Annonce
Fyn

Ny vaccineaftale sikrer socialt udsatte og hjemløse

En ny aftale i Region Syddanmark giver socialt udsatte og hjemløse bedre muligheder for at blive vaccineret mod Covid-19. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
De 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark har indgået en aftale om vaccination af udsatte borgere. I Odense vækker aftalen glæde hos rådmand Brian Dybro (SF), der har talt de udsattes sag.

Vaccine: Hvordan sikrer man, at socialt udsatte og hjemløse borgere med dårlig kontakt til sundhedsvæsenet og egen læge bliver vaccineret mod covid-19?

Den problematik har regionens 22 kommuner og Region Syddanmark taget hånd om i en aftale, der netop er indgået. Aftalen skal sikre en ekstra indsats i forhold til vaccination af netop særligt udsatte borgere, som ønsker en vaccination.


Annonce

Når vi skal i kontakt med udsatte borgere, som måske er hjemløse, kan vi ikke regne med, at borgeren går ind i deres e-boks og følger den slagne vej.

Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark


Kommunerne skal samarbejde tæt med lokalpsykiatrien, lokale ngo’er, gadesygeplejersker og socialsygeplejersker om at finde frem til udsatte borgere.

Regionen vil etablere et vaccinationstilbud, som ikke kræver tidsbestilling, og der vil blive oprettet mindre midlertidige vaccinationssteder. Det vil typisk være i områder, hvor hjemløse og meget udsatte borgere kan kontaktes. For eksempel i nærheden af herberger og væresteder.

- Når vi skal i kontakt med udsatte borgere, som måske er hjemløse, kan vi ikke regne med, at de går ind i deres e-boks og følger den slagne vej. Der skal en ekstra indsats til for at sikre, at de udsatte borgere, som ønsker en vaccination, får mulighed for at få den, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark og regional medformand for Det Administrative Kontaktforum, der skal sikre, at alle områder i sundhedsaftalen repræsenteres ved forummets deltagere.

Han fortæller, at det kræver et godt makkerskab mellem kommuner og region for at få et projekt som dette til at lykkes.

- Denne aftale er en fortsættelse af det gode samarbejde, som har været kendetegnende gennem hele pandemien.

En supervigtig opgave

I Odense er Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (F) yderst tilfreds med den nye aftale.

- Jeg synes, det er alletiders aftale, fordi det er en supervigtig opgave at vaccinere nogle af samfundets svageste borgere. Min holdning er, at gadens folk ikke altid skal bagest i køen, og i min optik er der sindssyg stor ulighed i tilgangen til sundhed i Danmark, siger Brian Dybro.

Han kontaktede derfor regionsformand Stephanie Lose i sidste uge, hvor han blandt skrev: ”Vi er klar, i et samarbejde med de eksterne aktører her i Odense, på at komme i gang med vaccinationerne, men mangler fortsat at få håndteret de sidste forhindringer. Jeg ser derfor frem til at få Region Syddanmarks tilbagemelding herpå, så vi sammen kan få løst denne vigtige opgave”.

Han fortæller, at der alene i Odense er 750 borgere, der kommer til at få glæde af den nye aftale.

- Vi kommer til at vaccinere mellem 50 og 100 udsatte pr. uge over to perioder af seks uger, hvor de får begge doser. Der er nogle praktiske udfordringer, hvor ansatte på vores behandlingscentre, varmestuer og forsorgshjem skal være med til at visitere de udsatte og hjælpe dem med at komme derhen, hvor de kan få vaccinen. Og observere dem efterfølgende, siger Brian Dybro.

Han kalder det rent held, at Odenses socialt udsatte og hjemløse har været forskånet for smitteudbrud som i København.

- I det øjeblik, der kommer et udbrud i de kredse, er man reelt på røven. Hvordan skal man gå i to ugers isolation, hvis man bor på gaden? Hvordan passer man på ikke at smitte andre, hvis man er psykisk syg og overnatter på en natvarmestue? Det kan have katastrofale følger med et udbrud i det miljø, derfor giver denne aftale god mening, siger Brian Dybro.

Annonce

Vaccinationer er en nøgle

Arne Nikolajsen, medformand for Det Administrative Kontaktforum i Region Syddanmark, fortæller, at man bakker kommunerne op, for at så mange som muligt kan blive vaccineret.

- Vaccination er en af nøglerne til, at vi kan beskytte den enkelte og få bremset smitten. Derfor er jeg glad for, at vi nu har en fælles aftale med regionen om tiltag, som skal fremme vaccination af socialt udsatte og hjemløse borgere.

Tilbuddet gælder for socialt udsatte borgere i målgruppe 5 og 10. Altså borgere, som har en særlig øget risiko for at få et alvorligt forløb ved covid-19.

Aftalen tager udgangspunkt i Region Syddanmarks overordnede strategi for udvidelse af vaccinationskapaciteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce