Annonce
Fyn

Ny plan afslører: Mere end hver tredje bolig forsvinder fra Vollsmose

Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
1000 ud af 2872 almene boliger i Vollsmose skal rives ned for at frigøre de mest attraktive arealer til nye investorer. Det kan man læse i udviklingsplanen Fremtidens Vollsmose, der fremlægges tirsdag. Investorerne får i det hele taget rig mulighed for at påvirke planen, der stadig kan ændre sig.

Den nødvendige udvikling af Vollsmose kræver handling og plads. Derfor skal 1000 ud af områdets 2872 almene boliger rives ned, og derfor får de investorer, som er interesseret i området, også et stort ord at skulle have sagt, når det gælder fremtiden.

Alt det kan man læse i Udviklingsplan - Fremtidens Vollsmose, som parterne bag vil præsentere for offentligheden tirsdag.

- Både kommune og boligorganisationer understøtter med salg af de mest attraktive arealer, at der tiltrækkes private investorer, da dette er afgørende for udviklingen, står der i planen. Og videre:

- Ændringer som følge af dialogen med investorerne vil blive indarbejdet i udviklingsplanen.

Konkret betyder planen, at mange af de høje bygninger i Vollsmose forsvinder, så der bliver åbnet mere op til området. Alt i alt kommer planen til at koste boligforeninger lige på den anden side af tre milliarder kroner.

Vollsmose

Vollsmose er historisk set defineret af de ni boligafdelinger, som ligger indenfor ”Vollsmosefirkanten” - et område med 9.100 beboere, der er afgrænset af fire store omfartsveje.

I november 2018 blev området splittet op. Det betyder, at det ”hårde ghettoområde” består af de seks boligafdelinger: Granparken, Lærkeparken, Egeparken, Bøgeparken, Fyrreparken og Birkeparken. Her er 2.900 almene familieboliger, hvor der bor lidt over 7.700 mennesker.

De tre nordligste boligafdelinger Hybenhaven, Tjørnehaven og Slåenhaven, som består af rækkehusbebyggelser, er ikke længere del af det hårde ghettoområde.

Der bor mere end 80 forskellige nationaliteter i Vollsmose. I forhold til regeringens liste over ghettoområder er der fokus på følgende forhold: Lidt over 50 procent af beboere står udenfor arbejdsmarkedet; Andelen af dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer ligger på 2,74 pct.; Andelen af beboere i alderen 30-59 år kun med grundskole er på 78,8 pct.; Den gennemsnitlige bruttoindkomst er 53 pct. i forhold til samme gruppe i regionen; Andelen af ikke vestlige indvandrere og efterkommere er på 76 pct.

Op mod 3000 skal flytte

Planen indebærer, at anslået mellem 2000 og 3000 af de godt 7700 indbyggere i det udpegede ghettoområde Vollsmose skal flytte og genhuses i løbet af de næste 10 år.

Flest fra Bøgeparken, hvor der efter planen forsvinder 60 procent af de nuværende lejligheder, men også beboere i Birkeparken (45 procent) og Egeparken (43 procent) bliver hårdt ramt.

De tre ældste parker - dem ud mod Åsumvej - bliver ramt meget forskelligt. Mens Fyrreparken kun skal sløjfe 26 af de 504 lejligheder, skal Granparken og Lærkeparken sige farvel til henholdsvis 160 og 136 lejligheder. Det svarer til mellem 32 og 27 procent af lejlighederne.

Annonce

Pas på med nye ghettoer

Bøgeparken og det tilhørende Bøgetorv er ubetinget det sted i Vollsmose, hvor de fleste konfrontationer med politiet er foregået, og det sted, hvor meget af den organiserede kriminalitet er blevet knyttet til i offentligheden.

Da mere end halvdelen af beboerne i Vollsmose samtidig står uden for arbejdsmarkedet, skal flytningen af beboerne foregå under skærpet kontrol for at undgå, at man skaber nye ghettoområder andre steder.

Det betyder, at boligforeninger i løbet af i år skal have lavet et "monitoreringssystem" for byens udsatte boligområder, hvor man vil måle på de fem ghettokriterier, for at forhindre, at man bare flytter problemerne til et nyt boligområde.

Samtidig skal der sættes ind med forskellige sociale tiltag. En del beboere har for eksempel udlæg i deres indskud til lejligheden - her skal det være muligt at få et nyt lån i forbindelse med en genhusning eller flytning.

Tidsplanen

Planen er, at de omfattende nedrivninger i Vollsmose for alvor begynder i 2021 og vil ske i følgende rækkefølge:

2021: Bøgeparken

2022: Birkeparken

2023: Granparken

2024: Lærkeparken

2025: Egeparken

Ambitionen er, at samtlige nedrivninger er gennemført med udgangen af 2029.

Men først skal udviklingsplanen vedtages af såvel politikere som boligorganisationernes repræsentantskaber. Der skal stemmes følgende datoer:

16. maj: Fyns Almennyttige Boligselskab

21. maj: Civica

22. maj: Odense Byråd.

Annonce

Markant anderledes

Som man kan se af grafikken her til artiklen, er det meningen, at Vollsmose skal have et markant anderledes udtryk. Det er afgørende med et nyt image og en ny "fortælling" om stedet, påpeger planen.

Derfor er dele af centeret, Vollsmose Torv, også i spil til at blive revet ned eller bygget om i forbindelse med nye erhvervsprojekter. Derfor kommer der også flere kommunale arbejdspladser og bedre børneinstitutioner i bydelen.

Og derfor bliver de tilbageværende lejligheder i hele området renoveret og sat i stand i samarbejde med beboerne for at skabe en "tryg bydel med et godt image". Målet er, at beboersammensætningen skal svare til gennemsnittet i resten af Odense.

Måske vigtigst af alt skal en ny etape 2 af letbanen realiseres. Særligt dette punkt angiver potentielle investorer ifølge udviklingsplanen som vigtigt.

Udviklingsplanen for Fremtidens Vollsmose er blevet til i et samarbejde mellem Civica, Fyns Almennyttige Boligselskab og Odense Kommune.

Både repræsentantskaberne i de to boligforeninger og politikerne i Odense Byråd skal i løbet af maj tage stilling til planen.

Hverken borgmester Peter Rahbæk Juel (S) eller boligorganisations-direktørerne ønsker at kommentere udviklingsplanen, før den tirsdag præsenteres for beboerne.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Forkæl din hund: Læderprodukter til hunde, jagt og heste, og et godt samarbejde med indiske kvinder

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Nyborg

Det smerter, når gigttilbuddene mangler i Nyborg

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Annonce