Annonce
Erhverv

Ny kampagne skal skaffe flere i arbejde

Ledigheden i Odense ligger med 5,2 pct. i juli stadig et pænt stykke over landsgennemsnittet på 3,9. Det skal kampagnen Stå op for Odense ændre på. Den tager i første omgang sigte på at få flere ledige i virksomhedspraktik.

1. Beskæftigelsesalliancen står bag

Sådan ser en af plakaterne ud fra den kampagne, som Beskæftigelsesalliancen står bag.

Beskæftigelsesalliancen blev etableret i efteråret 2017 som resultat af en af de seks anbefalinger, som den såkaldte Beskæftigelses Task Force Odense udarbejdede i foråret 2017.

Beskæftigelsesalliancen består af fire parter, nemlig a-kasser og fagforeninger, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og Odense Kommune. De fire parter skal sammen nedbringe ledigheden i Odense Kommune.

Odense Kommune ligger på en syvendeplads, når det kommer til ledighed i de danske kommuner. I 2020 skal Odenses ledighedsprocent ligge på samme niveau som landsgennemsnittet. I juli 2018 lå ledigheden i Odense på 5,2 procent (5,1 procent i juni), mens landsgennemsnittet i samme måned var 3,9 procent. Det er dette mål, Beskæftigelsesalliancen arbejder hen imod, og det er meget ambitiøst mål, erkender de fire parter.

2. Kampagnen Stå op for Odense

Erfaringen er, at ledige, der har været i virksomhedspraktik, har lettere ved at få et rigtigt job.

Stå op for Odense er navnet på den kampagne, som Beskæftigelsesalliancen har valgt at fokusere sin indsats på. Kampagnen skydes for alvor i gang den 11. september med en event i IKEA, hvor kendte fynboer vil sidde i et callcenter og ringe praktikaftaler hjem efter samme model, som når der laves landsindsamlinger. Den 11. september gælder det om at samle pladser til virksomhedspraktik ind, og eventen er det officielle startskud på kampagnen, der løber resten af året.

Fra i dag mandag vil kampagnen være synlig i bybilledet i Odense med blandt andet busreklamer og outdoor-annocering.

Kampagnen og eventen den 11. september har i alt et budget på 700.000 kroner eks. moms.

Pengene er ifølge Odense Kommune tjent hjem, hvis 5,6 dagpengemodtagere, 6,5 kontanthjælpsmodtagere eller 9,8 borgere på integrationsydelse kommer i job i et år.

3. Virksomhedspraktik - sådan fungerer det

Kampagnen tager sigte på at få ledige i virksomhedspraktik i private virksomheder, for eksempel i byggebranchen, som mangler arbejdskraft. Foto: Vibeke Volder

En virksomhedspraktik er en form for aktivering, man som ledig kan komme i. Som ledig har man ret og pligt til at tage imod tilbud - herunder virksomhedspraktik - fra kommunen, da det er en del af det at være aktivt jobsøgende.

Alle ledige kan komme i virksomhedspraktik, både i private og offentlige virksomheder. Man kan komme i virksomhedspraktik fra første ledighedsdag, og der er intet øvre loft for antallet af praktikker, man kan have i sin ledighedsperiode.

En virksomhedspraktik varer som udgangspunkt fire uger, mens dimittender må være i virksomhedspraktik i otte uger. I særlige tilfælde kan en virksomhedspraktik vare helt op til 26 uger. Det afhænger af den lediges baggrund og længden af ledigheden. Odense Kommune er en såkaldt frikommune, hvilket også påvirker reglerne for virksomhedspraktik. Det betyder, at en virksomhedspraktik kan forlænges til 13 uger for ledige, som er under 30 år, ikke har erhvervserfaring eller har langvarig ledighed.

En virksomhedspraktik er gratis for virksomheden, idet den ledige under praktikken modtager sin normale ydelse. Dermed adskiller virksomhedspraktikken sig fra løntilskud, hvor den lediges løn fordeles mellem kommune og arbejdsgiver.

Man er som ledig meget velkommen til at finde sin egen virksomhedspraktik. Hvis man ikke har lyst til det, findes virksomheden i samarbejde med en af kommunens virksomhedskonsulenter.

4. Målet er 3400 pladser i 2019

Den ledige kan få hjælp på jobcentrene til at finde en plads i virksomhedspraktik, men må også gerne selv skaffe sig plads.

Målet for kampagnen er at nå 3.400 virksomhedspraktikker i det private erhvervsliv inden udgangen af 2019. Et ambitiøst mål, da det er en fordobling af det antal virksomhedspraktikker, der var i Odense Kommune i 2016 og 2017 i private virksomheder. I 2018 ventes det, at et stykke over 2000 kommer i virksomhedspraktik.

Grunden til, at indsatsen fokuseres så specifikt på virksomhedspraktik, er, at virksomhedspraktikkerne lader til at virke. Eksempelvis viser tal fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, at cirka en tredjedel af dem, der har været i virksomhedspraktik, er selvforsørgende 13 uger efter afsluttet virksomhedspraktik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Lindø-direktør: Det er helt ude i hegnet, hvad vi bliver beskyldt for

Annonce