Annonce
Sydfyn

Ny skulptur: Et knudepunkt for stier

Alfio Bonannos nyeste skulptur på Skovskolen i Nordsjælland. Foto: Alfio Bonanno
Ved Skovskolen i Nødebo i Nordsjælland kan man besøge den verdenskendte, langelandske kunstner Alfio Bonannos nyeste værk "Encircled Shortcuts"

På afstand ligner det Enter, de ældgamle levende træer i Tolkiens "Eventyret om Ringen", Alfio Bonannos nye skulptur i Skovskolen i Nødebo i Nordsjælland.

- Det er jo det, der er meningen med kunsten, den skal sætte folks fantasi i gang, siger Alfio Bonanno.

Fantasien er hans vigtigste redskab, når han går i gang med et nyt projekt.

- Jeg laver ikke en færdig tegning, jeg bruger de materialer, der er i omgivelserne, og jeg lader mig inspirere af dem og stedet. Derfor må de, der har givet mig opgaven, også stole på, at der kommer noget fornuftigt ud af det, siger han.

Den nyeste skulptur ved Skovskolen skulle laves i sammenhæng med en ny værelsesfløj, skolen har bygget.

- Jeg kunne se, at der løb spor i bevoksningen, ligesom dyreveksler, gennem området. De blev skabt, når eleverne smuttede fra værelsesfløjen til kantinen eller undervisning. Det, og de træer ,der var i området, fik mig til at lave "Encircled Shortcuts", en cirkel af afbarkede træer, med grenene ned mod jorden, som ben eller ind- og udgange, hvor man kan opholde sig, holde en pause, mødes og gå videre til andre ting, fortæller han.

Annonce
Som vandrende Enter dukker skulpturen op i området og fik ved indvielsen hurtigt børn til at klatre op i træerne. Det er dog ikke nogen legeplads og slet ikke indrettet sådan, understreger Alfio Bonanno. Foto: Alfio Bonanno

Det er anden gang, Alfio Bonanno laver en skulptur til Skovskolen. I 2016 skabte han "Embracing Spaces" et system af krumme træbænke, og i starten af september indviede skolen så hans andet værk, cirklen af afbarkede ege, der står med stammerne rakt op mod himlen og grenene ned i jorden og på den måde kan minde om gående træer.

Skovskolen, der uddanner skov- og naturteknikkere, skov- og landskabsarkitekter, og -ingeniører, hører under Københavns Universitet, og det er Byggestyrelsen, der har bevilget penge til en skulptur i forbindelse med nybyggeriet.

- Jeg har haft et fantastisk samarbejde med en lærer på skolen, som kan nogle helt utrolige ting med en motorsav. Men der har også være elever med i arbejdet med skulpturen. De har lært noget om, hvad træ også kan bruges til udover at give økonomisk afkast, fortæller Alfio Bonanno.

Skulpturen er skabt af Alfio Bonannos foretrukne materialer, træ og sten, og lever netop med træerne, der er fældet i den nærliggende Grib Skov og store marksten fra området, op til principperne i landart, som Alfio Bonanno er en af landets fineste repræsentanter for.

Mange udstillinger

Der er lavet film om processen med at lave både det første og det andet værk til Skovskolen. Filmene er lavet af Mads Fjelsø Christensen og en anden langelænder, Klaus Rønnebro, og kan ses på https://vimeo.com/358045706

Alfio Bonanno er også aktuel i udstillinger tættere på Langeland blandt andet Sydfynske Kunstnere på SAK, hvor kunstnerne giver guidede ture i udstillingen lørdag fra kl. 14. Og på Skovsgaard i Hennetved sammen med maleren Keld Nielsen og fotografen John Rasmussen.

Om en uge kan han også ses i en ny "Fugl"-udstilling på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Endelig er han snart på vej til fødebyen Milo på Sicilien, hvor han har fået et helt rum til sin kunst i Kastaniemuseet i byen. Området omkring Milo er fyldt med ægte kastanier, der bruges til alt fra mad til byggematerialer og huser altså også et kastaniemuseum.

Egenes grene fungere som ind- og udgange til cirklen, der indbyder til en pause på stenene. Foto: Alfio Bonanno
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce