Annonce
Indland

Ny undersøgelse: Stor gruppe af børnehavebørn er to år bagud

15 procent af de svageste børn har i en alder af fire og et halvt år et sprog, der svarer til en gennemsnitlig tre-årig, viser en ny rapport. - En øjenåbner at baggrund betyder så meget, siger professor. Arkivfoto.
  • Der er stor forskel på børns sociale, sproglige og matematiske evner, viser undersøgelse.
  • - Sprog er vigtigt for læsning og sociale relationer, siger børnehusleder.

Når det gælder sproglige, matematiske og sociale evner, er en stor gruppe børn sat hele to år tilbage i forhold til deres jævnaldrende.

Den gruppe af børn, der hører til de 15 procent svageste, har i en alder af fire og et halvt år et sprog, der er på niveau med en tre-årig eller under.

Det viser en undersøgelse, som er udarbejdet af Rambøll, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Dorthe Bleses, professor ved TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet og tidligere Syddansk Universitet, har været med til at lave undersøgelsen.

- Noget af det, der er en øjenåbner og alarmerende, er, at der er så stor forskel afhængig af deres baggrund. Det er altså ikke alle børn, der får samme udnytte af den pædagogiske indsats, der sker i dagtilbuddene, siger hun.

I undersøgelsen deltog 9000 børn mellem nul og seks år i 14 kommuner. Undersøgelsen viste, at de børn, hvis mødre har korte uddannelser, er enlige eller med ikke-vestlig baggrund, ligger i den svage ende.

Det er noget, man skal være opmærksom på ifølge professoren, der mener, at det kan have store konsekvenser, hvis børnene halter bagud i institutionsalderen.

- Det betyder noget for børns trivsel, mens de er i tilbudet. På sigt har tidlige kompetencer også en væsenlig rolle, da det har betydning for deres læring i skolen, siger hun.

Dorthe Bleses har været med til at lave undersøgelsen, der er den hidtil største på området. Hun forlod sidste år et job på Syddansk Universitet for at være tilknyttet Aarhus Universitet, men bor fortsat i Odense.

Børnehave: Vi holder øje

I Børnehuset Klatretræet på Østfyn er der i alt 88 børn i vuggestue og børnehave. Pædagogerne i børnehuset er meget opmærksomme på børnenes sproglige udvikling, fortæller Annette Rasmussen, der er leder i børnehuset.

- Vi har meget fokus på sprog, for man ved, at de bliver bedre læsere, når de starter i skole. Dernæst er det også vigtigt i forhold til deres sociale kompetencer, siger hun.

Kan børnene ikke udtrykke sig verbalt, vil nogle måske ty til andre måder at udtrykke sig på, ofte ved at slå.

Det ser Annette Rasmussen dog sjældent, for hun oplever ikke, at der er så store sproglige forskelle i børnehuset, som undersøgelsen viser.

Alle børnene bliver sprogscreenet når de er tre eller fire år gamle. Er de ikke nået dertil, hvor de bør rent sprogmæssigt, samles børnene i en sproggruppe med en pædagog, der har særligt fokus på sproget.

- Det er en af vores opgaver at sikre, at de er med sprogligt. Og på den her måde, fanger vi dem, der ikke er med, siger hun.

Annonce

Pædagoger afgørende rolle

For at gøre den store forskel på børns sociale, sproglige og matematiske evner mindre spiller pædagoger og pasningstilbudene ifølge Dorthe Bleses en væsentlig rolle.

- Det er vigtigt at understøtte det pædagogiske personale i, hvordan de kan snakke med børn, der i højere grad støtter deres sprogudvikling i deres daglige samvær, siger hun og fortsætter:

- Vi kan se, at der er stor variation i den måde, pædagogerne samtaler med børnene. Det er vigtigt så hverdagen organiseres, så der er plads til samtaler af høj kvalitet, siger Dorthe Bleses.

Det mener professoren kan gøres ved hjælp af blandt andet læsning, lege og med samtaler, hvor børn inddrages.

- Vi skal udnytte den potentiale, pædagogerne har og den viden, der er på området. Der er en social og etnisk kløft, der starter meget tidligt og den er svær, at gøre mindre, erkender hun.

Annonce

Læs hele rapporten her:

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce