Annonce
Danmark

12 nye Kim Larsen-sange udkommer på et spritnyt album

Kim Larsen døde 30. september 2018 efter længere tids kræftsygdom. Arkivfoto
Det er mildest talt en bombe, at Kim Larsen sammen med sønnen Hjalmer og impresarioen Jørn "Ørn" Jeppesen natten mellem torsdag og fredag udgiver albummet "Sange fra første sal".

Ingen - eller i hvert fald meget, meget få danskere - havde troet, at der nogensinde skulle udkomme ny musik med Kim Larsen, der døde 30. september i fjor.

Men ud af det blå er det kommet frem, at Kim Larsen inden sin død nåede at indspille en række sange sammen med sønnen Hjalmer og sin trofaste impresario Jørn "Ørn" Jeppesen.

Der er 12 sange på udgivelsen, som bliver tilgængelig i løbet af torsdag nat på albummet "Sange fra første sal". De er indspillet i løbet af foråret og sommeren 2018 i Kim Larsens lejlighed på Claus Bergs Gade midt i Odense.

- Fra start til slut er det her album lavet af Kim. Han skrev sangene, forberedte alt inden det skulle indspilles, og hvordan det skulle gøres ned til mindste detalje. Han lyttede som altid grundigt til mix, bestemte sangrækkefølgen og han valgte titlen og coverbillederne. Det eneste han ikke nåede var at udgive det hele, så det er det, vi gør for ham nu, siger Jørn "Ørn" Jeppesen.

Jørn "Ørn" Jeppesen har delt den sensationelle nyhed på sin Facebook-profil, hvor han skriver:

- Kim imponerede mig usædvanligt meget sidste år. Midt i en ekstremt vanskelig tid magtede han at indspille det, der desværre skulle vise sig, at være hans sidste tolv sange. Og som vi nu udgiver, ligesom han ønskede det. Kim er på sit sædvanlige tårnhøje niveau alle sangene igennem. Hjalmer og jeg var musikalske håndlangere på indspilningerne, og det var nogle helt særlige dage, vi havde med at indspille albummet i Kims lejlighed. Det er bevægende og vemodigt for mig at lytte til. Men jeg er også stolt over at have været med til det, og jeg er glad for, at holde aftalen med Kim: At sangene skulle ud og bruges, skriver Jørn "Ørn" Jeppesen.

Annonce
Sådan ser coveret ud på albummet "Sange fra første sal", der udgives på Warner.

Skrev ved sit musikbord

Hjalmer har også skrevet en smuk hilsen til sin far, som går lige i hjertet:

- Kære far, et af dine mottoer, som du altid selv efterlevede, var: “Hold stilen”. Samtidig hadede du hysteri, og når noget blev for sentimentalt. Det og alt det andet, du på fornemmeste vis gav mig med videre, vil altid sidde dybt i mit hjerte. Så selv om dagen i dag rummer alle tænkelige følelser, ved jeg, du præcis ved, hvad jeg og vi sidder med lige nu uden at uddybe det nærmere. Jeg fortalte dig heldigvis, hvor uendelig stolt jeg er over at være med på den her plade, og at det altid vil stå som det største og smukkeste for mig. Tak, fordi du altid satte barren så højt, og tak, fordi jeg måtte være en del af det, skriver Hjalmer.

Han og Jørn "Ørn" Jeppesen fortæller, at Kim Larsen altid skrev på nye sange. Året rundt. Der var altid noget i støbeskeen, og selv når sangene var færdige, blev de vendt og drejet flere gange, inden de nåede videre til eventuel indspilning i studiet.

- Processen startede altid med, at Kim sad alene og komponerede. Førhen foregik det om natten, de senere år blev den kreative stund flyttet til sent om eftermiddagen. Altid hjemme ved sit musikbord i lejligheden i Odense. Trommemaskinen blev tændt, guitaren stemt og den håndskrevne tekst lå ved siden af askebægeret. Så var alt klar til de første spæde indspilninger af nye sange på den iPad, som han de sidste år indspillede sine demoer på, siger Jørn "Ørn" Jeppesen.

Når musikken og teksten var komponeret færdig, og Kim var tilfreds med sine sange, ville han altid gerne lave en lidt bedre demo-indspilning, inden sangene blev båret videre. Det krævede som regel en ekstra musiker. De sidste 7-8 år begyndte Kim Larsen at lave disse demo-indspilninger med enten sønnen Hjalmer eller impresarioen Jørn "Ørn" Jeppesen.

I de perioder blev Hjalmer jævnligt stoppet i køkkenet, hvor Kim spurgte: "Hej Junior, har du travlt i dag?" Hjalmer svarede altid: "Nej far, det har jeg bestemt ikke", og så blev alle eventuelle planer begejstret aflyst, så der kunne spilles musik, og straks blev kaffen båret ind. Når Hjalmer ikke var hjemme, ringede Kim efter impresarioen med ordene: "Kan du ikke lige kigge ned til mig, når du har lukket kontoret, vi skal lige indspille en ny sang". Når Jørn "Ørn" Jeppesen. ankom, stod Kim klar med to fyldte portvinsglas på musikbordet.

Hele familien hjalp til

I februar 2018 fik Kim den idé, at indspille de færdige demoer lidt mere professionelt end normalt. Han havde lyst til at prøve noget nyt, og mest af alt lyst til at lave en helt rå og "ufin" plade. Gerne med musikere, der spillede på præcis samme hjemmelavede måde som ham selv. Så de to musikalske håndlangere, Hjalmer og Jørn "Ørn" Jeppesen, blev indkaldt samtidig, og så begyndte den til lejligheden sammensatte trio at øve de nye sange sammen.

I slutningen af april var trioen klar til at indspille sangene. En tekniker kom med det nødvendige udstyr, og så blev den hyggelige stue for en lille uges tid omdannet til et musikstudie. Sangene blev indspillet live og uden rettelser, så det gjaldt om at spille rigtigt. Ellers skulle hele sangen tages om.

Optagelserne foregik over fire fantastiske og utrolige dage. Mens den lille trio spillede det bedste de kunne, hjalp familien i lejligheden med til, hvad der nu skulle gøres. Lui, Hjalmers lillebror, var praktisk hjælper og var med til at slæbe gear frem og tilbage. Lønnen var en øl med "bandet" efter dagens optagelser. Liselotte, Kims kone, sørgede for at tage de fotos, som nu pryder coveret på albummet. Alt var hjemmelavet i ordets bedste betydning. Selv albumtitlen og flere af sangenes titler på og i coveret er Kims egen håndskrift.

Alle sange er indspillet hjemme hos Kim Larsen i Claus Bergs Gade i Odense. Privatfoto Liselotte Larsen

Hør sangene fra midnat

Over sommeren 2018 – efter indspilningerne – faldt Kim i avisen over to danske digte, som han satte musik til. Dem ville han gerne have med i puljen, så midt under den igangværende sommerturné, dagen efter koncerten på Smukfest-festivalen i august, omdannedes et hotelværelse på Hotel Royal i Aarhus til et musikstudie. Her indspillede Kim og Jørn "Ørn" Jeppesen. de to sange selv, da Hjalmer skulle spille på Smukfest samme dag.

- Tolv sange var nu indspillet og sendt til mix. Kim elskede lyden og den rå og upolerede måde, de var lavet på. Midt i et voldsomt og turbulent år, viste Kim endnu engang sit kæmpe format, og resultatet taler for sig selv, siger Jørn "Ørn" Jeppesen..

De sidste tolv sange fra Kim Larsen kan høres her fra midnat torsdag. Albummet bliver også fysisk tilgængeligt i Recordpusher og Moby Disc fra midnat indtil klokken 2 og igen fredag morgen, når pladeforretningerne åbner fredag klokken 9.

Hjalmer, Kim Larsen og Jørn "Ørn" Jeppesen sad side om side under indspilningerne af "Sange fra første sal". Privatfoto Liselotte Larsen
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce