Annonce
Indland

Ny undersøgelse: Stor gruppe af børnehavebørn er to år bagud

15 procent af de svageste børn har i en alder af fire og et halvt år et sprog, der svarer til en gennemsnitlig tre-årig, viser en ny rapport. - En øjenåbner at baggrund betyder så meget, siger professor. Arkivfoto.
  • Der er stor forskel på børns sociale, sproglige og matematiske evner, viser undersøgelse.
  • - Sprog er vigtigt for læsning og sociale relationer, siger børnehusleder.

Når det gælder sproglige, matematiske og sociale evner, er en stor gruppe børn sat hele to år tilbage i forhold til deres jævnaldrende.

Den gruppe af børn, der hører til de 15 procent svageste, har i en alder af fire og et halvt år et sprog, der er på niveau med en tre-årig eller under.

Det viser en undersøgelse, som er udarbejdet af Rambøll, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Dorthe Bleses, professor ved TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet og tidligere Syddansk Universitet, har været med til at lave undersøgelsen.

- Noget af det, der er en øjenåbner og alarmerende, er, at der er så stor forskel afhængig af deres baggrund. Det er altså ikke alle børn, der får samme udnytte af den pædagogiske indsats, der sker i dagtilbuddene, siger hun.

I undersøgelsen deltog 9000 børn mellem nul og seks år i 14 kommuner. Undersøgelsen viste, at de børn, hvis mødre har korte uddannelser, er enlige eller med ikke-vestlig baggrund, ligger i den svage ende.

Det er noget, man skal være opmærksom på ifølge professoren, der mener, at det kan have store konsekvenser, hvis børnene halter bagud i institutionsalderen.

- Det betyder noget for børns trivsel, mens de er i tilbudet. På sigt har tidlige kompetencer også en væsenlig rolle, da det har betydning for deres læring i skolen, siger hun.

Dorthe Bleses har været med til at lave undersøgelsen, der er den hidtil største på området. Hun forlod sidste år et job på Syddansk Universitet for at være tilknyttet Aarhus Universitet, men bor fortsat i Odense.

Børnehave: Vi holder øje

I Børnehuset Klatretræet på Østfyn er der i alt 88 børn i vuggestue og børnehave. Pædagogerne i børnehuset er meget opmærksomme på børnenes sproglige udvikling, fortæller Annette Rasmussen, der er leder i børnehuset.

- Vi har meget fokus på sprog, for man ved, at de bliver bedre læsere, når de starter i skole. Dernæst er det også vigtigt i forhold til deres sociale kompetencer, siger hun.

Kan børnene ikke udtrykke sig verbalt, vil nogle måske ty til andre måder at udtrykke sig på, ofte ved at slå.

Det ser Annette Rasmussen dog sjældent, for hun oplever ikke, at der er så store sproglige forskelle i børnehuset, som undersøgelsen viser.

Alle børnene bliver sprogscreenet når de er tre eller fire år gamle. Er de ikke nået dertil, hvor de bør rent sprogmæssigt, samles børnene i en sproggruppe med en pædagog, der har særligt fokus på sproget.

- Det er en af vores opgaver at sikre, at de er med sprogligt. Og på den her måde, fanger vi dem, der ikke er med, siger hun.

Annonce

Pædagoger afgørende rolle

For at gøre den store forskel på børns sociale, sproglige og matematiske evner mindre spiller pædagoger og pasningstilbudene ifølge Dorthe Bleses en væsentlig rolle.

- Det er vigtigt at understøtte det pædagogiske personale i, hvordan de kan snakke med børn, der i højere grad støtter deres sprogudvikling i deres daglige samvær, siger hun og fortsætter:

- Vi kan se, at der er stor variation i den måde, pædagogerne samtaler med børnene. Det er vigtigt så hverdagen organiseres, så der er plads til samtaler af høj kvalitet, siger Dorthe Bleses.

Det mener professoren kan gøres ved hjælp af blandt andet læsning, lege og med samtaler, hvor børn inddrages.

- Vi skal udnytte den potentiale, pædagogerne har og den viden, der er på området. Der er en social og etnisk kløft, der starter meget tidligt og den er svær, at gøre mindre, erkender hun.

Annonce

Læs hele rapporten her:

Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Erhverv For abonnenter

Sørens ko slår fynske malkerekorder: Massagebørster er en del af forklaringen

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce