Annonce
Erhverv

Ny skiltning kan fremme salg af grimme gulerødder og krumme agurker: - Det er en holdningsændring, danskerne skal igennem

Gulerødder som disse, uden skævheder eller "tvillingeben", sælger langt bedre i dagligvarebutikkerne end krumme agurker og andre "grimme" grøntsager. Foto: Søren E. Alwan/Ritzau Scanpix
Snorlige, skinnende frugt- og grøntvarer sælger langt bedre end deres asymmetriske sidemakkere, også selvom næringsindhold, smag og friskhed er ens. Ærlig skiltning kan være vejen til bedre balance, siger nordfynske købmænd.

Nordfyn: Hvis købmand Palle Andersen, medejer af Meny i Bogense, skal sælge krumme agurker, må han ikke bare justere på prisen, men ofte også placere de grønne leverpostejsledsagere på butikkens særlige 'Spis op'-hylder:

- Grimme, eller bevidst deforme, grøntsager kan man godt sælge, men kun til nedsat pris, konstaterer han.

Men ny forskning peger på, at et andet middel end prisnedslag kan være endnu mere effektivt i forsøget på at fremme salg af æstetisk ukonventionelle frugt- og grøntvarer.

En undersøgelse udført af et hold canadiske forskere viser, at såkaldt 'ugly labelling' ('grim-mærkning', red.) får forbrugere til at købe flere af dagligvarebutikkernes grimme frugter og grøntsager. Ærlige skilte og mærker med tekster som "Skæve gulerødder" eller "Uperfekte grøntsager er perfekt velsmagende" er således med til at mindske butikkernes samlede madspild.

Annonce

Manglende tolerance

Palle Andersen finder god ræson i forslaget om en ny slags skiltning:

- Der er jo ikke nogen, der har interesse i at lave madspild; det er en dårlig forretning. Så med hensyn til at skilte med de grimme gulerødder, tror jeg da bestemt, det vil have en positiv effekt. Men jeg tror også, det stadig er nødvendigt at sætte prisen ned, siger han.

Købmand Palle Andersen fra Bogenses Meny-butik har fokus på at mindske madspild, blandt andet med 'Spis op'-hylder. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Det synspunkt deler Lars Bach, souschef i Superbrugsen i Søndersø:

- Jeg tror helt klart, det ville hjælpe på spildet med særlige skilte. Men generelt er der en vanskelig kultur omkring frugt og grøntsager, både de grimme og dem med kort holdbarhed: Folk har ikke samme tolerance overfor nedsatte frugt- og grøntvarer, som de har overfor eksempelvis nedsat pålæg, forklarer han.


Man behøver ikke smide hele posen ud, fordi et enkelt æble er stødt, og man kan sagtens spise gulerødder med skræl på.

Lars Bach, souschef i Superbrugsen i Søndersø


Souschefen mener, at det vil kræve en større omstilling at komme madspildet helt til livs:

- Det er en holdningsændring, danskerne skal igennem. Vi skal vænne os til, at grimme gulerødder og krumme agurker ikke fejler noget. Ligesom vi skal ændre holdning til bløde klementiner, gulerodsskræller og broccolistokke; man behøver ikke smide hele posen ud, fordi et enkelt æble er stødt, og man kan sagtens spise gulerødder med skræl på.

Annonce

Forbrugerne mere klimabevidste

Selvom skiftet i holdningen til de grimme grøntsager endnu ikke er slået helt igennem, ser Lars Bach dog en overordnet grøn tendens spire frem:

- Gennem de seneste 20 år synes jeg, det er tydeligt at mærke, at forbrugerne er blevet mere opmærksomme på environment (klima og miljø, red.), fortæller han.

Hvor meget mad går til spilde?

Ifølge den seneste FN-opgørelse, publiceret i begyndelsen af marts 2021, gik 931 millioner ton mad til spilde på verdensplan i 2019.

Af de 931 millioner ton kasserede fødevarer stammede 13 procent fra dagligvarebutikker.

Opmærksomheden på blandt andet madspild er ikke alene øget hos kunderne. I Palle Andersens Meny-butik har ledelse og personale også stort fokus på at bekæmpe spild af fødevarer:

- Det er faktisk kun 2-3 procent af butikkens frugt og grønt, der går til spilde alt i alt. Men det er også noget, vi arbejder meget med, siger købmanden og tilføjer:

- Udover vores 'Spis op'-hylder er vi også med i ordningen, der hedder Too Good To Go, hvor vores kunder kan købe poser med varer, der har kort holdbarhed. Den ordning har vi været en del af i et par år, og det går rigtig fint.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Lyt til podcasten Danmark fortæller: Demensramte Franks dramatiske døgn: En lammet arm truede med at aflive drømmen om en sidste ironman 6:8

Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce