Annonce
Indland

Ny strategi: 32 millioner kroner skal få flere til at fiske

En ny lystfiskerhjemmeside kommer til at afsløre alle de gode fiskespots i Danmark. En information som lystfiskerne ellers er kendt for at holde tæt på kroppen. Arkivfoto: Michael Bager
  • De danske kyster og åer er et turismemæssigt guldæg, hvis vi forstår at udnytte det noget bedre. Derfor præsenterer regeringen i dag en strategi, der skal gøre det lettere at være lystfisker i Danmark.
  • Avisen Danmark har læst strategien, der blandt andet indeholder et lystfiskercenter og en hjemmeside med alle lystfiskernes hemmeligheder.
Annonce

Vi har masser af det. Kyststrækning og åer med fisk, der bare venter på at blive fanget. Men det er for svært for nybegyndere og turister at gennemskue mulighederne for lystfiskeri, og derfor går turistbranchen glip af millioner.

- Jeg mener, vi kan blive bedre til at udnytte potentialet. Det her er den første lystfiskerstrategi nogensinde, og det vidner jo om, at vi ikke har tænkt det som et selvstændigt område før nu, fortæller fiskeriminister Eva Kjer Hansen.

En undersøgelse fra Center for Regional- og Turismeforskning fra sidste år viste, at lystfiskere hvert år omsætter for omkring 1,1 milliard kroner i Danmark. De udenlandske lystfiskeres andel er 180 millioner kroner. Og det tal har potentiale til at blive meget større, mener Visit Denmark.

- Der findes 3,5 millioner tyskere der ofte eller meget ofte fisker på deres ferier. Til sammenligning har vi i Danmark årligt besøg af 500.000 tyskere, der fisker. Så der er et meget stort potentiale, fortæller markedschef for Visit Denmark i Tyskland, Mads Schreiner og peger samtidig på, at lystfiskersæsonen ligger uden for turisterhvervets højsæson.

Lystfiskerturister kan på den måde være med til at skabe omsætning i måneder, hvor der ellers er stille.

Annonce

Lystfiskernes hemmeligheder samles

Lystfiskerstrategien rummer i alt initiativer for 32 millioner kroner. Pengene blev bevilget i sidste års finanslovsaftale. En følgegruppe bestående af alt fra Feriehusudlejernes Brancheforening til Danmarks Sportsfiskerforbund har været med til at levere ideer til strategien.

Et af de konkrete tiltag er, at der afsættes seks millioner kroner til en såkaldt digital platform. Altså en hjemmeside. Hjemmesiden skal indeholde alt relevant information om lystfiskeri og skal være på flere sprog. Hvor er det godt at fiske? Hvor kan man låne udstyr? Hvad er reglerne? Og så videre.

- I dag er det for svært at finde frem til, hvad fiskemulighederne egentlig er. Man har skullet gå ind på lokale fiskesider for at finde ud af, hvad der gør sig gældende, hvor må man fiske, hvad må man fiske, og hvor det er godt at fiske, fortæller fiskeriminister Eva Kjer Hansen og understreger, at hjemmesiden ikke kun skal rette sig mod turister, men også har til formål at få flere danskere til at tage fiskestangen op.

Den nye lystfiskerhjemmeside kommer altså til at afsløre alle de gode fiskespots i Danmark. En information lystfiskerne ellers er kendt for at holde tæt på kroppen. Men tiden med hemmelige fiskesteder er slut, fortæller biolog ved Dansk Sportsfiskerforening Kaare Manniche Ebert.

- Der er findes ikke lystfiskerhemmeligheder længere på grund af de sociale medier, så en samlet side vil bare være en god service til lystfiskerne, både dem der bor i Danmark og turister, griner biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund Kaare Manniche Ebert.

Annonce

Ingen fisk - ingen fiskere

Lystfiskerstrategiens fokus er at udnytte det fiskevand, der allerede er i Danmark i dag. Der er altså ikke nye tiltag til at forbedre fiskenes vilkår. Men skal Danmark for alvor udvikle sig til et Mekka for lystfiskeri, skal miljøet forbedres, mener Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Er der ingen fisk, er der ingen fiskere. Det handler om at forbedre vandløbene. De er maltrakteret i dag og skal restaureres. Naturgrundlaget skal simpelthen forbedres. Her skal man have fundet en løsning med landmændene, siger Kaare Manniche Ebert.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er selv tidligere landbrugsminister. Ifølge hende er naturgenopretning netop afhængig af, at flere begynder at fiske.

- Målet er, at vi skal have endnu flere vandløb, der kan reproducere sig selv, så det på sigt bliver overflødigt at sætte for eksempel havørreder ud. Det ødelægger lystfiskeriet ikke, tværtimod sikrer lystfiskeriet, at der bliver flere midler til naturfremme, fortæller Eva Kjer Hansen med henvisning til, at en stor del af pengene fra salget af fisketegn går til naturgenopretning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce