Annonce
Bagsiden

Ny svampeart opdaget på Twitter

Billedet, som Derek Hennen lagde på Twitter. De røde cirkler markerer, hvor den danske forsker opdagede de to snyltersvampe. Tusindbenet er i øvrigt en han. Foto: Derek Hennen/Mycokeys
Art med bizart forhold til kønsdele opkaldt efter socialt medie, hvor den blev opdaget.

Præsidenter og politikere er der. Sportsfolk og journalister er der. Og nu er der også fundet en snyltesvamp.

Stedet er den digitale platform Twitter, hvor forskere fra Københavns Universitet har opdaget en unik snyltesvamp, som formerer sig ved at inficere tusindbens kønsdele.

Det skriver universitetets natur- og biovidenskabelige fakultet i en pressemeddelelse.

Annonce

Aldrig fundet før

En dag, da biolog og lektor Ana Sofia Reboleira fra Statens Naturhistoriske Museum scrollede rundt på Twitter, faldt hun over et billede af et amerikansk tusindben, som hendes amerikanske kollega Derik Hennen havde delt.

Hendes trænede øje faldt over nogle små prikker, som ikke burde være det.

- Jeg kunne se noget på billedet, der lignede en svamp, men på dette tidspunkt var der aldrig før fundet denne slags svampe på amerikanske tusindben, fortæller Ana Sofia Reboleira, som sprang ned i museets samlinger for at kaste et nyt blik på gamle fund af tusindben.

Opkaldt efter Twitter

Hun og kollegaen Henrik Engdorff fandt adskillige eksemplarer af svampen fra Twitter på nogle af de amerikanske tusindben i museets enorme samling.

Ingen havde tidligere dokumenteret dem - der var altså tale om en hidtil ukendt art af en orden af bittesmå, bizarre snyltesvampe, der inficerer insekter og tusindben.

Som traditionen foreskriver, blev den navngivet efter findestedet. Den hedder derfor: Troglomyces twitteri.

Bor på kønsdele

De små snyltesvampe ligner mere larver end svampe. De lever på bestemte værtsdyr på helt bestemte steder.

Twitter-svampe bor på tusindbens kønsdele, hvor de suger næring ud af værtsdyret ved at gennembore det med et særligt sugeorgan, mens halvdelen af svampen stikker ud.

Denne artikel blev i øvrigt skrevet af Bagsidens forholdsvis ny underart af homo sapiens, hvis flittige brug af digitale redskaber har givet den tilnavnet homo googliens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce