Annonce
Kultur

Ny krimi inspireret af grum sag fra virkeligheden

Steffen Jacobsen fotograferet i København på tagterrassen hos forlaget Lindhardt og Ringhof. Hans nye krimi handler om en række uforklarlige drab, hvis eneste fællesnævner er en kronisk syg teenagepige, som er lænket til sin kørestol. Arkivfoto: Nils Svalebøg.
Forfatter Steffen Jacobsen er aktuel med en ny krimi, der som nogle af tidens tv-serier er inspireret af de sjældne sager, hvor forældre skader deres børn med vilje.

Forfatter: Det hedder Münchausen by proxy, men man kunne også kalde det for børnemishandling. Diagnosen sættes på en forælder, som med vilje skader sit barn for selv at få opmærksomhed og sympati. Og selv om den stilles yderst sjældent, har 2019 budt på en sag, hvor en 36-årig mor til tre fra Skjern i februar blev dømt for systematisk at tappe blod fra sin ene søn gennem fem år. Drengen blev alvorligt syg.

Der har været andre sager både herhjemme og i udlandet, og en af dem har været med til at inspirere forfatter Steffen Jacobsen til hans nyeste krimi ”Proxy”.

- Det er en sag fra USA om et forkvaklet og symbiotisk forhold mellem en kvinde og hendes datter, hvis lidelser blev fulgt af tusindvis af følgere på Facebook. På et tidspunkt fik pigen en kæreste, som opdagede sammenhængen, og han slog moderen ihjel og afsoner nu 48 år i fængsel eller noget i den stil, fortæller Steffen Jacobsen.

Fuldtidsforfatteren har en nylig fortid som kirurg, dr. med og overlæge, og i den egenskab stødte han på skader på børn, hvor han og hans kolleger overvejede, om de var opstået som følge af mishandling.

- Men det er heldigvis meget sjældent. Man siger, at tre ud af 100.000 børn i den vestlige verden bliver udsat for systematisk mishandling som følge af Münchausen by proxy. Det er i øvrigt oftest barnets mor, som står bag, og hun er typisk sygeplejerske, fortæller han.

Diagnosen er langt mere almindelig på tv-skærmen. I øjeblikket kan man streame fiktive serier om emnet som ”The Act” og ”Sharp Objects” på HBO. Hvis man så sæson fire af ”Broen” på DR, husker man måske også, at det kom frem, at hovedpersonen Saga som barn var blevet mishandlet af sin mor.

Man fristes næsten til at påstå, at Münchausen by proxy er kommet på mode i populærkulturen, men Steffen Jacobsen ser det som en tilfældighed.

Annonce

Blå bog

Steffen Jacobsen, født 1956, bor i Hornbæk.

Forfatter, debattør, tidligere kirurg og overlæge, dr. med. på ortopædkirurgisk afdeling på Hvidovre Hospital

Kommer med egne ord fra en underprivilegeret baggrund. Voksede op hos en syg mor, der døde, da han var 15. Også hans storebror døde. Har gået i 10 forskellige folkeskoler og boet i en række ghettoer.

Skrev i 1999 "Far! En ny fars prøvelser det første år". I 2008 debuterede han som skønlitterær forfatter med "Passageren”. Fik sit gennembrud med "Trofæ" i 2013, der var første bind i en serie spændingsromaner med kriminalkommissær Lene Jensen og konsulent Michael Sander, som han stadig skriver på. Har også skrevet thrilleren ”Da jeg blev døden” og ”Hvis De lige vil sidde helst stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen”.

Jo ældre, man bliver …

”Proxy” er Steffen Jacobsens første rendyrkede krimi.

- Med både forbrydere, ofre og personlige motiver. Jeg skyldte både mig selv og mine læsere at forny mig. Ellers kan det godt blive for kedeligt, siger han.

Hovedpersonerne i ”Proxy” er efterforsker-parret Tanya Nielsen og Jacob Nordstedt. Den yngre Tanya, der kommer fra Greve og små kår, er en snushane i bogstavelig forstand - udstyret med en sjældent forfinet lugtesans, mens Jacob, krigsveteran og en forkælet og snobbet nordsjællænder, ved første bekendtskab især udmærker sig ved at være en midaldrende, sur strisser.

Forfatteren erkender, at Nordstedt rummer en del af ham selv.

- For jo ældre, man bliver, jo mere synes man, der er i vejen med alting, konstaterer han.

Han bruger således sin hovedperson til at komme af med nogle af sine holdninger og irritationer som for eksempel, når Nordstedt tordner:

”Nogle gange ville man sgu ønske, man kunne få sig en ærlig snak med mistænkte, man kraftedeme véd er skyldige. Men jeg tror, den Danske Dommerforening ville være uenige i fremgangsmåden. De er sådan nogle pæne, humane, virkelighedsfjerne kokon-mennesker, der bor i Hellerup og synes, det er synd for alle, der sammenlignet med deres egen lette gang på jorden er underprivilegerede. Du kan simpelthen ikke gøre for, at du gennemtæsker din unge kæreste med et jernrør og smider hende ud fra et tredjesals vindue, hvis du selv har haft en traumatisk barndom. Det er faktisk mest synd for ham med jernrøret. Så kan han efterfølgende få sig en uddannelse og et liv efter tre år i fængslet, mens pigen skal gå med korset resten af livet, fordi hun brækkede ryggen i faldet, og en specialbrille, fordi hun ikke kan se eller læse ordentligt, ikke kan få børn, fordi hendes bækken er knust og i øvrigt er blevet bange for mennesker, så hun ikke længere tør forlade sin lejlighed, selv om hun kun er fireogtyve år gammel.”

- Jeg er selv vokset op i socialklasse 25 og har klaret mig alligevel. Uanset, hvor du kommer fra, og hvad du har oplevet, må du tage ansvar for dine handlinger, siger Steffen Jacobsen.

Han har ikke besluttet sig for, om ”Proxy” er første bind i en serie, eller om krimien får lov at stå alene.

Steffen Jacobsen: ”Proxy”, 336 sider, Lindhardt og Ringhof. Er udkommet.

Er blevet anmeldt til fire stjerner i denne avis, tre stjerner i Berlingske og fem stjerner i Ekstrabladet.

Syndromet

Münchausens by proxy er en tilstand, hvor en voksen simulerer eller skaber symptomer hos et barn for at kunne opnå en psykologisk gevinst gennem barnets hospitalisering. Tilstanden opfattes som børnemishandling og kan være livstruende for barnet. (Kilde: sundhed.dk)

Syndromet har sit navn efter Baron von Münchhausen - en tysk baron, der især er kendt for sine løgnehistorier, som er blevet genfortalt i mange versioner. Han kaldes derfor også for løgnebaronen. Han blev født i 1720 i Bodenwerder i Weserbergland og døde samme sted i 1797. (Kilde: historiskerejser.dk)

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce