Annonce
Nyborg

Ny rapport om Lynfrosten: Sti forurenet med olie

Undersøgelser på arealerne mellem Lynfrosten og området ved Gormsvej giver ikke grund til bekymring for spredning af betydning af forurening fra den gamle tjæregrund. Foto: Kasper Riggelsen
Hvis stien og de grønne arealer ellers får lov at være i fred, er forurenet jord på gammelt baneterræn ved Lynfrosten harmløs.
Annonce

NYBORG: Der er tung olie i jorden. Men så længe stien kun bliver brugt til at gå på, og ingen giver sig til at grave i det grønne område, er der ingen fare.

Sådan beroliger Region Syddanmark nyborgenserne efter nye undersøgelser og boringer i jorden, der støder op til Lynfrosten - byens mest omtalte og omdiskuterede giftgrund.

Boringerne er foretaget af konsulentfirmaet Niras, der også har undersøgt indeklimaet i 10 nærtliggende boliger på Gormsvej.

Dele af den kommunale jord lige syd for Lynfrosten er lagt ud til gang- og cykelsti, mens resten er et uplejet vildnis.

Og sådan bør det ifølge Region Syddanmark blive ved med at være.

For det kommunale område "udgør ikke en kontaktrisiko ved nuværende arealanvendelse".

Annonce

Beskeden spredning

Selve Lynfrostgrunden er forlængst kortlagt som en forurenet giftgrund.

Men det er først med en ny rapport, "Videregående forureningsundersøgelse", regionen har fået dokumentation for omfanget en eventuel spredning af forureningen fra Lynfrosten til naboarealerne.

Og den er, fastslår rapporten, beskeden.

Der er ganske vist "påvist terrænnær lettere jordforurening med tunge oliestoffer" i en boring der, hvor gang- og cykelstien og Gormsvej mødes.

Men hvis ellers kommunen lader stien være og ukrudtet stå, er der ifølge Region Syddanmark ingen fare.

Annonce

Jernbanens skyld

Region Syddanmark tvivler i øvrigt på, at olieforureningen stammer fra den gamle og forlængst nedlagte tjæreproduktion på Lynfrostgrunden.

Det er her, hvor den offentlige sti og Gormsvej mødes, boreprøver har afsløret en lettere olieforurening. Forureningen mens at stamme fra dengang, stien var jernbaneterræn. Foto: Carsten Olsen

Det er, hedder det i rapporten, snarere sandsynligt, at "den lettere jordforurening stammer fra det tidligere banelegeme fremfor aktiviteterne på Lynfrosten".

Som omtalt i Fyens Stiftstidende og på fyens.dk har det primære formål med de nye undersøgelser været at tjekke indeklimaet i de 10 boliger på Gormsvej.

Og også her konkluderer Region Syddanmark, at der ikke er grund til bekymring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

Annonce