Annonce
Fyn

Ny kristen stemme: LA og DF skal ud på et sidespor

Kristendemokraterne har haft stor opmærksomhed i denne uge på grund af ung næstformands gennembrud i partilederrunde på tv. På Fyn skal Margit Lund-Cramer forsøge at give partiet medvind. Foto: Michael Bager
Lektor på University College Lillebælt Margit Lund-Cramer, Munkebo, stiller for første gang op for Kristendemokraterne

Hvorfor stiller du op til Folketinget?

Jeg kan ikke holde den skingre udlændingepolitik ud og politikken overfor udsatte borgere. Alt for meget politik er drevet af frygt og mistænkeliggørelse i stedet for åbenhed og tillid. Det gælder også i forhold til den omfattende økonomistyring, hvor vi reducerer borgere til en brik i et excelark.

Hvorfor ikke stille op for et parti på venstrefløjen?

Vi skal have politikken ind på midten. Kristendemokraterne er hverken røde eller blå. Det er en politisk bevægelse, der på den ene side gerne vil have stor personlig frihed, og på den anden side har et stort socialt hjerte for de svage. Vi vil ikke have en total statslig styring, der er rendyrket socialisme.

Foretrækker du Lars Løkke (V) eller Mette Frederiksen (S) som statsminister?

Vi bakker Lars Løkke op som forhandlingsleder ud fra borgerlige anstændighedsværdier, men politik er det muliges kunst, og ved både Løkke og Frederiksen er der en risiko for, at de havner i favnen på Kristian Thulesen Dahl (DF). Og for mig er det afgørende, at vi får DF og Liberal Alliance ud af ligningen, fordi de to partier er så ødelæggende for danske værdier som lighed, social ansvarlighed og anstændighed.

Du er uddannet sygeplejerske og underviser sygeplejerskeelever. Hvad mener du om regeringen og Dansk Folkepartis forslag til sundhedsreform?

- Det er en total fejlslutning at nedlægge regionerne. Det hjælper ikke at lave strukturen om, hvis der ikke er nok hænder og penge til at fremme sundheden og sikre sammenhængende patientforløb. Kommunerne har svært ved at få økonomien til at hænge sammen med flere børn og ældre, og så kan de ikke løfte et større ansvar for sundheden. Afgørende er også, at regionsrådene er demokratisk vigtige, fordi de giver mulighed for at stille politikere til ansvar.

Betyder det kristne noget for dig?

Det vigtige er menneskesynet. Næstekærligheden. Det tror jeg, at mange vil kunne se sig selv i, selv om de ikke er aktive kristne. På vores opstillingsliste har vi for eksempel en muslimsk kandidat Jenan Jamil Bozo.

Du er selv medlem af Indre Mission...

- Ja. Jeg er med i programudvalget i Indre Mission, men Kristendemokraterne er ikke en missionsforening. Det er vigtig at skelne mellem politik og religion. Det afgørende er livssynet. At det enkelte menneske har en unik værdi.

Kristendemokraterne er ikke i Folketinget, og kun 0,4 procent af fynboerne satte kryds ved jer ved valget i 2015. Hvorfor bruge energi på at stille op?

- Jeg tror på, at Kristendemokraterne kan blive garanten for det gode liv. Når vi ikke har større opbakning, tror jeg, at det skyldes en masse fordomme, fordi vi hedder Kristendemokraterne. De fordomme skal vi have brudt ned.

Tror du på, at du bliver valgt?

- Det handler om at få partiet i Folketinget. Det ville da være fedt, hvis jeg også kom ind, men det er næppe sandsynligt. Men projektet om en mere anstændig politik på midten er jeg meget gerne vandbærer for.

Største kandidathold

Kristendemokraterne er med ni kandidater det parti, der stiller flest kandidater op på Fyn. Der er dog meget langt til et mandat, selv om partiet i denne uge har haft stor opmærksomhed efter ung debutants stærke fremtræden i partilederrunde i tv. Ved valget i 2015 stemte 0,4 procent af fynboerne på partiet, der ikke har været i Folketinget siden 2005.

Fynske gengangere fra valget i 2015 er den unge socialrådgiver Simon Lavdal-Pedersen fra Odense og veteranerne Rise Annelise Eskildsen fra Munkebo, Jens Ole Madsen fra Assens og Per Nansted fra Odense.

Ny på listen er det tidligere konservative byrådsmedlem i Odense, Jenan Jamil Bozo. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1986 og har været formand for Flygtninge- og Indvandrerrådet i Odense.

Gert Broxgaard og Kim Slott Nielsen stillede op til kommunalvalget for Nyt Odense uden at opnå valg.

Formand for Kristendemokraterne på Fyn Michael Jensen (Svendborg) og lektor Margit Lund-Cramer er de sidste nye navne på listen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce