Annonce
Odense

Ny prognose i Odense viser flere problemer: - Hvor skal pengene komme fra til mere velfærd?

En ny prognose viser, at Odense Kommune skal bruge mellem 150 og 200 millioner kroner mere på det specialiserede socialområde i 2021. Prognosen er dog behæftet med en del usikkerhed, forklarer rådmand Susanne Crawley Larsen (R), og derfor har Økonomiudvalget bedt om flere uddybende svar. Dem venter vi nu på med spænding, siger rådmanden. Arkivfoto: Michael Bager
Udgifterne til udsatte børn og unge og til folk med handicap, udviklingshæmning, sindslidelser, adfærdsproblemer og misbrug fortsætter med at stige, viser ny prognose. Der kan mangle op mod 200 mio. kroner i 2021, og hvad er der så tilbage at forhandle om til mere velfærd, spørger V og K.

Odense: En ny prognose, lavet til Økonomiudvalget i Odense Kommune, viser, at de svært styrbare udgifter til det såkaldte specialiserede socialområdet fortsætter med at stige.

I stedet for at skulle bruge 135 mio. kroner i 2021 til udgifter til blandt andet udsatte børn og unge og til folk med handicap, med udviklingshæmning, sindslidelser, adfærdsproblemer og misbrug, viser prognosen, at udfordringen i stedet ligger mellem 150 og 200 mio. kroner.

Præcis hvor meget er svært at sætte mere nøjagtige tal på, da en række planlagte tiltag, som skal få udgifterne ned, ikke får effekt med det samme.

Annonce


Det er en prognose, men den gør absolut ikke budgetforhandlingerne nemmere, for der gemmer sig rigtige mennesker med rigtige behov bag tallene.

Rådmand Søren Windell (K)


Hvad er der tilbage til velfærd?

Fortiden har vist, at det for stort set alle kommuner kan være endog meget svært at spå om udgiftsniveauet på dette område, der ofte involverer højt specialiserede eksperter.

Men prognosen kommer til at få betydning for næste uges budgetforhandlinger, hvor de politiske partier skal finde løsninger for en række andre påtrængende problemer, mener både Venstre og Konservative.

- Det er en prognose, men den gør absolut ikke budgetforhandlingerne nemmere, for der gemmer sig rigtige mennesker med rigtige behov bag tallene.

- Derfor er det vigtigt at gøre alt, vi kan, for at forhindre, at de havner i situationer, hvor indsatserne bare bliver dyrere og dyrere. Det vil give fremtidige byråd enormt store hovedpiner, hvis vi ikke tager os af dem nu. Så der påhviler os et kæmpe ansvar for at få løst problemerne nu, siger rådmand Søren Windell (K).

Annonce

V skyder på borgmesteren

Venstre anklager borgmester Peter Rahbæk Juel (S) for at ikke at have taget styringen.

- Hvad er der tilbage at lave reelle velfærdstiltag for nu? Det er som om, man forventer, at Folketinget kommer med en store pose penge, men det kan vi på ingen måde være sikker på, siger Marlene Ambo-Rasmussen (V).

Hun mener, at "økonomien sejler i Odense Kommune" og anerkender ikke umiddelbart argumentet om, at de fleste andre kommuner også har udfordringer her.

- Tallene i prognosen understreger bare, at borgmesteren for længst burde være kommet med en plan for, hvordan vi løser det her, siger hun.

Annonce

Usikker prognose

Rådmand Brian Dybro (SF) betoner, at det handler også om at finde holdbare økonomiske løsninger på et oplyst grundlag. Og det grundlag eksisterer ikke endnu:

- Vi har i Økonomiudvalget fået præsenteret en prognose, som der er en del usikkerhed omkring. Flere i udvalget havde spørgsmål til, hvordan prognosen var lavet mere specifikt, og det afventer vi nu svar på, forklarer han.

Samme melding kommer fra rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Vi mangler penge, men hvor mange? Det skal prognosen være med til at afklare, og derfor afventer vi de svar med spænding, siger hun.

- Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har ikke ønsket at kommentere på sagen.

Annonce

Det er der sket

Sagen er en opfølgning på de kritiske analyser, som såvel BDO og Rambøll som Socialstyrelsens Task Force har lavet inden for det seneste år efter at have undersøgt det spcialiserede socialområde i Odense.

Deres tal viser, at Odense ikke bruger lige så mange penge på det specialiserede socialområde, som de andre seks store kommuner i Danmark. Til gengæld vokser udgifterne hurtigere i Odense.

BDO, Rambøll og Socialstyrelsen er også kommet med en række anbefalinger til at få bedre styr på udfordringerne, og dem arbejder en række arbejdsgrupper nu videre med på tværs af forvaltningerne.

Budgetforhandlinger

Byrådets syv partier har alle haft møder med borgmester Peter Rahbæk Juel (S) for at aflevere ønsker til næste års budget, der samlet ser er på over 13 milliarder kroner. Onsdag samles hele byrådet i byrådssalen til budgettaler og den første debat. Og torsdag følger de egentlige forhandlinger bag lukkede døre.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har for nylig givet udtryk for, at Odense har "en robust økonomi", hvor der også er penge til at "styrke velfærden". Konkret ligger der 170 mio. kroner, som politikerne kan bruge i budgetforhandlingerne på driften hvert år fremover.

Omvendt ligger der også store, brede og ufinansierede politiske aftaler og venter. Foruden problemerne på det specialiserede socialområde, er der også en lokal klimaaftale, som skal gøre Odense CO2-neutral senest i 2030.

Og så er det ikke mindst aftalen om, at der over de næste 10 år skal investeres 1,8 milliarder kroner i bedre forhold til det stigende antal børn, unge og ældre. Det er her, at Fjernvarme Fyn er bragt i spil, da et eventuelt salg vil kunne indbringe 524 mio. kroner. Men der er også stor politisk modstand mod et salg.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce