Annonce
Middelfart

Ny rykker det - i alle retninger

Fire klasser på anden årgang på Middelfart Gymnasium bruger i disse uger en del tid på at prøve kræfter med konstruktiv journalistik. Alle er de med i Fyens Stiftstidendes projekt "RYK", hvor de på journalistisk vis skal finde gode løsninger på konkrete problemer. Her et foto fra projektets første dag, hvor lokalredaktør Jan Bonde præsenterede dem for lokaljournalistik. Foto: Mia Harm Madsen
Et hav af idéer skal nu omsættes til konkret, konstruktiv journalistik. Idéerne peger i mange retninger. Men eleverne på Middelfart Gymnasium er ved at erfare, at journalistik kræver et grundigt forarbejde, og at man skal banke på, ringe op, stille spørgsmål og måske gentage hele proceduren flere gange, før man har de informationer, man skal bruge for at kunne skrive en artikel.

Middelfart: Hvad er journalistik egentlig for en størrelse, når man selv skal kaste sig over det? Skal man ikke bare skrive et eller andet? Fire 2. g-klasser på Middelfart Gymnasium er i disse uger ved at erfare på egen krop, hvad der skal til at for at lave et stykke journalistik. Alle er de med i Fyens Stiftstidendes projekt med navnet "RYK". Under de to emner "klima" og "unge i byrummet" skal de finde sager, som de gerne vil beskrive, ændre på, gøre bedre.

Det er dansktimerne, der inddrages til formålet, og her har lærerne gennemgået med eleverne, hvad journalistik i grove træk består af.

Fyens Stiftstidende stiller en journalist til rådighed, som flere gange i løbet af de sidste uger har lyttet til elevernes idéer, og som har guidet dem i en retning, så idéerne kan koges ned til noget, der kan komme med i avisen.

Og de mange idéer spænder vidt: Kan man motivere rygere til at smide deres skodder ud i stedet for at smide dem rundt omkring i byen? Kan man peppe en genbrugsbutik op, så den er indbydende at gå ind i? Kan man blive klogere på affald ved at køre en tur med byens skraldemænd en tidlig morgen? Kan man finde et sted til byens unge, hvor de kan være sammen uden nødvendigvis at skulle gå i byen og drikke sig fulde? Og kan man finde en god måde at køre med hinanden i skole på, når nu hverken busser eller tog passer særlig godt ind i skoleskemaet?

Annonce

Abstrakt og håndgribeligt

Mange idéer var abstrakte. De skulle pilles fra hinanden og sættes sammen igen, så det til sidst blev en håndgribelig opgave, der kunne løses lokalt i stedet for nationalt eller globalt. Derfor er alle elever i disse uger i gang med at banke på døre, ringe til nøglepersoner eller ved at finde ud af, om der er hold i deres tese.

For uden en grundig research kommer der ingen artikel i den anden ende.

Så skal man ikke bare skrive et eller andet? Eleverne på Middelfart Gymnasium er lige nu ved at erfare, at det skal man ikke. Ikke før man har lavet sit forarbejde grundigt nok, i hvert fald.

I den kommende uge skulle der gerne komme et par spændende, konstruktive artikler ud af elevernes arbejde, som du kan nyde her på siderne.

Sidste år deltog Middelfart Gymnasium også i "RYK". I år er der yderligere tre fynske gymnasier med i projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce