Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ny renovering: Biograftårn skal genskabes som i 1938

I 1938 så tårnet noget anderledes ud end i dag. Nu skal looket fra 1938 genskabes. Foto: Ringe Bio

Nyt renoveringsprojekt er i støbeskeen i Ringe Bio, hvor de frivillige biofolk vil genskabe biograftårnet som det stod i 1938. Det bliver med lys på toppen.

Ringe: Det er cirka et år siden, at Ringe Bio genåbnede efter en kæmpe renovering og ombygning, hvor der blev brugt cirka 4,5 millioner kroner på blandt andet at få revet balkonen ned og få lavet en café.

Trods det omfattende projekt, der lukkede biografen i mere end et halvt år, er det ikke slut med renoveringsprojekter i biografen. Et nyt et af slagsen er i støbeskeen, og ifølge formanden for Ringe Bio, Henrik Busk, så vil projektet, når det er gennemført, fuldende forvandlingen til en moderne biograf. Selv om folkene nu har i tankerne at føre biografbygningen tilbage til udseendet i 1938.

- Vi har fået det meste renoveret på nær tårnet og hjørnet af bygningen, og vi vil gerne have tårnet tilbage som det så ud en gang med de oprindelige vinduer og med noget lys på taget. Der er også nogle underlige hak bagved på bygningen, så vi vil gerne have gjort det hele lidt pænere og få det rettet lidt op, forklarer formanden.

- Facaden er blevet renoveret, så det ser pænt ud og med de småsprossede vinduer, og det vil vi gerne have hele vejen rundt, siger Henrik Busk.

Annonce

Tårnprojektet

Ifølge beskrivelsen til Realdania skal Ringe Bios indgangsparti og tårn istandsættes. Ringe Bio har fungeret som biograf siden 1916 - og målet er, at biografen renoveres, så den udvendigt fremstår, som den gjorde i 1938.I 1933 blev sidebygningen "tårnet" opført, og hovedindgangen blev flyttet hertil. En lampe på toppen lyste, når der var forestilling.

Den udvendige renovering omfatter blandt andet nyt vindue med sprosser i tårnbygningen, ny dobbeltdør med sprosser i indgangsparti og genetablering af rækværk og lampe på toppen af tårnet.

Desuden skal bagerste sidebygninger forhøjes, og der etableres fladt tag, som harmonerer med tårnbygningen.

Formand i Ringe Bio, Henrik Busk, og de andre frivillige i Ringe Bio er nu klar til at sætte gang i en ny renovering i biografen. Arkivfoto: Victoria Mørck Madsen

Lys i lampen

Han understreger, at projektet fortsat er i sin spæde start. Dog er det nået så langt, at biografforeningen har sendt en ansøgning om økonomisk støtte til Realdanias kampagne "Underværker". Kampagnens formål er at støtte ildsjæle og gøre det nemmere at få deres byggeprojekter gennemført, og et ønske om støtte på knap 250.000 kroner er altså sendt fra Ringe Bio.

- Det er et slag på tasken, for vi har ikke fået fagfolk til at kigge på det endnu. Men vi skal nok selv smide lidt i det, vurderer Henrik Busk, der i forbindelse med den store ombygning fik en million kroner fra Realdania.

Dengang var der ikke penge nok til at tage vare om tårnet, men nu skal lampen igen på toppen og lyse, når der er forestilling eller andre arrangementer i biografen.

- Det kunne være sjovt, for den rager op over hustage. Det vil være fint, hvis vi kunne få det ført tilbage til 1938-stilen. Tårnet blev bygget til biografen for at gøre opmærksom på, at det var en speciel bygning. Nu er alt det andet gjort i stand, så det her er prikken over i'et, siger Henrik Busk.

I foråret 2017 blev Ringe Bio belønnet for ombygningen med prisen som Årets Forening i Faaborg-Midtfyn Kommune. Knap er projektet faldet på plads, inden et nyt stort projekt skal sættes i søen. Arkivfoto: Kim Rune

Økonomien først på plads

Hvornår det nye projekt kan gå i gang, det tør bioformanden ikke give et bud på.

- Overhovedet ikke. Det skal gå i gang, når vi har det økonomiske på plads og har snakket med arkitekter og andre fagfolk. Der kan gå et halvt år, inden det er på plads, og det afhænger også af, om vi får penge fra Realdania. For vi vil også søge andre fonde, hvis det er muligt, påpeger Henrik Busk.

Han glæder sig over, at ombygningen og tilførslen af en café gør, at biografen kan bruges til mere end blot filmvisning.

- Forleden havde vi 35-40 personer inde til vinsmagning og film. Det er fint, og så bliver caféen også brugt, siger Henrik Busk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce