Annonce
Erhverv

Ny medejer i stort Middelfart-firma: Åbner tre nye fabrikker i udlandet

Fiberline har solgt sin ikoniske fabriksejendom i Middelfart for 180 millioner kroner og bor nu til leje i lokalerne. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg
En hollandsk bank køber en del af den store Middelfart-virksomhed Fiberline. De nye penge skal bruges til en kraftig vækst med nye fabrikker flere steder i verden og flere medarbejdere på Fyn.

Middelfart: Den hollandske bank ABN Amro køber lidt over en tredjedel af Fiberline Composites. Betalingen går dels til virksomhedens kasse og dels til familien Thorning, der stadig ejer de fleste af aktierne.

Parterne vil ikke oplyse beløb, men det fremgår af oplysningerne, at det er meget store tal på over hundrede millioner kroner. Samtidig bliver strukturen i koncernen, der har 350 ansatte, lavet væsentligt om.

- Med ny kapital og ny struktur er vi klar til at tage vores bid af et meget stort og kraftigt voksende marked. I løbet af få år vil markedet være på seks-syv milliarder kroner, og vi skal mindst have 25-30 procent af det beløb, siger administrerende direktør Ole Arenfeldt Jensen.

Fiberline Composites producerer kulfiber-dele til vindmøllevinger. Vingerne vokser kraftigt i størrelse og for at holde dem stive, er det nødvendigt at forsyne dem med den slags produkter, som Fiberline og få andre i verden producerer. Det er baggrunden for virksomhedens store ambitioner om vækst.

Byggematerialer flytter

Virksomheden har hidtil også produceret især byggematerialer i glasfiber, men denne del bliver skilt ud i et særligt selskab, som udelukkende vil være ejet af familien Thorning, og som flytter sin produktion til Østeuropa i løbet af et par år. Dermed har hollænderne udelukkende investeret i produktionen til vindmøllevinger.

- Vores marked vokser meget voldsomt i de kommende år, og vi skal have mindst 25-30 procent af markedet, siger administrerende direktør Ole Arendfelt Jensen, Fiberline Composites. PR-foto: Fiberline

ABN Amro ejer nu 34 procent af aktierne i Fiberline Composites. Nogle af aktierne har banken købt af Thorning-familien, der dermed havde kapital til det nye søsterselskab inden for byggeområdet. En anden del af aktierne er blevet nyudstedt, og dermed er de hollandske penge gået til at styrke virksomhedens økonomi.


Vi kunne godt fortsætte uden penge udefra. Men de var nødvendige, hvis vi ville realisere de planer, vi har.

Ole Arenfeldt Jensen, administrerende direktør, Fiberline Composites


Hidtil har Fiberline drevet en del af virksomheden sammen med japanske Mitsubishi, der leverer råvarer til kulfiberproduktionen. Japanerne ønskede at afslutte samarbejdet, og derfor bliver en del af de nye penge brugt til at købe dem ud.

Bliver gældfri

Selv om en del af pengene fra Holland altså går til både familien Thorning og til Mitsubishi, har virksomheden ifølge direktøren også råd til at gøre sig gældfri.

Ved udgangen af 2019 havde koncernen rentebærende gæld på 270 millioner kroner. I forbindelse med de andre ændringer har den også solgt sin store ejendom i Middelfart til ejendomsinvestoren Vika, som den skal bo til leje hos. Det frigjorde 180 millioner kroner og fjernede dermed en stor del af gælden.

Det nye Fiberline

Fiberline Composites skal kun levere til vindindustrien. Produkterne bygges ind i vindmøllevinger og holder dem stive.

Ejere: ABN Amro (34 pct), familien Thorning (66 pct.)

Administrerende direktør vil fortsat være Ole Arenfeldt Jensen.

Bestyrelsen bliver forstærket med to personer fra vindmøllebranchen, Marc de Jong, tidligere direktør for LM Windpower, og Frank V. Nielsen, tidligere leder i LM Windpower, Vestas og JSB og nuværende direktør for Jysk Energi. Desuden indtræder Pieter Smit fra ABN Amro. Peter Thorning fortsætter som bestyrelsesformand og Lars Naur som medlem.

Fiberline Building Profiles skal levere produkter til bygge- og anlægsbranchen, som også hidtil har været koncernens kunder - f.eks. konstruktionsprofiler, planker og riste i glasfiber.

Ejer: Familien Thorning.

Administrerende direktør bliver Torben Rønlev, der hidtil har haft ansvar for salget til denne gruppe kunder.

I Middelfart forventer ledelsen, at der skal ansættes flere medarbejdere over de kommende to-tre år. Desuden etableres i løbet af to år nye fabrikker til vindmølle-produkter i Indien og Mexico udover den nuværende i Kina.

- Vindmøller er et globalt marked med meget store kunder, derfor skal vi også være til stede flere steder, siger Ole Arenfeldt Jensen.

Koncernen har i de seneste to år haft meget store underskud, men ifølge direktøren var den ikke tvunget til at sælge for at overleve.

- Vi kunne godt fortsætte uden penge udefra. Men de var nødvendige, hvis vi ville realisere de planer, vi har. Det kunne vi ikke have gjort alene, så ville vi være blevet en marginal spiller på markedet.

Flytter til Østeuropa

I to år skal Middelfart-fabrikken stadig producere byggematerialer til det nye søsterselskab, men derefter vil selskabet selv producere på en ny fabrik i Polen, Litauen eller et andet østeuropæisk land, da denne del af produktionen er ret løntung.

- Desuden har vi ikke plads i Middelfart, vi får rigeligt at gøre med at vindmølle-produkterne, siger direktøren.

Hovedsædet for det nye søsterselskab bliver i Middelfart-området.

Torben Rønlev er ny administrerende direktør for Fiberline Building Profiles, der i løbet af et par år flytter produktionen til Østeuropa. PR-foto: Fiberline

Fiberline-koncernen har hidtil været ejet af stifteren Henrik Thorning og hans familie. Virksomheden er 41 år gammel og flyttede i 2007 fra Kolding til en opsigtsvækkende bygning i Middelfart, der kan ses fra Fynske Motorvej på venstre hånd, når man kører mod Jylland.

Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb