Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ny gaskeddel mødes med kritik: FFV investerer i forurenende energi

Den nye naturgaskedel etableres på L. Frandsensvej i Faaborg. Foto: Kasper Buur Nielsen
Kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn kommune besluttede for to uger siden at investere i en ny forurenende naturgaskedel, der skal fungere som reservekedel i Faaborg. Forsker finder det problematisk med investeringer i fossil infrastruktur.

Faaborg: Den 12. november godkendte kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune en investering i ny naturgaskedel til fjernvarmeværket i Faaborg. Den skal være supplement til varmeværkets kommende elektrificerede varmepumpe.

Men kommunalbestyrelsen har ikke valgt et decideret miljøvenligt supplement. Naturgas udleder CO2, og derfor går den nye kedel stik imod regeringens ønske om at nedbringe udledningen. Ifølge direktør hos FFV, Christian Møller, er den forurenende reserve en nødvendighed.

- Vi er nødt til at have en backup, hvis vores anlæg går ud. Hvis der f.eks. sker et mekanisk sammenbrud på en varmepumpe, og så skal vi jo kunne fyre med noget andet, fortæller direktøren, der desuden oplyser, at et varmepumpeanlæg ikke vil kunne levere nok varme i de koldeste måneder.

Ifølge FFVs beregninger kommer varmepumpen til at stå for 88 procent af varmeproduktionen.

Morten Schjøtt, der sidder i byrådet for Enhedslisten, har hele tiden været imod anlæggelsen af nyt naturgasanlæg. Han mener en el-kedel er den rigtige beslutning, selvom det ville blive dyrere for borgerne i Faaborg.

- Jeg har svært ved at se, at gaskedlen om 20 år er en god idé. Jeg mener, at gasforsyningen er meget usikker til den tid, lyder det fra byrådspolitikeren.

Varmepumper og bio-gas

Varmepumper:

De nye varmepumper FFV planlægger at investere i skal primært drives af vindmølle-strøm.

Varmepumperne fungerer ved, at de suger luft ind og køler den ned. Friktionen i den proces skaber energi, som giver varme til faaborgenserne.

Bio-gas:

FFVs nye naturgaskedel vil også være i stand til at bruge bio-gas. Bio-gas udvindes af bio-masse, der typisk kommer fra organiske produkter fra slagterier, mejerier eller husholdninger. Det kan også komme fra husdyrsgødning fra landbruget.

I dag køber FFV bio-gas, der blandes i naturgassen, hos Nature Energy ved Heden.

Skidt med fossil infrastruktur

Morten Schjøtt bakkes op af Brian Vad Mathiesen fra forskningsprojektet 4DH, der beskæftiger sig med fremtidens fjernvarme.

- Jeg mener sådan set, at vi burde afstå fra at at lave investeringer i fossil infrastruktur. Derfor synes jeg, det er ærgerligt, man ikke her benytter muligheden for at bruge lokale biomasse restprodukter. Vi har et klimamål, og snart en klimalov, er meldingen fra forskeren.

Ifølge Christian Møller er det slet ikke en mulighed for FFV at bruge biomasse. Fjernvarmeanlægget ligger i en såkaldt naturgas-zone, hvilket ville kræve yderligere dispensation, hvis der skulle bruges eksempelvis bio-olie. Til gengæld er det planen, at det nye anlæg skal fyre med biogas i én eller anden grad.

- Der er ikke noget, der er til hinder for, at man i de samme ledninger bruger biogas, fortæller Christian Møller, der dog erkender, at det bliver dyrere, hvis der bruges ren biogas.

Annonce

Tvivlsomt bio-gas

Enhedlistens Morten Schjøtt bliver ikke brandvarm ved FFVs lovning om bio-gas.

- Det er fuldstændig uden nogen form for garanti. Han kan sige, hvad han vil, mener Morten Schjøtt, der desuden gør opmærksom på, at bio-gas slet ikke er nævnt i projektforslaget til kommunalbestyrelsen.

Uden at give garantier er direktør i FFV, Christian Møller, optimistisk i forhold til bio-gas. Han mener det er realistisk, og at fjernvarmeværket er godt på vej.

- Der er jo en del bio-gas i naturgassen i dag, lyder det fra Christian Møller.

Reservegaskedlen vil formenligt løbe op i 12-13 mio. kr. inklusive diverse installationer.

Annonce
Sport For abonnenter

Landsholdets mangeårige massør har haft pacemaker i 27 år: Han tænker ikke på den, men tænker meget på Christian Eriksen

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Se videoen: Da kampuret slog 10 sendte barndomsbyen klapsalver af sted til Eriksen

Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Annonce