Annonce
Navne

Ny leder i Fonden Skovhaven: - Man skal udvikle autister, ikke blot beskæftige dem

Fonden Skovhaven har fået ny leder, som er hentet i egne rækker. Chanette Lindgren startede som pædagog i Fonden Skovhaven i 2007, i 2013 blev hun souschef og 1. april i år startede hun som leder. Foto: Nanna Lørup Buch
Fonden Skovhavens nye leder, Chanette Lindgren, vil sætte Svendborg på landkortet som et sted, eksperter, fagfolk, pårørende og presse kigger mod for at få viden om autisme.
Annonce

Svendborg: - Autister er en fantastisk målgruppe, fordi der er så mange ressourcer at bygge videre på. Man bliver nødt til at være meget detaljeret i sin pædagogik, når man arbejder med autister, fordi det er så individuelt hvilken tilgang eller ramme, de hver især udfolder sig bedst i. Derfor holder jeg så vanvittigt meget af det her felt. Den her målgruppe, siger Chanette Lindgren, der er startet som ny leder i Fonden Skovhaven. Chanette Lindgren har overtaget lederstillingen efter Frans Albertsen, der gik på pension efter seks år som leder af Skovhaven.

Blå bog

Chanette Lindgren, 45 år.

Oprindeligt fra Roskilde, flyttede til Fyn som 9-årig. Har været i Svendborg de sidste 15 år.

Bor sammen med sin kæreste, Michael Høj. Sammen har de fem sammenbragte børn i alderen 11-19 år.

1997 - 1998: Arbejdede på en Rudolf Steiner-skole for funktionshæmmede i Skotland.

1998 - 1999: Pædagog i en naturbørnehave i Nordnorge.

2001: Uddannet pædagog fra Fyns Pædagogseminarium i Odense.

2002-2005: Pædagog i Naturbørnehaven i Marstal, Ærø.

2005-2007: Pædagog i en SFO i Herrested, Fyn.

2007-2013: Pædagog i Fonden Skovhaven.

2011-2015: Lederuddannelsen på UCL, University College Lillebælt.

2013-2020: Souschef i Fonden Skovhaven.

2019: Uddannet sociocratic practitioner, selvledelse.

1. april 2020: Leder i Fonden Skovhaven

Fonden Skovhaven ligger i Svendborg og er et botilbud, dagbeskæftigelsestilbud og eksternt tilbud, hvor der gives støtte i egen bolig for unge autister imellem 18-49 år.

Når man som autist falder uden for "normalen", er det vigtigt, at man ikke bare bliver parkeret et sted, mener den nye leder, som er hentet i egne rækker. Chanette Lindgren startede som pædagog i Fonden Skovhaven i 2007, i 2013 blev hun souschef og 1. april i år startede hun som leder.

Annonce

Opgør med vanetænkning

- Hos Fonden Skovhaven udfordrer vi den traditionelle autismetilgang ved at udfordre rammen. Vi skaber en anderledes ramme for, at den enkelte borger får størst mulighed for at udvikle sig, siger hun og tilføjer:

- Ellers risikerer man, at man bare har dem i beskæftigelse frem for i en progressiv ramme, hvor de kan udvikle sig og udfolde deres personlige kompetencer. Man skal udvikle autister, ikke blot beskæftige dem. Det er ikke en selvfølge, desværre.


Det gør mig stolt at være med til at danne de her forskellige platforme, hvor vi sikrer rammerne for borgernes videre udvikling

Chanette Lindgren, leder af Fonden Skovhaven


En del af Fonden Skovhavens filosofi er netop at gøre op med tanken om, at borgere med autisme skal afsondres fra verdens uforudsigelighed og omgærdes af klippefaste rutiner, som er de samme dag efter dag, forklarer Chanette Lindgren.

- Derfor har vi åbnet værkstederne Caféværket, Brødværket og Designværket midt i den mest levende del af Møllergade, hvor vores borgere hver dag oplever at være ligeværdig og en bidragende del af et lokalmiljø, og hvor de kan udfolde sig frit i trygge socialpædagogiske rammer. Vores værksteder indgår aktivt i Møllergades aktiviteter og er med i arbejdet med at udvikle gadens image og aktiviteter, siger hun og tilføjer:

- På det gamle Tipsgården på Tipsvænget ligger yderligere tre aktiviteter, Naturvænget, Madværket og Dagligt liv.

Caféværket, Brødværket og Designværket ligger på Møllergade. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce

Tid er den vigtigste ressource

Fonden Skovhavens nye leder vil sætte Svendborg på landkortet som et sted, som eksperter, fagfolk, pårørende og presse kigger mod for at få viden om autisme.

- Når man er ung voksen med iboende udfordringer, har man ikke samme muligheder, som unge voksne uden iboende udfordringer. Det gør mig stolt at være med til at danne de her forskellige platforme, hvor vi sikrer rammerne for borgernes videre udvikling, siger hun og uddyber:

- I Fonden Skovhaven tror vi ikke på, at man kan spare sig til bedre resultater. Vi tror på, at de vigtigste ressourcer, vi kan give borgerne, er god tid. God tid til omtanke, god tid til faglighed, god tid til udvikling, god tid til nærvær.

Fonden Skovhaven

Grundlagt i 2003 på initiativ af et forældrepar til en søn med autisme, som manglede et passende bosted i nærområdet.

2019: Nye tiltag med projekt New Deal, som gør Fonden Skovhaven til et mere by- og samfundsnært tilbud med fokus på, at borgere med autisme har ret til et liv i fuld overensstemmelse med deres drømme og kompetencer.

Dagtilbuddene Designværket og Brødværket, samt det sociale tilbud Caféværket åbner i Møllergade 22.

Åbner udslusningsboliger i Korsgade.

Optaget i Svendborg Cittaslow.

2020: Opstart af kursustilbuddet Skovhaven/Klogere med fysisk base på Fremtidsfabrikken.

Antal ansatte inkl. vikarer: 32

I løbet af de sidste 20 år er der sket en tredobling af antallet af mennesker, der bliver diagnosticeret med autisme. Det har givet et landsdækkende fokus på området, men det har også rejst nogle spørgsmål om de metoder, man bruger til at hjælpe mennesker med autisme, forklarer Chanette Lindgren.

- Og det er det, vi i Skovhaven har lagt os i front med. Vi har skabt et eksempel på, at man med de rigtige prioriteter, et intenst fokus på den enkelte og en vilje til at tænke flere nuancer ind i autismepædagogikken kan skabe virkelig gode forudsætninger, muligheder og livskvalitet for den enkelte borger. Spareøvelser behøver ikke være løsenet, siger hun.

Chanette Lindgren startede som leder i Fonden Skovhaven 1. april i år. Foto: Nanna Lørup Buch
Annonce

Naturen er omdrejningspunktet

Naturen har altid været et grundlæggende element i Chanette Lindgrens pædagogiske tænkning.

- Naturen i sig selv er et levende læringsmiljø, man kan ikke være ude i naturen uden at styrke sin sansestimulering, siger hun.

Det er også en tilgang, der er vigtig i Fonden Skovhaven.

- Vi har vores botilbud, der er omgivet af en parklignende have med et stort naturmiljø. Vi har også et værksted, som ligger på Tipsvænget, ved vores botilbud, som hedder Naturværkstedet, hvor man kan alt fra passe en køkkenhave, have dyrehold, drivhus, brandekløvning, flis-hugning, bål og udekøkken, siger hun og tilføjer:

- Vi har Naturværkstedet, Madværkstedet, Brødværkstedet, Designerværkstedet og Dagligt liv for at have rammerne til, at autisterne kan komme så tæt på det ordinere arbejdsmarked, som muligt. Det giver mig en stolthed at kunne skabe rammerne, der øger mulighederne for udviklingen af de unge mennesker, der bor hos os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce