Annonce
Mad og drikke

Ny kogebog: Sommermenu med grønt fra haven

Restaurant Gemyse er den grønne restaurant i Tivoli. Restauranten er tænkt som en grøn have, hvor stemningen er afslappet, og maden følger sæsonen. Foto: Flemming Gernyx
Fem opskrifter fra Tivolis grønne restaurant.

Restaurant Gemyse i Tivoli blev til ud fra en idé om, at Tivolis gæster ville have andet end traditionelt smørrebrød og bøffer på hvide duge. Med Gemyse var det Mette Dahlgaard Jensens ambition at skabe en restaurant, der fungerede som en grøn have og et fristed med et menukort, der afspejlede den afslappede stemning og nærheden til jorden og køkkenhaven. Kort sagt ville hun skabe følelsen af en havefest, hvor man smed skoene og mærkede græsset.

Med kogebogen ”Gemyse – havens grønt året rundt” sætter kok Mette Dahlgaard Jensen fokus på det grønne køkken, der er lige så varieret som sæsonernes skiften.

- Jeg har lavet en kogebog om grønne “sager” og årets gang i flora og lidt i fauna, for som vi siger på Gemyse, så er vi inspireret og drevet af grøntsager og planter, men vi er ikke frelste. Så her oplever du også opskrifter, hvor kød og fisk får lov at bestemme som medspiller i et udvalg af de mange grønne retter. De fleste af retterne er oplagte at servere som “family style”, skriver Mette Dahlgaard Jensen i bogens introduktion. Her følger fem opskrifter fra bogens sommerkapitel.

Annonce

"Gemyse"

”Gemyse – havens grønt året rundt” er skrevet af kok Mette Dahlgaard Jensen.

Mette Dahlgaard Jensen er gastronomisk chef på restaurant Gemyse, der er en lille, grøn restaurant i Tivoli.

Hun har været i kokkelære hos Årstiderne, inden hun blandt andet var kok hos Bo Bech på restaurant Paustian i næsten tre år og køkkenchef på Geist i fem år.

Bogen udkom denne uge på forlaget Muusmann.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce