Annonce
Sydfyn

Ny udstilling på Ærø Museum hylder bevaringen af Ærøskøbing

Gunnar Hammerich i Ærøskøbning Foto: Prfoto
En af de store katalysatorer i bevaringen af Ærøskøbing var Gunnar Hammerich. Ærø Museum har lavet en udstilling, der både hylder Hammerich og Ærøskøbings bevaring som helhed.

Ærøskøbing: For 50 år siden fik Ærøskøbing sin bevaringsplan. Det vil Ærø Museum nu markere med en udstilling, hvis omdrejningspunkt er Gunnar Hammerichs arbejde for at bevare Ærøskøbing.

Museumsleder for Ærø Museum, Kim Furdal, fortæller, at Gunnar Hammerichs arbejde var skelsættende for bevaringen af Ærøskøbing.

- Han var jo en billedhugger fra København. Han var en flamboyant type, der kom til Ærøskøbing i 1916, hvor han købte det, der i dag er Hammerichs Hus.

Annonce

Hammerich brugte kun huset som feriehus, indtil han i 1943 flyttede permanent til Vestergade 44, der i dag er en fredet bygning, der fungerer som pensionat. Det gør det lidt endnu, for det er nemlig blevet købt af endnu en ikke-øboer, nemlig Summerbird-direktør, Mikael Grønlykke.

Sats på turismen

Udstillingen på Ærø Museum hedder Velbevaret – Gunnar Hammerich og bevaringen af Ærøskøbing.

Da Ærøskøbing omkring 1920 måtte erkende, at byens velmagtsdage som havneby med store sejlskibe var slut, måtte man vende skuden og genopfinde byen.

- Det var der, man tænkte, ”hvordan skal vi nu tjene penge?” Og så etablerede man sig som denne her urkøbstad, hvor alt var så godt bevaret som muligt. Tanken var så, at man skulle satse på turisme i stedet, siger Kim Furdal.

Der er blevet udgivet en bog i forbindelse med udstillingen. Den koster 95kr. Foto: Michael Printzlau

Det bevaringsarbejde, der hidtil er blevet lavet, ligger til grund for, at Ærøskøbing i 2002 vandt Europa Nostra-prisen, som er EU-Kommissionens pris for kulturarv. På udstillingen er det meningen, at folk skal få en forståelse for, hvad bevaringsarbejdet har betydet for, hvordan Ærøskøbing ser ud i dag.

- Vi trækker historien fra den gang og helt til i dag. Mange menneskers levebrød handler jo om kærligheden til byen. Folk har en enorm veneration for deres by, og det er altafgørende i bevaringsarbejdet, og hvad Ærøskøbing lever af, siger Kim Furdal.

Gunnar Hammerich blev desuden æresborger i Ærøskøbing og Ridder af Dannebrog.

Udstillingen Velbevaret – Gunnar Hammerich og bevaringen af Ærøskøbing løber fra 11. juni og frem til oktober.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Odense For abonnenter

Hjertelæge har prædiket førstehjælp i mange år: - Folk har bare en forestilling om, at hjertestop ikke rammer dem.

Annonce