Annonce
Kerteminde

Ny udstilling hylder én af Kertemindes store klenodier

Østfyns Museer vil fejre jubilæerne med en udstilling af nogle af de originale portrætter, som Achton Friis tegnede af de mennesker, de mødte på øerne. Foto: Ole Friis Nielsen

Kerteminde: "Øboere" hedder en ny udstilling på Toldboden i Kerteminde, der åbner 11. juni.

2021 er et stort år for et af Kertemindes klenodier, det stolte museumsskib ”Rylen”. Det er ikke mindre end et dobbelt jubilæumsår, da det nemlig både er 125-året for bygningen af skibet og 100-året for starten på togtet til ”De Danskes Øer”, hvor ”Rylen” deltog som ekspeditionsskib.

De første 25 år af sit liv indgik ”Rylen” i den store flåde af bæltbåde, som i kraft af sildefiskeriet i Storebælt bragte velstand til byen og egnen. I 1920 havde den hjemsted i Bregnør nær Munkebo, da den blev købt til et helt andet formål: to kunstneres storstilede plan om at udforske samtlige danske øer.

Annonce

Efter en ombygning på Kerteminde Bådeværft var ”Rylen” med de to kunstnere Achton Friis og Johannes Larsen i sommeren 1921 klar til at drage ud på det første af fem togter til de danske ørige. I løbet af de næste fire år blev ikke mindre end 132 øer besøgt og beskrevet grundigt i ord og billeder. Det resulterede i trebindsværket ”De Danskes Øer” bestående af i alt 1200 sider – et værk som blev en stor kommerciel succes, og som stadig har mange ø-elskende læsere.

Østfyns Museer vil fejre jubilæerne med en udstilling af nogle af de originale portrætter, som Achton Friis tegnede af de mennesker, de mødte på øerne. Og i tilgift får man de farverige beskrivelser, som indgår i den skrevne tekst. I nogle af portrættegningerne kan Achton Friis give mindelser om den opdagelsesrejsende, der med etnografens briller skildrer øernes eksotiske eksistenser. Både i hans portrættegninger og i hans verbale beskrivelser skinner det tydeligt igen, at han er mere interesseret i det originale end det typiske. Han elsker de kantede typer og hader alt, hvad der er ens, reguleret og kvadratisk.

Senere på sommerens løb udgiver museet bogen ”Opdagelsen af det danske ørige - Rylen og De Danskes Øer”, hvor man kan læse nærmere om de fem togter og det store udbytte af dem og om ”Rylens” efterliv og nuværende funktion som stolt repræsentant for Johannes Larsen Museet.

Udstillingen, som kan ses frem til 29. august - suppleres fra 16. juli med en slags nutidig pendant til de to kunstneres skildringer fra 1920’erne: En udstilling med 23 nulevende kunstnere, som til sammen danner kunstnergruppen DANE (Danish Artists for Nature and Environment).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce