Annonce
Nyborg

Tilladelser trækker ud: Byggeri af ny fabrik forsinket et halvt år

Den kommende fabrik Elysium skal bygges i industrihavnen på Lindholm i det nordvestlige hjørne. Men byggeriet kommer ikke i gang i år. Det trækker ud med tilladelserne.
Miljø- og brandtilladelser tager længere tid end ventet. Derfor må første spadestik til Elysium vente til 2020.

Nyborg: Det bliver ikke i 2019, første spadestik til virksomheden Elysium bliver taget på Nyborg Havn.

Det oplyser den administrerende direktør i Elysium Nordic, Jens Elton Andersen.

Byggeriet af fabrikken, der skal omdanne gamle, udtjente bildæk til energi og til det kostbare kulpulver, carbon black, skulle efter planen være gået i gang her sidst på året, men nu er 1. kvartal 2020 et bedre bud på byggestarten, oplyser Jens Elton Andersen.

- Vi er i fuld gang med at indhente tilladelse efter miljø og brandlovgivningen, og det er måske ikke så overraskende, at det tager lidt længere tid, end vi havde håbet, siger Jens Elton Andersen.

- Men vi venter, at det hele er på plads, så vi kan begynde at bygge i begyndelsen af det nye år, siger han.

Selv om gamle bildæk og kulpulver måske skurer i ørene hos nogen, er den nye fabrik faktisk en del af den grønne omstilling. Ved at omdanne bildækkene med en ny pyrolyse-teknik spares tonsvis af CO2 i forhold til den traditionelle metode til at lave carbon black, der bruges ved fremstilling af gummi til nye bildæk.

Da Jens Elton Andersen i juni mødte de kommende naboer ved et møde på Hotel Storebælt, blev planerne mødt med en blanding af bekymring og imødekommenhed.

Når fabrikken er færdig, vil den beskæftige omkring 30 medarbejdere, og den vil give en del trafik på havnen, for bildækkene vil typisk komme med skib.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce