Annonce
Indland

Ny kampagne skal tiltrække unge til landbruget: - Det er langt fra nok

Arkivfoto

Igennem flere år har unge i stigende grad sagt nej tak til en uddannelse i svin. Blandt andet det vil Landbrug & Fødevarer gøre noget ved med en ny omdømmekampagne ifølge organisationens erhvervspolitiske chef. Det er fint, men ikke nok ifølge Danske Landbrugsskoler.

"Noget af det bedste i verden". Under det slogan vil Landbrug & Fødevarer fremhæve kvaliteten af danske fødevarer. Det skal være med til at styrke landbrugets image, fortæller erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

- Det en brandingkampagne, der sætter fokus på kvaliteten af de danske fødevarer, og hvor meget udlandet sætter pris på danske produkter. En del af det er også, at der vil blive fortalt de gode historier om branchen, siger Morten Holm Østergaard.

Helt konkret vil kampagnen vise sig i reklamer i biografer, på nettet og på billboards. Der er også en hjemmeside, hvor der blandt andet er forskellige fortællinger om danske fødevarer og udlandets holdning til dem. Ved at sætte fokus på image skal kampagnen også være med til at få flere unge til at ville arbejde med svin ifølge den erhvervspolitiske chef.

- Kampagnen skal give landbruget et bedre omdømme, styrke opfattelsen af erhvervet, fremhæve muligheder og derved også tiltrække flere elever til landbrugsuddannelserne og svinelinjerne. I den kampagne indgår svin også ret markant. Men landbrugsskolerne skal selv markedsføre deres uddannelser, siger han.

Annonce

Der mangler svineelever

Der er ikke mange unge, der vil arbejde med svin, viser tal fra Danske Landbrugsskoler. I 2018 er der på landsplan 93 landmandsstuderende på 2. hovedforløb, der har svin som speciale. På lederuddannelsen er der 15 på landsplan, der har speciale i svin. De tal har været faldende i en årrække, har formanden tidligere oplyst til avisen.

Det viser sig i mangel på kvalificeret arbejdskraft, mangel på ledere til at overtage svineproduktioner og en frygt for nedgang i produktionen hos flere landmænd. En udfordring, der, ifølge formanden for Danske Landbrugsskoler, bunder i dårligt image. Derfor bliver kampagnen også taget positivt imod af ham. Men der er ikke kun jubel at spore.

- Det er et fint, lille supplement til at gøre erhvervet mere attraktivt. Men hvis man vil have flere elever til uddannelserne, er det langt fra nok, siger Jens Munk Kruse.

Han erkender dog også, at organisationen ikke kan vende statistikken alene.

- Ja, vi har også selv en rolle. Men erhvervet har også et stort - hvis ikke næsten det største - ansvar for at få arbejdskraft ind i branchen, siger formanden.

Hos Landbrug og Fødevarers erhvervspolitiske chef er forventningen, at kampagnen kommer til at gøre en reel forskel. Også selvom han erkender, at organisationen ikke har haft konkret fokus på manglen af svineelever, og heller ikke har det med kampagnen.

- Min store forventning er, at folk skal komme i tanke om, hvor stolte vi egentlig kan være af dansk landbrug. Den skal også ændre de voksne danskeres holdning, så flere kommer til at se mere positivt på landbrugsbrancherne. Det kan få flere forældre til at være mere positivt stemt over for, at deres børn vælger en uddannelse inden for landbrug. Og det, tror jeg, vil tiltrække flere unge - herunder også til svinelinjerne, siger Morten Holm Østergaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Annonce