Annonce
Fyn

Ny tendens: Tyve går efter landmændenes sprøjtemidler

Indbrudstyve er på jagt efter kemikalier og sprøjtegifte. Derfor er det en god idé at sikre dit kemikalierum ekstra grundigt, opfordrer forsikringsselskabet Topdanmark. Fotobyline: Wolfgang Zwanzger/Colourbox
Tyvebander er begyndt at gå målrettet efter kostbare kemikalier og sprøjtemidler i landbruget, advarer forsikringsselskabet Topdanmark. Tyveri af planteværn var tidligere et problem for grovvarevirksomhederne, men de seneste år har tyverierne ramt almindelige landbrug.

Nu er det ikke længere kun designermøbler og smykker, som er i særlig høj kurs hos indbrudstyvene. Fra at være et yderst sjældent fænomen, er tyverier af kemikalier og sprøjtemidler fra danske landbrug nu blevet lidt af et problem.

De seneste to år har forsikringsselskabet Topdanmark modtaget flere anmeldelser af tyveri af meget store partier sprøjtemidler.

I ét tilfælde i år stak tyvene af med sprøjtemidler til en samlet værdi på over en halv million kroner fra et af de landbrug, som er forsikret hos Topdanmark. I 2018 var fem anmeldelser stortyverier. Året før var der ikke en eneste anmeldelse i den kategori.

- Vi håber, at det er tilfældigt, at vi i de seneste to år har fået flere anmeldelser af tyveri af store mængder planteværn, men det kan også vise sig kun at være begyndelsen. Vi ved, at landmænd i Sverige de senere år har været plaget af kemikalietyverier, og at forsikringsselskaberne i Sverige nu stiller krav om alarm ved kemikalierum. De skærpede sikringskrav i Sverige kan have medført, at tyvene er søgt mod Danmark, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Annonce

Sådan skuffer du tyven

Vil man forebygge tyveri af de dyre kemikalier og sprøjtemidler, har Svend-Anker Worm disse gode råd:

- Det bedste vil være, at man helt undgår at have store mængder af sprøjtemiddel stående på gården. Del eventuelt leverancen op og lad være med at tage hele sæsonens forbrug hjem på en gang, siger han.

Det kan også være en god idé at skrive ens eget eller gårdens navn på hver eneste dunk, fordi den så bliver sværere at videresælge. Hvis man parkerer en traktor, læssemaskine eller lignende foran døren til kemikalierummet, gør man det sværere for tyve at komme væk med sprøjtemidlerne, råder Svend-Anker Worm.

Endelig opfordrer han til, at man låser kemikalierummet med godkendte låse og eventuelt installerer tyverialarm. Man bør også sørge for, at eventuelle vinduer sikres mod indbrud og blænd vinduerne, så tyvene ikke udefra kan se, hvad der er i rummet.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce