Annonce
Indland

Ny lov skal stoppe net-hetz mod offentligt ansatte

Først i det nye år forventes en ny lov derfor at blive vedtaget, som pålægger arbejdsgiverne at gå ind i sager om arbejdsrelaterede trusler og vold.

Arbejdsgivere skal hjælpe sine medarbejdere, hvis de bliver udsat for chikane på nettet.

Debatten på internettet kan være temmelig barsk. Man skal ikke surfe rundt ret længe, før man får indtryk af, at det er helt i orden at fare i flæsket på fremmede mennesker, så længe det ikke foregår ansigt til ansigt men skærm til skærm.

Offentlige ansatte som politibetjente og socialrådgivere oplever at blive forfulgt og chikaneret på nettet, og det skal arbejdsgiveren gøre noget ved, mener regeringen.

Først i det nye år forventes en ny lov derfor at blive vedtaget, som pålægger arbejdsgiverne at gå ind i sager om arbejdsrelaterede trusler og vold, også selv medarbejderne har oplevet det uden for arbejdstiden.

- Vi kender nok alle det med, at arbejdsliv og fritidsliv bliver sværere og sværere at skille ad. Vi er alle offentlige, og det er nemt at finde hinanden på de sociale medier. Den virkelighed er vi nødt til at forholde os til, siger Lennart Damsbo-Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

Én er en for meget

På samme måde som arbejdsgiveren skal sikre, der ikke er svamp i kontorlokalerne eller ammoniakudslip på værkstedet, skal de nu også sikre, at medarbejderne ikke bliver chikaneret over nettet i deres fritid eller i det hele taget bliver udsat for vold, når de har fri.

- Har man eksempelvis tænkt igennem, hvad det er, man gør for at køre en konflikt på jobbet ned i stedet for op, spørger Lennart Damsbo-Andersen, som påpeger, at lovforslaget vil på samme tid sikre ansattes rettigheder til at få erstatning, hvis de får en arbejdsskade uden for arbejdstiden.

Selvom lovforslaget efter nogle justeringer umiddelbart får opbakning i Folketingssalen, står det ikke klart, hvor stort problemet med arbejdsrelateret chikane og vold uden for arbejdspladsen rent faktisk er.

- Jeg har ingen anelse om det, men vi kan se, at der flere og flere, der snakker om det. Og jeg synes én, er en for meget. Alene det at man kan have frygten for, at det sker gør, at man kan have et dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger han.

Annonce

LA: Flere love er ikke svaret

Liberal Alliance er dog i tvivl, blandt andet fordi problemets omfang måske ikke er så stort endda.

- Det er meget specifikke brancher, der er problemer i, og på det samlede arbejdsmarked er det ikke et voldsomt stort problem. Ser man på danskerne generelt, er vi super glade for at gå på arbejde, siger Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance.

Til gengæld vil sådan en lovgivning gå ud over alle virksomheder, og det mener han er en dyr pris at betale for et problem, mange arbejdsgivere i forvejen håndterer.

Annonce

Lov skal kunne løftes

- Alt lovgivning har en omkostning. Laver man en meget specifik lovgivning, får man meget specifikke metoder, som måske ikke passer på arbejdspladser, siger Joachim B. Olsen.

Den bekymring deler De Konservative. De støtter regulering på arbejdsmiljøområdet, men det skal også være regler, som er mulige at håndhæve.

- Vi har bekymrede os en del for, om vi udsætter virksomhederne for at skulle håndtere nogle forhold, som de ikke har indflydelse på, siger arbejdsmarkedsordfører Charlotte Dyremose.

Hun er dog i udgangspunktet positiv over for, at der bliver taget hånd om problemet med lovgivningen.

Der er flere elementer i den fremlagte lov, som der stadigvæk er uenigheder om, men ministeriet håber at den kan træde i kraft 1. februar 2015.

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce