Annonce
Erhverv

Ny udvikling: Topchef sigtet i Dan-Bunkering-sag

Bunker Holdings koncernchef Keld R. Demant har tidligere udtalt sig til avisen Danmark om de hårde anklager mod Middelfart-virksomheden. Nu er han selv sigtet i sagen, der handler om salg af flybrændstof til russiske bombefly over Syrien. Foto: Bunker Holding
Kæmpevirksomheden Bunker Holding og dens koncerndirektør Keld R. Demant er også sigtet i sagen om ulovligt salg af flybrændstof til Syrien

Sigtelser: Østre Landsret har mandag ophævet to af navneforbuddene i sagen om Middelfart-virksomheden Dan-Bunkering. Virksomheden har siden august været sigtet i en sag om overtrædelse af EU's forbud mod at sælge brændstof til brug i Syrien.

Det viser sig nu, at Dan-Bunkerings moderselskab, Bunker Holding, og den øverste koncernchef, Keld R. Demant, også er sigtet i sagen, der kan give fængsel i helt op til fire år.

Bunker Holding er med en omsætning på 70 milliarder kroner en af Danmarks største virksomheder, men er nu dybt involveret i den alvorlige sag om muligt salg af flybrændstof til russiske bombefly i strid med EU-sanktioner.

Sagen nyder stor politisk bevågenhed og har været oppe at vende på et samråd i Folketinget. Den efterforskes i øjeblikket på højt niveau af SØIK også kendt som bagmandspolitiet.

Annonce

Hemmeligt retsmøde

Alligevel har Bunker Holdings advokat, Jacob Skude Rasmussen, argumenteret for, at krænkelserne ved at få navnene på de sigtede offentliggjort langt overstiger offentlighedens krav på at vide, hvem der er involveret i sagen.

Det gav byretten i Odense ham ret i tilbage i september på et hemmeligt retsmøde, hvor pressen ikke havde mulighed for at forholde sig til navneforbuddet. Byretten har for længst erkendt, at dette var en fejl, og Jysk Fynske Medier og Danmarks Radio kærede omgående kendelsen om navneforbud til Østre Landsret.

Mandag lagde landsretten til gengæld vægt på, at Keld R. Demant allerede - blandt andet i avisen Danmark - har udtalt sig om sagen.

- Han er trådt offentligt frem og må acceptere pressens omtale af sigtelsen af Bunker Holding, hvor han er øverste chef, og af ham selv. Syrien-sagen har massiv offentlig interesse på rigtigt mange parametre, og det har også haft betydning for landsrettens kendelse i dag. Jeg ser dagens kendelse som en anerkendelse af mediernes legitime rolle med at dække sådan en sag tæt, siger Tyge Trier, advokat for Jysk Fynske Medier.

Nægter skyld

Foruden Bunker Holding, Dan-Bunkering og Keld R. Demant er yderligere en person sigtet i sagen, men denne person er fortsat beskyttet af navneforbud.

De er alle sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 110 c stk. 3, som kan straffes med bøde eller fængsel i op til fire måneder - og i særligt skærpende tilfælde op til fire års fængsel.

Sagen kom til offentlighedens kendskab, da DR i april på baggrund af amerikanske retsdokumenter, anonyme kilder og fortrolige oplysninger fra danske myndigheder kunne fortælle, at Dan-Bunkering med hovedsæde i Middelfart var involveret i en sag om jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien.

Såvel Keld R. Demant som Bunker Holding-koncernens ejer, Torben Østergaard-Nielsen, har igennem hele forløbet afvist, at selskaberne har forbrudt sig mod EU-sanktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce