Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ny udstilling på Øhavsmuseet: Danmarks historie står skrevet i landskabet

Tissel Lund-Jacobsen fra Øhavsmuseet i Faaborg ved et af de stenskel, der formidler historien om udskiftningen. Arkivfoto

Historien sætter sine spor - ikke kun i form af kunst, skrevne værker og arkitektur. En vigtig del af Danmarks historie står også skrevet i landskabet. Med en ny udstilling vil Øhavsmuseet i Faaborg formidle den del af historien, der kan ses gennem naturen - fortidens og fremtidens landskab

Annonce

Faaborg: Der findes tydelige spor af Danmarkshistorien i det meste af det danske landskab. Både istid og verdenskrige har sat sine spor. Men der findes to skelsættende forandringer i naturen, som mennesket står bag. Den første fandt sted, da stenaldermenneskene gik fra at være jægere til dyrke jorden. Den anden er udskiftningen - en af de største menneskeskabte forandringer i vores verden. Det fortæller Tissel Lund-Jacobsen, der er museumsinspektør på Øhavsmuseet i Faaborg. Lige om lidt er hun klar til at åbne op for en udstilling, der skal gøre publikum klogere på den del af historien, som ellers ikke er så synlig.

- Det handler om udskiftningen, hvor ophævelsen af landsbyernes jordfælleskab fandt sted. En tid, hvor man ønskede en mere effektiv udnyttelse af jorden og derfor flyttede bindingsværkshusene sten for sten fra landsbyen og ud i landskabet, fortæller Tissel Lund-Jacobsen.

Hun betegner den tid, som en af de største menneskeskabte forandringer i historien, man ser den bare ikke med samme øjne som krigen i 1864 eller verdenskrigene.

- Udskiftningen findes i de mange markskel, stendiger, volde og levende hegn, der står over alt i landet. De er et levn fra tiden omkring udskiftningen, forklarer hun.

Øhavsmuseet Faaborg

Øhavsmuseet, Banegårdspladsen 2, 5600 Faaborg. Herunder hører også Arresten, Kaleko Mølle, Den gamle gaard og Faaborg byhistoriske arkiv, der er Danmarks ældste arkiv.

Det er et kulturhistorisk museum, der udforsker og formidle den fælles historie med afsæt i Faaborg-Midtfyn Kommune, som museet ligger i.

I 2017 fik Øhavsmuseet bevilliget 20 millioner kroner til udvikling af museet som et besøgscenter til Øhavet. De har desuden fået 1,2 millioner kroner fra Realdania og Nordea-fonden til formidlingen af fortidens og fremtidens landskaber.

Kaleko Mølle hører under Øhavsmuseet og er også en vigtig del af kulturhistorien. Det var bindingsværkshuse som dette, de flyttede sten for sten under udskiftningen. Arkivfoto
Annonce

Landskabet i fremtiden

Tissel Lund-Jacobsen mener, det er vigtigt at fortælle historien om landskaberne, fordi der er en stigende efterspørgsel på naturen. Flere ønsker at bruge naturen og stiller krav til den, men der skal også være plads til at dyrke jorden, så der kommer korn og mad på bordet. Og det er i virkeligheden hele formålet med udstillingen - at vise hvordan naturen har set ud, og stille spørgsmålstegn ved hvordan naturen skal se ud i fremtiden. Hvilken del af landskabet skal være fritidsnatur, og hvilken del skal være dyrket landbrug.

- Det er en ny ting, at vi bruger naturen i vores fritid. Med ny mener jeg, at det er et behov, der er opstået efter Anden Verdenskrig, hvor flere flyttede væk fra naturen og ind til byen, men de ønskede stadig at bruge naturen i deres fritid. Sådan har det ikke altid været, fortæller Tissel Lund-Jacobsen.

Annonce

På tur i historien

Udstillingen er en del af et større projekt, som Institut for geovidenskab og naturformidling har startet. Det er et projekt, der sætter fokus på fremtidens landskaber i hele Danmark. Øhavsmusset har modtaget 1,2 millioner kroner i støtte fra Real Dania og Nordeafonden til at skabe udstillingen med. For de penge vil de lave forskellige aktiviteter for børn hen over sommeren. De laver også podcast, punkter til Historisk Altlas og et stor interaktivt board. En vigtig del af formidlingen af fortidens og fremtidens landskaber foregår desuden som ture ud i det fri, hvor man kan se de historiske levn med egne øjne.

- Det med at komme ud i naturen bruger vi meget. Det er jo netop en af vores vigtigste opgaver som øhavsmuseum at formidle kulturhistorien i det område, vi bor i, forklarer Tissel Lund-Jacobsen.

Den fysiske del af udstillinger løber fra maj til oktober. Her er det muligt at møde et par af de mennesker, der oplevede udskiftningen igennem deres liv.

- Ved hjælp af folkefortællinger og dagbøger har vi kunne genskabe personlige fortællinger fra starten af 1800-tallet, hvor udskiftningen fandt sted, fortæller Tissel Lund-Jacobsen.

Formidlingen af fortiden og fremtidens landskaber består altså af mange forskellige elementer. Og selvom landskabet er i konstant forandring, er der altid en bid af historien, der hænger ved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

OB

Obbekjær klar for italienske S.P.A.L.

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce