Annonce
Assens

Ny mulighed til nedslidte: Over 200 fynboer har fået seniorpension - mange afvises i Assens

61-årige Lisa Banke fra Ullerslev er en af dem, der har fået tilkendt den nye seniorpension. Foto Birgitte Carol Heiberg
De fynske kommuner har været rundhåndet med at tildele den nye seniorpension. Undtagen Assens, der har givet flest afslag i hele landet

Mens debatten om Arne og pensionen raser, har 238 fynboer i otte fynske kommuner fået ja til at stoppe på arbejdsmarkedet før tid og benyttet sig af en helt ny pensionsordning for nedslidte, nemlig seniorpensionen. Det viser helt nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Seniorpensionen var den borgerlige regering, DF og De Radikales svar på at hjælpe de nedslidte i takt med, at pensionsalderen stiger som følge af stigende levealder. Siden har SF og Socialdemokratiet også stemt for. Ordningen har været en realitet siden 1. januar og nu viser en helt ny opgørelse, at knap 3000 på landsplan har fået tilkendt en seniorpension i årets første seks måneder.

For at få en seniorpension skal man være så nedslidt, at man kun i sit sidste job har kunnet arbejde maksimalt femten timer om ugen. Til gengæld kan man gå på pension seks år før den almindelige pensionsalder, og man skal ikke ud i diverse arbejdsprøvninger for at se, om man i et eller andet omfang kan bestride andre jobs.

Annonce

- Det er en rigtig god ordning, fordi folk ikke skal igennem et helvede i et ofte langt forløb, hvor de bliver kastet rundt i systemet, før de måske får tilkendt en førtidspension eller bliver tvunget til at arbejde få timer i et andet job, siger leder af A-kassen i 3F på Østfyn, Jens Arne Hansen.

Det er netop 3F'erne, der er den gruppe, der først og fremmest har fået den nye seniorpension. Herefter følger medlemmer af FOA som f.eks. sosu-hjælpere.

Assens under lup

Det er kommunerne, der på baggrund af en lægefaglig vurdering afgør, om der kan gives seniorpension. Af de fynske kommuner har Nyborg, Kerteminde, Svendborg og Langeland sagt ja til samtlige ansøgninger, og Odense er meget tæt på med en godkendelse i 98 procent af sagerne.


Vi skal have sat Assens Kommune under lup og bedt om en forklaring på de mange afslag,

Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører


Til gengæld er Assens Kommune den kommune i landet, der har givet flest afslag. I alt 47 procent har fået nej. Det får det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge, der også er SFs beskæftigelsesordfører, til at spærre øjnene op.

- Vi skal have sat Assens Kommune under lup og bedt om en forklaring på de mange afslag, siger han.

Fynboer på seniorpension

Så mange fynboer har i årets første seks måneder fået tildelt den nye seniorpension (i parentes den procentvise andel af ansøgerne, der har fået ja)

Odense: 65 (98 procent af de ansøgte)

Svendborg: 62 (100 procent)

Middelfart: 24  (83 procent)

Langeland: 23  (100 procent)

Nyborg: 23  (100 procent )

Assens: 17 (53 procent)

Kerteminde: 13 (100 procent)

Nordfyn: 11 (100 procent)

Faaborg-Midtfyn: Ikke oplyst

Ærø: Ikke oplyst

Assens Kommune har tidligere også været kendt for en meget hård kurs i forhold til tildelinger af førtidspension. Det er dog kun midlertidigt, at kommunerne afgør, om folk skal kunne få den nye seniorpension. Fra nytår er det op til en ny myndighed under ATP.

Annonce

- Ret til flere

Det er Karsten Hønge, der har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om tallene for tildelinger af seniorpension. Han hæfter sig især ved, at modtagerne af seniorpension i langt de fleste af sagerne ikke kommer direkte fra et job, men fra sygedagpenge eller andre ordninger.

- For mig viser det, at vi i mange år har svigtet en meget stor gruppe af nedslidte. Det er en skamstøtte over den politik, der er ført, og den nye seniorpension er en klar forbedring, siger han.

Han mener alligevel, at der også er brug for en ændring af folkepensionen, så mange år på arbejdsmarkedet skal give ret til tidligere pension. Det Folketingets partier nu forhandler på baggrund af regeringens forslag.

Seniorpension

Seniorpension til nedslidte blev indført fra 1. januar og afløser seniorførtidspension.

Tidspunkt: Pensionen kan gives op til seks år før pensionsalderen.

Betingelser: Du skal maksimalt kunne arbejde 15 timer om ugen i dit seneste job og skal have været på arbejdsmarkedet i 20-25 år.

Tildeles af: Kommunerne afgør, om du kan få seniorpension. Det skal ske efter vurdering af en læge. Efter nytår overtager en myndighed under ATP afgørelserne.

Ydelsen: Er på 19.092 kroner for enlige og 16.229 kroner for gifte og samlevende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce