Annonce
Udland

Ny rumchef vil sende Europa til tops indenfor raketbyggeri

ESA's kommende chef lover, at rumorganistionen skal være med i front inden for løfteraketter. Astronauter fra ESA rejser også ud i rummet. Det sker normalt med hjælp fra Rusland, når de skal til Den Internationale Rumstation for at udføre forsøg. Foto: Nasa/Bill Ingalls/Reuters
ESA vil de næste to år sende to nye løfteraketter på jomfrurejser. Det er en topprioritet for kommende chef.
Annonce

Europa skal indtage en ledende rolle inden for produktion af løfteraketter, mener den kommende chef for Den Europæiske Rumorganisation (ESA).

- Vi skal være med helt i front på området for løfteraketter. Presset er stort, ekstremt stort, siger Josef Aschbacher torsdag på ESA's årlige pressekonference i Paris ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Den 58-årige østriger overtager posten som generaldirektør i ESA fra marts.

Egentlig skulle han først have tiltrådt jobbet til sommer, men Johann-Dietrich Wörner, bedre kendt som Jan Wörner, meddelte forleden, at han vil trække sig tidligere og give plads til Aschbacher.

Den Europæiske Rumorganisation arbejder i år på at kunne sende raketten Vega C på jomfrurejse. Næste år er det planen, at det seneste skud på Ariane-stammen, Ariane 6, skal fyres op.

- Jeg vil samtidig have fokus på, hvad den næste europæiske raket skal være. Jeg har ingen magisk løsning på, hvad vi gør. Hvordan vi gør det. Men det er indlysende, at vi skal arbejde sammen i Europa, siger Aschbacher.

ESA har 22 medlemslande. Det er ikke et EU-agentur. Men det har været planen og ambition, at det skulle blive det. EU er den største donor til organisationen.

EU-lande, som ikke er medlemmer af ESA, har observatørstatus i ESA på grund af EU.

Josef Aschbacher har en ambition om snart at mødes med EU's kommissær for det indre marked, Thierry Breton, som også har ansvar for rummet.

ESA opsender løfteraketter fra sin base i Fransk Guyana, der ligger i Sydamerika. Løfteraketterne kan bære satellitter ud i rummet, som kan bruges til mange forskellige formål.

Satellitter bruges blandt andet til hverdagsting som tv, bilnavigation og styring af lufttrafik. Men de bruges også i eksempelvis kontrol af landmændenes ret til landbrugsstøtte fra EU.

I 2015 blev ESA-astronauten Andreas Mogensen den første dansker i rummet. Han blev sendt op til Den Internationale Rumstation med et russisk rumfartøj.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Annonce