Annonce
Fyn

Ny virkelighed for forslåede fynske DF'ere: Her er deres opgaver

Alex Ahrendtsen bliver ny medieordfører, og Jens Henrik Thulesen Dahl får som ny kommunalordfører brug for taktiske træk, når spillet om fordeling af penge til kommunerne går i gang. Foto: Michael Bager og Kim Rune
Alex Ahrendtsen bliver ny medieordfører, mens DF-profilen i den trængte Assens Kommune bliver sit partis nye kommunalordfører.

Assens Kommune blev landskendt for at have en så presset økonomi, at de ældre på et tidspunkt kun fik gjort rent hver femte uge. Nu bliver det Dansk Folkepartis profil i byrådet Jens Henrik Thulesen Dahl, der skal være sit partis nye kommunalordfører på Christiansborg, og han kommer dermed til at placere sig midt i en af de helt store kampzoner. For hvordan skal partierne leve op til valgløfterne om at løfte den nære velfærd?

- Vi bliver samlet set nødt til at give flere penge til kommunerne. Alene på grund af en ændret befolkningssammensætning med flere ældre. Desuden er der et påtrængende behov for en udligningsreform, så borgerne kan få en mere ensartet service uafhængig af, hvilken kommune de bor i, siger den nye kommunalordfører.

Samme toner har lydt fra de øvrige partier i valgkampen, og nu venter det store slagsmål om fordeling af penge mellem kommunerne. Hvem skal have flere penge, og hvem skal have færre?

Ved folketingsvalget fik DF en gevaldig lussing, der reducerede folketingsgruppen fra 37 mandater til 16. På Fyn gik partiet fra fire til to folketingsmedlemmer, og Jens Henrik Thulesen Dahl erkender, at partiet har mistet sin centrale forhandlingsposition på Christiansborg.

- Nu må vi så i stedet bide regeringen i haserne, så den lever op til løftet om en udligningsreform, siger han.

Ud over at være kommunalordfører fortsætter Jens Henrik Thulesen Dahl som uddannelses- og forskningsordfører. Desuden får han titlen som erhvervsuddannelsesordfører.

Annonce

Dansk Folkepartis nedtur

Folketingsvalget i juni blev katastrofalt for DF. Partiet gik på landsplan fra 21,7 procent af stemmerne i 2015 til kun 8,7 procent.

På Fyn stemte 8,9 procent af vælgerne på partiet, der mistede to af fire fynske mandater. Ud gled Pernille Bendixen, mens Dorthe Ullemose ikke genopstillede.

De to valgte Jens Henrik Thulesen Dahl og Alex Ahrendtsen gik også markant tilbage i personlige stemmetal. Jens Henrik Thulesen Dahl gik fra 9.923 stemmer i 2015 til 2.913 stemmer, mens Alex Ahrendtsen fik 2.656 krydser mod 4.996 i 2015.

Ahrendtsen vil værne om test

Den anden fynskvalgte DF'er Alex Ahrendtsen fortsætter som kulturordfører og folkeskoleordfører. Desuden bliver han ny medieordfører og idrætsordfører.

- Det er alle poster, jeg har ønsket mig, siger han.

Også han erkender, at DF har mistet sin nøgleposition. Han håber i stedet, at han med sin viden på ordførerområderne kan være med til at flytte de andre partier.

- Jeg er for eksempel den eneste skolepolitiker, der er tilbage fra folkeskoleforliget i 2011. Også embedsmændene er skiftet ud, bemærker han.

Den nye socialdemokratiske regering vil sammen med støttepartierne droppe test i de mindste klasser og vil også have stillet de nationale test i bero.

- Men det kan de ikke bare gøre, da der er tale om forligsstof, og jeg vil kæmpe for, at vi bevarer test, der er et vigtigt redskab for at udvikle eleverne, siger Alex Ahrendtsen.

Ny medieordfører

Som medieordfører afløser Alex Ahrendtsen Morten Marinus, der ikke blev genvalgt til Folketinget. Området er dog ikke nyt for den fynske DF'er, der som kulturordfører havde et meget tæt samarbejde med Morten Marinus om det medieforlig, der fører til en beskæring af Danmarks Radio med 25 procent og et krav om, at Radio 24/7 skulle flytte overvægten af medarbejdere væk fra København. Det var i høj grad DF, der satte stregerne i aftalen, men nu er flertallet bag aftalen smuldret, og regeringen vil indkalde til nye drøftelser.

- Jeg håber ikke, at der sker ændringer, og jeg har svært ved at se, hvor regeringen vil finde penge til ikke at beskære Danmarks Radio så meget, siger han.

En af de vigtigste opgaver for ham som kulturordfører er at få ændret på fordelingen af støttekroner til museerne.

- Det er i dag alt for tilfældigt og uigennemskueligt, siger han.

Til gengæld kan ikke her og nu pege på et nyt politisk initiativ på sit nye ordførerområde idræt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce