Annonce
Danmark

Ny tv-serie: 'Efterforskningen' er en kedsommelig indføring i politiarbejde og retspleje

Søren Malling leverer en flot præstation som drabschef Jens Møller. Foto: Henrik Ohsten, TV 2
TV 2’s nye krimiserie “Efterforskningen” tager sine seere med ind i opklaringsarbejdet af mordet på den svenske journalist Kim Wall - den såkaldte ubådssag. Resultatet er velment, sobert og kedeligt.
Annonce

Man hører af og til frasen, at virkeligheden overgår fantasien. At den for eksempel kan være ondere, end nogen er i stand til at forestille sig på forhånd.

Det er sandt i tilfældet om mordet på den svenske journalist Kim Wall, der tog med Peter Madsen ud i hans hjemmebyggede ubåd og aldrig kom hjem igen. I stedet blev hun slået ihjel og parteret og fundet i havet i flere dele og omgange efter måneders eftersøgning - uden at det i sig selv kunne besvare de store spørgsmål som hvorfor og hvordan?

En grufuld sag, der optog Danmark og det store udland ikke blot under efterforskningen, men også under den efterfølgende retssag. En sag, der fascinerede og frastødte de fleste af os - fordi virkeligheden viste sig langt mere grusom, end vi havde fantasi til at forestille os.

Nu er der så kommet en tv-serie, hvis ambition er at fortælle den sande historie om politiets opklaringsarbejde.

Eftersøgning i månedsvis. Foto: Henrik Ohsten TV 2

Første reaktion kan være, at en tragedie som Kim Walls - og ikke mindst hendes forældres - ikke har fortjent at blive gjort til underholdning. TV 2 fremhæver, at serien er skabt i et nært samarbejde med Kim Walls forældre, drabschef Jens Møller og specialanklager Jakob Buch-Jepsen. Kim Walls kæreste ønskede ikke at medvirke.

Forældrene har forklaret, at de bakker op om projektet, fordi serien handler om de mennesker, som gjorde det muligt, at de fik hele Kim med sig hjem. "Efterforskningen" kan dog ikke komme uden om - sit velmente ærinde til trods - at den vil høste på den enorme interesse, mordet fik.

Annonce

Uden ansigt og stemme

Manuskriptforfatter og instruktør Tobias Lindholm har skrevet Peter Madsen så langt ud af manuskriptet, at den livsvarigt dømte hverken får ansigt eller stemme.

"Jeg har låst døren bag ham og smidt nøglen væk," har Lindholm udtalt til Politiken.

Sympatisk, for ingen bryder sig om Madsen mere. Der er bare det problem, at det i enhver forbrydelse er gerningsmanden, som er den mest interessante. Uden at prøve at forstå ham eller hende, er der ikke noget at blive klogere af og ingen at hade, foragte og frygte.

Det ved krimiforfattere, og det ved politiet i jagten på motiv.

 Rolf Lassgård og Pernilla August spiller Kim Walls forældre. Foto: Per Arnesen, TV 2

Burde Peter Madsen så have haft en hovedrolle i "Efterforskningen"? Nej, for mange af os er enige med Lindholm i, at Madsen gerne må blive både gemt og glemt bag sin låste dør. Men i det øjeblik, den erkendelse er på plads, må man spørge sig selv, om det overhovedet er relevant at kreere en tv-serie om drabet. Om det rækker, at forbryderens karakter og motiv alene er noget, der optræder på en tavle på kontoret og som ord mellem politifolkene.

Det er indlysende, at det synes Lindholm, for han vil gerne fortælle historien om politiets og dykkernes enorme indsats med drabschef Jens Møller i front. Men er det nok til at skabe, hvad TV 2 kalder for en nervepirrende og dybt rørende serie?

Nej, det er det ikke. Det er i bedste fald sober undervisning udi politiarbejde og retspleje, og her er der langt mellem både det underholdende og det spændende.

Annonce

Forglemt sig

Måske er det også derfor, at drabschefens personlige udvikling under sagen forsøges som endnu en motor til at drive serien frem. En far, der i årevis har forglemt sig i sit arbejde og nu kommer til at tage telefonen, mens datteren er ved at fortælle ham, at hun er gravid. Det er selvfølgelig kritisabelt, men vi kan leve med det, hvis de aldrig bliver gode venner igen.

Søren Malling spiller Jens Møller, og han gør det fremragende. Malling mestrer den lidt introverte og til tider følelsesmæssigt akavede rolle ud i de mindste trækninger, vantro og tvivlrådige blikke. Man kan se på ham, hvad han tænker, og man kan mærke ham, når han uroligt klikker med sin kuglepen.

Møller møder Kim Walls forældre, og ja, selvfølgelig græder vi med dem. Smerten skærer dybe furer og hænger i poserne under øjnene på både Pernilla August og Rolf Lassgård, der med dyb indlevelse spiller det mareridtsramte forældrepar.

Smukke billeder fra havet i skærende kontrakt til den hemmelighed, det  gemmer på. Foto: Henrik Ohsten TV 2

Vi slipper heldigvis for dyrkelsen af det makabre og får i stedet blandt andet smukke billeder ude fra havet, hvor Lindholm får det maksimale ud af accelererende gummibåde og det lunefulde hav som hemmelighedernes vogter. Da ubåden hejses op og hænger stor, sort og truende foran drabschefen, bliver det skåret ud i jern, hvilket enormt, dystert og tungt arbejde, han skal løfte de mange måneder forude.

Efter at have set samtlige seks afsnit kan jeg glæde fans af det første med at fortælle, at hverken stil eller spændingskurve flytter på sig i de følgende.

Serien er flot fotograferet, men manuskriptet løfter sig aldrig til de store "aha’er" udi eftertænksomhed, og de øvrige medvirkende skuespillere brænder med momentvise undtagelser ikke for alvor igennem. Flere af dem har for ensidige og klichefyldte karakterer at arbejde med, og det er måske derfor, at nogle replikker fremføres stift.

"Efterforskningen" virker som et velment projekt. Desværre kan virkelighedens politiarbejde være både langtrukkent, op ad bakke og kedeligt. Hvis vi ikke vidste det i forvejen, så ved vi det nu.


"Efterforskningen" virker som et velment projekt. Desværre kan virkelighedens politiarbejde være både langtrukkent, op ad bakke og kedeligt

Uddrag af anmeldelsen


"Efterforskningen". Dansk dramaserie i seks afsnit på TV 2 og TV 2 Play. Manuskript og instruktion: Tobias Lindholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce