Annonce
Erhverv

Ny generation af fynboer skal uddannes til robotbranchen

Borgmester Peter Rahbæk Juel fik sig en tur ind i den viturelle verden, men i den virkelige verden er han stærkt begejstret for robotter og ikke mindst det nye center hos Syddansk Erhvervsskole. Foto: SDE
  • Der var skåltaler og masser af gæster, da Syddansk Erhvervsskole indviede sit nye nationale videncenter for automation og robotteknologi.
  • Eleverne får adgang til robotter og automationsudstyr for 20 millioner kroner, og virksomhederne får mulighed for at uddanne deres medarbejdere i robot- og automation i det nye videncenter, som skolen, branchen og politikerne har store forventninger til.

Medstifteren af Odense store robotsucces Universal Robots, Esben Østergaard, var forhindret i at deltage fysisk, men havde sendt en videohilsen fra Beijing, hvor han og UR i disse dage lancerer deres nyeste produkt. Ellers var alt fra politikere til lærere, elever og branchefolk til stede, da Syddansk Erhvervsskole onsdag indviede sit nye nationale videncenter for automation og robotteknologi i Odense.

- Med det her center bliver vi del af økosystemet omkring den succesfulde robotklynge på Fyn, og så kan det være med til at booste erhvervskolernes image, lød det fra direktør på Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj, som bød velkommen til alle gæsterne i skolens store kantine.

Kort forinden var en stor papkasse med langstilkede vinglas røget på gulvet, da et vindstød fulgte ind ad døren sammen med de mange gæster. Det var også den eneste malurt i robotbægeret på skolen på en dag, hvor direktøren har store forventninger til det nye center.

- Vi kan allerede mærke en øget elevtilgang til vores automationsuddannelser, og vi har de første aftaler på plads med virksomheder, der vil sende deres ansatte på kursusforløb hos os, sagde han.

Sammen med erhvervsskolen i Herning og EUC Syd i Sønderborg fik Syddansk Erhvervskole 20 millioner kroner til indkøb af udstyr og opbygning af det nye videncenter og yderligere 16 millioner kroner i driftsmidler (til fire år) til centret fra Folketinget sidste år. De tre skoler er gået sammen i et konsortium, som i fællesskab står bag videncentret, som har forskellige dele placeret på alle tre skoler.

Allerede i slutningen af sidste år startede arbejdet med at opbygge centret, indkøbe robotter og andet udstyr og få det sekretariat på plads, som skal lede centret fra Odense. Nu er sekretariatet på plads og robotudstyret indkøbt, så Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) officielt onsdag kunne klippe den røde snor - som naturligvis blev holdt op af en robot. Dog ikke en fynsk udviklet en af slagsen, men derimod en spritny ABB-robot.

- For at forsætte den udvikling, som Odense har været igennem som centrum for en af verdens bedste robotklynger, er centret en vigtig milepæl på linje med de tiltag, man gør sig på SDU og på Erhvervsakademiet Lillebælt, sagde borgmesteren, før han klippede den røde snor. Han huskede dog også de fremmødte robotvirksomheder på, at de selv har en vigtig rolle i at oprette nok lærepladser til de unge.

Netop i branchen er der også stor tilfredshed med det nye center, som ifølge adm. direktør og stifter af robot-virksomheden Odico Anders Bundsgaard kan blive afgørende for den videre udvikling i Odense og den fynske robotklynge.

- Det kommer til at blive en dag, vi ser tilbage på om 10 år som helt afgørende. Det betyder, at vi nu kan få håndværkere og dem, der kan bygge robotterne med, så det ikke kun er forskning for forskningens skyld, siger Bundsgaard, som netop selv står bag en robot-løsning til byggebranchen, som han tidligere i sommer gik på børsen med som den første robotvirksomhed herhjemme.

Videnscenter for Automation og Robotteknologi blev udpeget af Undervisningsministeriet i oktober 2017 og er sat i verden for at skabe en metropol inden for den teknologiske udvikling og for at sikre et øget fokus på erhvervsuddannelserne. Videnscentret er etablereret som et konsortium mellem Herningsholm Erhvervsskole, EUC Syd og Syddansk Erhvervsskole.Konsortiet har fået 20 millioner kroner i støtte til indkøb af udstyr og yderligere 16 millioner kroner i driftsmidler til de første fire år.

Regeringen afsatte ialt 110 millioner kroner til etableringen af otte nationale videncentre på erhvervsskoleområdet bl.a. indenfor robot- og automation.

Kilde: SDE

Odense fik et nyt videncenter i dag, hvor Syddansk Erhvervsskole indviede sit nye nationalt videncenter for robot og automation. Det skal bl.a. introducere flere elever og undervisere for ny teknologi og så skal det nye center være med til at udbrede viden om robotter og automation til flere virksomheder og deres ansatte, så flere tager robotter ind i produktionen. De studerende var med på dagen, hvor flere end 250 gæster kiggede forbi erhvervsskolen. Foto: SDE
Annonce

Nye og gamle elever

Det nye center får to primære fokusområder, som både kommer til at styrke udviklingen af den lokal klynge og det nationale fokus på robotter og automation, lyder det fra direktør på Syddansk Erhvervskole, Lars Bregnehøj.

- Vi skal både levere den næste generation af dygtige håndværkere til industrien, som skal bygge robotter og automationsanlæg, og så skal vi også efteruddanne og opkvalificere ansatte fra de mange virksomheder, som gerne vil tage automation ind, men måske ikke har muligheder for det nu, siger han.

26 erhvervsskoler i hele landet kan fremover sende både elever og undervisere på konferencer eller kursusforløb i videncentret. Allerede torsdag kommer 100 undervisere fra hele landet til Odense for at deltage i videncentrets første konference.

Adm. direktør i automationsvirksomheden Egatec fra den fynske robotklynge, Mads Nychel, ser store muligheder i det nye center - ikke mindst hvis man kan lykkes med at efteruddanne og opkvalificere ansatte fra de mange små- og mellemstore virksomheder, så de i højere grad kan begynde at tage robotter og automation til sig. Arkivfoto
Annonce

Opkvalificering meget vigtigt

Centret åbner også op for nye veje ind i automation for virksomheder, som ikke har investeret i en robot endnu. Det kan være en udfordring at investere i dyr teknologi som en robot, hvis man ikke har en ansat til at betjene den, fortæller adm. direktør i automationsvirksomheden Egatec, Mads Nychel, fra Odense, som også deltog ved festlighederne.

Han lever netop af at bygge og konstruere automationsanlæg til industrivirksomheder, men kunderne er som regel meget store - og sjældent små eller mellemstore.

- I mine øjne er meget vigtigt i det nye center, for mange mindre virksomheder er bange for at investere i ny teknologi og automation i dag. Det kan det nye videncenter ændre på, hvis man laver små og komprimerede kursusforløb, for virksomhederne undlader at lave store investeringer i dyre maskiner, hvis de også skal betale for at specialister kommer ind og hjælper med at betjene dem. Nu kan de uddanne deres egne folk på videncentret, og det er afgørende, at det bliver hurtigt og effektive små forløb, siger han.

Centret kan være med til at fastholde den position, Odense har fået som robotcentrum, og det kan også være med til at udvikle de eksisterende robotvirksomheder, lyder det fra Kenneth B. Henriksen, kommerciel direktør i robotvirksomheden Purple Robotics, som også var med til åbningen hos Syddansk Erhvervsskole.

Han kan sagtens forestille sig, at den lille fremadstormende robotvirksomhed selv gør brug af kursus-tilbud, hvis en medarbejder skal opdateres på et nyt område eller ny teknologi.

- Det er ikke nødvendigvis et videncenter, hvor andre virksomheder opkvalificerer deres ansatte for at begynde at automatisere. Det kan også være et center, hvor vi fra branchen sender ansatte hen for at få ny viden på deres område. Der sker så meget i branchen og så hurtigt, at det sagtens kan være relevant at sende vores egne eksperter på kursus for at lære nyt også, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce