Annonce
Indland

Ny lov skal stoppe net-hetz mod offentligt ansatte

Først i det nye år forventes en ny lov derfor at blive vedtaget, som pålægger arbejdsgiverne at gå ind i sager om arbejdsrelaterede trusler og vold.

Arbejdsgivere skal hjælpe sine medarbejdere, hvis de bliver udsat for chikane på nettet.

Debatten på internettet kan være temmelig barsk. Man skal ikke surfe rundt ret længe, før man får indtryk af, at det er helt i orden at fare i flæsket på fremmede mennesker, så længe det ikke foregår ansigt til ansigt men skærm til skærm.

Offentlige ansatte som politibetjente og socialrådgivere oplever at blive forfulgt og chikaneret på nettet, og det skal arbejdsgiveren gøre noget ved, mener regeringen.

Først i det nye år forventes en ny lov derfor at blive vedtaget, som pålægger arbejdsgiverne at gå ind i sager om arbejdsrelaterede trusler og vold, også selv medarbejderne har oplevet det uden for arbejdstiden.

- Vi kender nok alle det med, at arbejdsliv og fritidsliv bliver sværere og sværere at skille ad. Vi er alle offentlige, og det er nemt at finde hinanden på de sociale medier. Den virkelighed er vi nødt til at forholde os til, siger Lennart Damsbo-Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Én er en for meget

På samme måde som arbejdsgiveren skal sikre, der ikke er svamp i kontorlokalerne eller ammoniakudslip på værkstedet, skal de nu også sikre, at medarbejderne ikke bliver chikaneret over nettet i deres fritid eller i det hele taget bliver udsat for vold, når de har fri.

- Har man eksempelvis tænkt igennem, hvad det er, man gør for at køre en konflikt på jobbet ned i stedet for op, spørger Lennart Damsbo-Andersen, som påpeger, at lovforslaget vil på samme tid sikre ansattes rettigheder til at få erstatning, hvis de får en arbejdsskade uden for arbejdstiden.

Selvom lovforslaget efter nogle justeringer umiddelbart får opbakning i Folketingssalen, står det ikke klart, hvor stort problemet med arbejdsrelateret chikane og vold uden for arbejdspladsen rent faktisk er.

- Jeg har ingen anelse om det, men vi kan se, at der flere og flere, der snakker om det. Og jeg synes én, er en for meget. Alene det at man kan have frygten for, at det sker gør, at man kan have et dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger han.

Annonce

LA: Flere love er ikke svaret

Liberal Alliance er dog i tvivl, blandt andet fordi problemets omfang måske ikke er så stort endda.

- Det er meget specifikke brancher, der er problemer i, og på det samlede arbejdsmarked er det ikke et voldsomt stort problem. Ser man på danskerne generelt, er vi super glade for at gå på arbejde, siger Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

Til gengæld vil sådan en lovgivning gå ud over alle virksomheder, og det mener han er en dyr pris at betale for et problem, mange arbejdsgivere i forvejen håndterer.

Annonce

Lov skal kunne løftes

- Alt lovgivning har en omkostning. Laver man en meget specifik lovgivning, får man meget specifikke metoder, som måske ikke passer på arbejdspladser, siger Joachim B. Olsen.

Den bekymring deler De Konservative. De støtter regulering på arbejdsmiljøområdet, men det skal også være regler, som er mulige at håndhæve.

- Vi har bekymrede os en del for, om vi udsætter virksomhederne for at skulle håndtere nogle forhold, som de ikke har indflydelse på, siger arbejdsmarkedsordfører Charlotte Dyremose.

Hun er dog i udgangspunktet positiv over for, at der bliver taget hånd om problemet med lovgivningen.

Der er flere elementer i den fremlagte lov, som der stadigvæk er uenigheder om, men ministeriet håber at den kan træde i kraft 1. februar 2015.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren Peder var først fodermester, men endte som bedemand

Nyborg

Amok på offentlige toiletter: Politiet jagter gerningsmænd bag groft hærvæk

Annonce