i Sdr. Nærå. Foto: René Johansen

Hænger ikke sammen

Han arbejder i Ringe, mens hans 32-årige hustru arbejder som ambulanceredder og møder ind i Svendborg, Nyborg eller Rudkøbing. Hun arbejder i døgnvagt, og derfor vil det være Jans opgave at hente og bringe nogle dage om ugen.

- Den plads, vi har fået, skal vi hente Lukas inden klokken 16, men jeg har først fri klokken 16, så det vil jeg ikke kunne nå. Vi har kun én bil, og den har Jannicke, når jeg skal hente. Så jeg vil skulle med tog og have en cykel med. Men det holder jo ikke, siger Jan Danielsen.

Beskeden om pladsen i Sdr. Nærå fik parret i sidste uge fra kommunens pladsanvisning.

- Det er pisse frustrerende. Vi havde troet, at vi fik en plads i Ringe. Ikke at det nødvendigvis var en af vores tre prioriteter, men i hvert fald, at vi fik en plads i Ringe eller omegn, siger Jannicke Faigh Danielsen, som understreger, at man bestemt ikke har noget imod en plads uden for bygrænsen.

- Vi har også snakket om Espe som en mulighed, hvor vi kunne cykle frem og tilbage på naturstien. Men der er heller ikke plads, siger Jannicke Faigh Danielsen.

Krarup kan blive løsningen

Det er efterhånden flere år siden, at politikerne valgte at sløjfe den såkaldte otte-kilometer grænse, som sikrede, at familier fik en plads maksimalt otte kilometer fra hjemmet.

Tirsdag var det dog ikke muligt at få oplyst i kommunen, hvad der ligger til grund for manglen på dagplejepladser i Ringe og omegn. Den oplysning har Jannicke og Jan Faigh Danielsen heller ikke fået.

- Vi har fået at vide, at vi kunne udskyde en dagplejeplads til 1. oktober for at se, om det kunne hjælpe. Men det kræver så, at vi begge skal tage mere barsel, og vi har ingen garanti for, at vi får en plads tættere på. Vi risikerer, det bliver endnu værre, lyder det fra ham.

Derfor lavede Jannicke Danielsen et opslag på Facebook, hvor hun efterlyste ledige dagplejepladser i eller tættere på Ringe. Uden held.

- Jeg har ringet til alle private for at høre, om der var en plads. Der er ingen før maj 2020, siger den 33-årige, som også har kontaktet private vuggestuer.

I de kommunale er der ingen pladser, og det kan ende med, at det bliver en vuggestueplads i den private institution Krudtuglen i Krarup. Selvom det ikke er parrets ønske.

- Der er en ledig plads, og det passer bedre med åbningstiderne, som er fra klokken 6 til 17. Så kan jeg nå at aflevere, inden jeg skal møde på arbejde, og vi har familie i Krarup, som kan hjælpe os med at hente, siger Jannicke Faigh Danielsen.

Begge undrer sig over, at en plads så langt væk overhovedet er i spil, når man har valgt at bosætte sig i byen - tæt på alt. Og frygter at andre også kan være i eller vil havne i en lignende situation.

- De vil gerne have, at der kommer nogle børn til, men de har ikke noget sted, hvor de kan passes. De siger så, at de har tilbudt os et sted, og det er jo også rigtigt, lyder det med en vis sarkasme i stemmen fra Jan Faigh Danielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce