Annonce
Erhverv

Ny millionstøtte til corona-ramt pølserobot: Nu mangler kun de sidste test

Firmaet Proxima i Odense havde i november besøg af Vækstfonden, Dansk Bank, iværksætterforeningen og Erhvervsstyrelsen i forbindelse med årets iværksætteruge. Til højre i billedet er stifter Jan Pedersen, som fortæller om robotten. Arkivfoto: Jakob Haugaard Christiansen
Firmaet Proxima Centauri mangler stadig at få testet sorteringsrobotten til pølseskind. EU-støtte har dog gjort udviklingen af ny robot mulig.

Odense: I løbet af de seneste par år har Jan Pedersen udviklet en robot, der kan sortere pølseskind. For tiden bliver cirka 250 millioner pølseskind sendt til Kina, hvor de manuelt bliver målt og kigget på, før de sendes tilbage til blandt andet Danmark. Her holder en del producenter af eksempelvis spegepølser til.

Det odenseanske firma Proxima Centauri har nu fået to millioner kroner fra EU-programmet Eurostar, som skal køre i to år, til at udvikle en ekstra robot, der skal sidde foran den oprindelige sorteringsrobot.


Annonce

Den er færdig, og det er kun på grund af coronaen, at vi ikke allerede har den ude

Jan Pedersen, stifter af Proxima Centauri


Jan Pedersen, som er stifter af firmaet, fortæller, at den nye robot skal gøre anlægget endnu smartere, så sorteringen af pølseskind går hurtigere.

- I det nye projekt vil vi gerne gøre robotten fuldautomatisk, og derfor skal vi have en eller to robotter mere på den. De robotter skal servicere og sætte tarmene hen, hvor de skal være, så de andre robotter kan få fat i dem.

Fakta om EU-støtten til Proxima

Proxima Centauri har modtaget råd og sparring til EU-ansøgningen gennem et samarbejde med Erhvervshus Fyn og Det Syddanske EU-Kontor.

EEN (Enterprise Europe Network) har i 2020 assisteret Proxima Centauri med at afdække mulige samarbejdspartnere på en række lande – og samarbejdet vil fortsætte igennem 2021 med at få etableret specifikke partnerskabsaftaler i udlandet.

Proxima Centauri har tidligere opnået støtte fra:

  • Innovationsfonden, InnoBooster-programmet
  • Erhvervshus Fyn, programforløbet ”Spirende Fødevareoplevelser”
  • Robot Union, EU-finansieret start-up program

Det hollandske firma Van Hessen, som bearbejder produkter fra svineslagterier, er medejere af Proxima Centauri sammen med teknisk chef Peter Madsen, robotingeniør Jeppe Grosbøl Jensen og investor Bjørn Smidt.

Corona forhindrer test

Robotten, som nu skal videreudvikles, er endnu ikke færdigtestet, fortæller Jan Pedersen.

- Den er færdig, og det er kun på grund af coronaen, at vi ikke allerede har den ude. Hvis vi kunne, ville hollænderne og andre gerne prøvekøre den. Vi kan ikke gøre noget, så vi håber, at det snart ændrer sig.

Han tilføjer, at firmaet i stedet tyer til alternativer for at finde ud af, hvordan robotten klarer sig.

- Lige nu laver vi andre former for test. Vi vil prøve at gøre det online for at komme videre, så vi kan få solgt nogle robotter. Det kan vi gøre ved at sætte kameraer på, så andre kan følge med.

Proxima har til dato ikke solgt nogen robotter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce