Annonce
Kerteminde

Ny rapport udråber oksekød til den store klimasynder - lokal kvægavler: Jeg bliver sååååå træt...

Lene Gommesen med sin mand Peter Bisgaard og et par velvoksne stykker skotsk højlandskvæg. Privatfoto
Der er stor forskel på, hvor meget CO2 din bøf koster, alt efter om den er avlet i Danmark eller i Sydamerika, pointerer Lene Gommesen fra Sybergkvæg.

Tårup: - Jeg bliver Sååååå træt! Gad vide hvor meget kød fra danske naturplejedyr Salling Group sælger? skrev Lene Gommesen fra Sybergkvæg forleden på Facebook.

- Nej deres kølere er spækket med oksekød fra blandt andet Sydamerika, Brasilien, Argentina, Uruguay - se det er klimabelastende! Dyrene går i store feedlots, bliver pumpet med hormoner - der vel at mærke er forbudte i EU, og så skal kødet selvfølgelig også lige transporteres hjem til de store dagligvarekæder!


Annonce

Det er som at sammenligne æbler og pærer, når man bare siger oksekød

Lene Gommesen


Det der gjorde Lene Gommesen træt var en ny undersøgelse fra den grønne tænketank Concito støtte af Salling Fondene, der viste, at et kilo oksemørbrad udleder lige så meget CO2 som en køretur til Paris.

- Og det er som at sammenligne æbler og pærer, når man bare siger oksekød, for der er himmelvid forskel på oksekød, siger Lene Gommesen, der sammen med sin mand opdrætter skotsk højlandskvæg under navnet Syberkgvæg ved Tårup.

Naturpleje tæller ikke med

Hos Sybergkvæg bruges det skotske højlandkvæg til naturpleje på udsatte områder, inden kunderne får lov til at smide bøffen på panden. Men naturpleje og lokal produktion tæller ikke med i undersøgelsen.

- Naturplejekvæg bidrager med så meget godt til klimaet, blandt andet biodiversiteten og sikring af truet dyre- og planteliv, så der er flere aspekter, end bare at sige, at oksekød forurener. Derfor er det så ærgerligt, at man bare skærer alt oksekød over en kam, forklarer Lene Gommesen.

I undersøgelsen har forskerne medregnet CO2-aftrykket fra den skov, der fældes i fremmede lande i takt med, at efterspørgslen efter kød stiger.

-Fælder i skove på Sybergkvæg?

- Nej, det gør vi bestemt ikke. De her dyr går ude og laver naturpleje, som er enormt godt for jorden, for der kan lagres mere kvælstof i det jord, der bliver naturplejet, da der opbygges flere lag af humus, og det har man slet ikke regnet ind i regnskabet, siger Lene Gommesen.

- Hvis vores dyr ikke gik ude på engene og holdt arealerne lysåbne og sørgede for en god biodiversitet, så skulle man slå de her arealer med maskiner, og det er ikke særligt klimavenligt.

Annonce

Spis lokalt

Er de her undersøgelser direkte vildledende?

- Jeg tænker lige specielt med den her, fordi det er Salling Group, der står bag, at de har en bagtanke. Den kommer, efter der er indført kødløse dage, og vi skal spise langt flere bønner, så det er selvfølgelig enormt nærliggende for Salling at gå ind i det her, for det er deres kunder, der skal købe alle de her bønner.

- Og samtidig kører de ja-tak tilbud, hvor det bugner med oksekød, der ikke er produceret i Danmark, siger Lene Gommesen, der i stedet for at skræmme folk, hellere ser, at der kommer fokus på at købe oksekød, der er produceret i Danmark.

- Det var meget bedre, hvis man havde fokus på at være selv-producerende som i eksempelvis Sverige. Hvorfor er det, vi skal købe alt det kød fra Sydamerika, når vi kan købe lokalt og støtte de lokale gårdbutikker, der sælger kød og grøntsager. Der er ingen tvivl om at vi skal tænke på klimaet – det gør jeg også, og mit budskab er at spise mindre men bedre kød, fortæller Lene Gommesen.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 21. og onsdag den 22. september

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Annonce