Annonce
Indland

Ny Odense-forskning: Ftalater under graviditeten hæmmer drenges sprog

Det blødgørende stof ftalat kan under graviditeten påvirke drenges hjerne, så deres sproglige udvikling skades. Foto: Colourbox

Hvis moderen har et højt niveau af ftalater i kroppen under graviditeten, kan det få betydning for drenges sproglige udvikling. Det viser en opsigtsvækkende undersøgelse fra Odense Børnekohorte.

Annonce

Påvirkning af de kemiske stoffer ftalater under graviditeten kan hæmme dit barns sprog - hvis du får en dreng. Det er konklusionen på en undersøgelse fra Odense Børnekohorte.

De plastblødgørende stoffer findes i eksempelvis kosmetik, legetøj og vinylgulve, og 518 gravide har som del af forskningsprojektet fået målt niveauet af ftalater i urinen. Kvinderne har senere besvaret spørgsmål om deres børns sprogudvikling ved toårsalderen, og undersøgelsen viser, at drenge født af mødre med høje niveauer af ftalat i urinen siger færre ord end drenge født af mødre med lave niveauer af ftalat.

- Det er bekymrende, da tidlig sprogudvikling er fundet sammenhængende med eksamensresultater efter niende klasse, siger Tina Kold Jensen, der er professor på Miljømedicinsk Afdeling ved Syddansk universitet og forskningsleder i Odense Børnekohorte.

I Odense Børnekohorte kunne ftalat måles i urinen hos næsten alle gravide.

Om Odense Børnekohorte

Odense Børnekohorte følger 2.550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år.
En kohorte er et statistisk begreb for en gruppe individer, som man undersøger.

Formålet med Odense Børnekohorte er at få ny viden om børns sundhed og trivsel og at omsætte denne viden til konkrete handleplaner for sundhedsfremme og forebyggelse i samarbejde med blandt andre Odense Kommune.

Projektet støttes af Odense Universitetshospital, Odense Kommune og Region Syddanmarks psykiatri og løber frem til 2030.

For nylig har Novo Nordisk Fonden desuden støttet med godt en million kroner.

Annonce

Ingen effekt på pigers sprog

Mens de kemiske stoffer påvirker drengebørns ordforråd, er der ikke påvist nogen effekt på døtrenes sprog.

- Vi finder ofte kønsforskelle, når vi ser på effekterne af udsættelse for hormonforstyrrende stoffer. Det er formentlig, fordi fostrets hormonsystem er meget forskelligt hos drenge og piger, forklarer Tina Kold Jensen.

For at undersøge om hjernepåvirkningen er permanent, vil Odense Børnekohorte undersøge de pågældende børn igen ved syvårsalderen.

Ftalater afgives fra produkterne med tiden og kan optages ved direkte kontakt med huden. Ftalaterne kan desuden binde sig til overflader og støvpartikler i hjemmet og kan indåndes, hvis de findes i indeklimaet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce