Annonce
Odense

Ny undersøgelse: Jo længere de studerende bor fra uddannelsesstedet, jo større er risikoen for at droppe ud

Studerende, der har mere end 12 kilometer til deres uddannelsessted, er i større risiko for at droppe ud i løbet af det første år. Arkivfoto: Odense Rundt
Jo længere man har til sit studie, jo større er risikoen for, at man dropper ud. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, der peger på flere studieboliger som en løsning.
Annonce

De studerende, der har mere end 12 kilometer mellem deres bopæl og deres uddannelse, dropper i højere grad ud af deres studier, når man sammenligner dem med de studerende, der bor tættere på.

En analyse foretaget af Dansk Byggeri viser, at de studerende, når de påbegynder en videregående uddannelse i Odense, i gennemsnit har 25 kilometer fra deres bopæl til uddannelsesstedet. Et år efter påbegyndt studie er afstandsgennemsnittet nede på 16 kilometer. Men blandt de studerende, der i løbet af det første år stopper på studiet, er den gennemsnitlige afstand mellem hjem og uddannelse 37 kilometer.

- Vi kan se, at det har en afgørende betydning for de studerende, hvor langt de har mellem hjem og uddannelse, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Jacob Hangaard.

Studerende, der har mere end 12 kilometer til deres uddannelsessted, er i større risiko for at droppe ud i løbet af det første år. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Flere studieboliger hjælper

Selvom Kollegieboligselskabet i sommer kunne konstatere, at antallet af ansøgere til studieboliger var markant lavere end tidligere år, betyder det ikke, at problemet er løst.

- I flere af de større byer arbejdes der med boliggaranti, og det er rigtig positivt. Men man skal passe på med at konkludere, at udfordringen er væk, fordi ventelisten er blevet kortere. De studerendes vilkår er noget, vi skal holde vågent øje med, lyder det fra Jacob Hangaard.

Og spørger man Dansk Byggeri, kan de studerendes vilkår optimeres ved at bygge flere studieboliger, der ligger i såkaldt nærhed af uddannelsesstederne. Dansk Byggeri vurderer, at der mangler boliger til 1.600 studerende i Odense.

- Det er vigtigt for de studerende, at de har adgang til både det faglige og sociale miljø, der er ved uddannelsesinstitutionerne. Og vi kan altså se, at det bliver nemmere, når man fysisk er tættere på, siger Jacob Hangaard.

Annonce

Reformer spiller også ind

To andre forhold, som også kan spille en rolle, er dels den såkaldte fremdriftsreform, som blev vedtaget i 2014, dels det såkaldte uddannelsesloft, der blev vedtaget i 2016.

Siden fremdriftsreformen blev indført er antallet af studerende, der er droppet ud, steget fra 29 procent i 2014 til mere end 35 procent i 2017, altså en stigning på 20 procent.

Jan Thorhauge Frederiksen, lektor i pædagogik på Københavns Universitet, fulgte cirka 1400 studerende fra 2012 til 2016, og hans undersøgelsen viste ifølge denoffentlige.dk, at de forskellige reformer er med til at fremskynde de studerendes beslutning om at droppe ud.

Annonce
Annonce
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

En 'lidt trist' historie: Familiemedlem politianmeldt for at stjæle en Mercedes-Benz

Annonce