Annonce
Middelfart

Ny pris på omdiskuteret fjernvarme: Stil spørgsmål på avisens læsermøde om udfasning af olie- og gasfyr

For nylig opførte Middelfart Fjernvarme to bannere for at signalere, at borgerne i området snart kan forvente at få et tilbud om fjernvarme ind ad brevsprækken. Foto: Søren Gylling
Nu er der kommet nyt om tilbuddet om fjernvarme til Strib, Røjle og Vejlby. Senere vil andre områder formentlig få tilbuddet, mens andre steder i kommunen skal undersøge alternative muligheder for at få udfaset deres gas- og oliefyr, som det er byrådets ambition at få borgerne til.
Annonce

Nordvestfyn: Alle i Middelfart Kommune skal have udfaset deres olie- og gasfyr inden for 10 år, lyder ambitionen fra byrådet.

Udmeldingen har skabt stor debat og rejst mange spørgsmål. Derfor holder avisen et digitalt læsermøde tirsdag 26. januar klokken 19.30 på Fyens.dk, hvor vi vil stille læsernes spørgsmål videre til direktør hos Middelfart Fjernvarme Jesper Skov, Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd og Ole Back fra Føns Nærvarme.

Lige nu er et projektforslag om udrulning af fjernvarme i Strib, Røjle og Vejlby i høring, og som  Johannes Lundsfryd (S) tidligere har sagt, er politikerne også positivt indstillede over for at få udrullet fjernvarme i Ø-kvarteret i Middelfart, Kauslunde, Gamborg, Båring, Brenderup og de resterende dele af Gelsted, Nørre Aaby og Ejby, der i dag ikke er koblet til fjernvarmen.

Selvom projektforslaget endnu ikke har fået den sidste godkendelse, kan Jesper Skov nu komme med nyt i forhold til omkostningerne for forbrugerne. Det vil nemlig ikke alligevel koste 5000 kroner at melde sig til fjernvarme, hvilket ellers var den model, selskabet meldte ud 17. november, at der blev arbejdet med.

Annonce

Gravearbejde i etaper

- Den normale fjernvarmetilslutning betales så med 10 kroner per kvadratmeter per år i en periode på 20 år, fortæller Jesper Skov.

Desuden vil forbrugerne kunne tilslutte sig en varmemesterordning, hvor de dermed ikke skal betale for det nye fjernvarmeanlæg og montere det, men derimod betale 200 kroner per måned, hvorefter Middelfart Fjernvarme vil stå for levering, installation, service og vedligeholdelse, ligesom man får en lovning på, at når anlægget en dag trænger til udskiftning, vil de komme og udskifte det gratis.

Læsermøde - få svar på dine spørgsmål

Vi vil på avisen gerne give alle læsere svar på de spørgsmål, I måtte have i forbindelse med byrådspolitikernes ambition om at udfase alle gas- og oliefyr i Middelfart Kommune.

Det forventes nemlig, at fjernvarmen vil blive tilbudt til en lang række områder, mens andre steder vil skulle finde på en anden løsning.

Du kan stille spørgsmål til rashe@jfmedier.dk eller via http://www.spoerg.fyens.dk/middelfart/ om alt lige fra pris, gravearbejde, hvad kommunen kan hjælpe med, eller hvad end du ønsker at få besvaret.

Så vil vi tage spørgsmålene med på et digitalt læsermøde tirsdag den 26. januar og stille dem til borgmester Johannes Lundsfryd, fjernvarme-direktør Jesper Skov eller formand for Føns Nærvarme Ole Back.

Du kan følge læsermødet via et link på Fyens.dk fra klokken 19.30.

For at fjernvarmen bliver rullet ud i Strib, Røjle og Vejlby, skal projektet først godkendes endeligt af Middelfart Kommune, hvilket forventes at ske 3. februar, hvorefter mere end 50 procent af husstandene i området skal melde sig til, før selskabet vil begynde udrulningen.

- Der skal graves rør ned i jorden. Det skal graves ved vejene og ind ad folks indkørsel, og hvad der nu skal til for at komme ind til husene. Det slipper vi ikke for, vi kan desværre ikke lave det trådløst.

- Vi starter ikke med at grave i hele Strib på én gang. Det vil vi gøre i etaper, og vi deler Strib ind i nogle firkanter og tager en ad gangen.

Direktør i Middelfart Fjernvarme Jesper Skov deltager på læsermødet, hvor du kan stille ham spørgsmål. Send dem gerne på forhånd til avisen, der dermed kan stille dem på jeres vegne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Flere løsninger

Mens nogle har udtrykt deres glæde over at kunne se frem til et tilbud om fjernvarme, har andre i stedet bestilt en varmepumpe, som de mener er den bedste løsning. I Føns har de benyttet sig af en tredje løsning, hvor lokale er gået sammen og har lavet et nærvarmeanlæg.

Det varmer i dag omkring 50 husstande op ved hjælp af genanvendt træflis, men vil i fremtiden også levere varme via en varmepumpe. Løsningen er et alternativ i områder som Husby, Harndrup, Fjelsted eller Fjellerup, der lige nu ikke har udsigt til at få et tilbud om fjernvarme.

På læsermødet vil formand i Føns Nærvarme Ole Back fortælle om deres erfaringer og give gode råd til dem, der måtte have interesse i at kaste sig ud i et lignende projekt.

Selve læsermødet foregår digitalt og kan ses på www.fyens.dk klokken 19.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce