Annonce
Underholdning

Ny på Heartland: Astronaut Andreas Mogensensen skal være med til at udlægge fremtiden

Andreas Mogensen kommer til Heartland. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix.

Det meste af landet fulgte med, da astronaut Andreas Mogensen i 2015 blev den første dansker i rummet. Nu kan man møde ham på Heartland på scenen for fremtids-samtaler, den såkaldte Future Talk-scene.

Sammen med astronom og astrofysiker Anja C. Andersen vil han drøfte "Hvad kan vi forvente af en fremtid i rummet".

De øvrige samtaler om fremtiden vil blandt andet kredse om kønspolitik, klimaudfordringer, arbejdsforhold og om kød. Netop kød vil den autodidakte kok Jakob Mielcke drøfte med docent og forskningsleder Jonatan Leer fra Professionshøjskolen Absalon under overskriften "Hvad sker med vores forhold til kød?".

"Hvordan skal vi forstå klimakrisen" bliver emnet for geologi-professor Mimik Rosin og forfatter Kaspar Colling Nielsen. Og emnet "Løsning eller skråplan - er stoffer vejen ud af depression?" drøftes af psykiater og hjerneforsker David Erritzøe og Rasmus Poulsen, kendt under kunstnernavnet Raske Penge.

"Overvågningskapitalisme - hvor langt er vi villige til at gå" er den sidste samtale på dansk, og den foregår mellem seniorforsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder, Rikke Frank Jørgensen, og den fynske Kina-kender og erhvervsjournalist Christina Boutrup.

Derudover vil der være samtaler på engelsk. "What if the precariat becomes the mass class of the future?" spørger Guy Standing, som til daglig er tilknyttet SOAS University of London, hvor han beskæftiger sig med arbejdsmarkedsøkonomi, og Anders Fogh Jensen, som er dansk filosof, forfatter og foredragsholder. Samtalen handler om et arbejdsmarked præget af løst ansatte på usikre kontrakter.

Lone Frank, som er forfatter og videnskabsjournalist, behandler sammen med Robert Sapolsky, der en af verdens førende neurobiologer, spørgsmålet "What is the future of human nature?"- er menneskeartens natur i gang med at forandre sig?". Og Gina Rippon og Mikkel Wallentin diskuterer "Are our brains gendered?", og det handler om vores hjerner, og hvad de kan røbe om vores køn. Passer det for eksempel, at mænds hjerner er mere logiske, mens kvinders er bedre til at multitaske? Professor Gina Rippon er engelsk forsker inden for kognitiv neurovidenskab, og Mikkel Wallentin er lektor i kognitiv neurovidenskab ved Aarhus Universitet.

Endelig diskuterer Natasha Lindstaedt og Rasmus Boserup "Will autocrats like Putin, Sisi and Erdogan rule the world?", og det handler om, at verden fremover ikke nødvendigvis bliver mere demokratisk. Natasha Lindstaedt er professor i ledelse ved University of Essex, og Rasmus Boserup er Executive Director ved EuroMed Rights og tidligere seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Samtales modereres af tv-vært Clement Kjersgaard.

Heartland 2019 finder sted fra torsdag 30. maj til 1. juni.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce