Annonce
Erhverv

Ny fynsk robot er snart klar til salg

Før i tiden var det møjsommeligt arbejde at sætte glasfacader op. Der skulle to eller tre stærke glarmestre til at bære de tunge stykker glas. Nu kan én glarmester og Wallmo-robotten klare arbejdet.

En ny fynsk robot, der kan hjælpe glarmestre med at sætte glasfacader op, er nu næsten klar til at blive solgt. Virksomheden, der har udviklet den, hedder Wallmo og har brugt fire år på at udvikle den.

Ambitionerne er store: 100 ansatte på Fyn inden for nær fremtid, håber de på.

Glas er et populært byggemateriale for tiden. Store glasfacader og vinduespartier ses på byggepladserne. Det er kønt at se på, synes nogen. Er man glarmester, synes man, at glasset er tungt at slæbe på. Almindelige glasfacader vejer nemlig nemt 100 kilogram, og der skal to eller tre glarmestre til at håndtere det store stykke glas, der typisk skal monteres på en alu-skinne i loftet.

Men nu er der hjælp at hente for glarmestrene. Den fynske robot Wallmo er nemlig snart klar til at blive solgt. Lige nu er den til test og afprøvning ude ved alle de glarmestre, der har lyst til at prøve den. Wallmos salgs- og marketingchef Jakob Fischer fortæller, at tilbagemeldingerne er meget positive.

- Håndværkerne kan alle se, at robotten faktisk frigiver en hel mand i processen. Og det betyder også, at de kan se, hvordan den mand så kan spares væk, eller kan bruges til at gøre processen endnu hurtigere. Tid er jo en meget vigtig faktor i byggebranchen, siger Jakob Fischer

Wallmo er et søsterselskab til odenseanske Blue Ocean Robotics, hvor det ideen til Wallmo begyndte som et projekt i 2014, der skulle hjælpe håndværkere med at undgå tunge løft.

- Hurtigt sprang ideen ud i et separat selskab, og stifterne har så udviklet på robotten i knap fire år, siger Jakob Fischer.

- Det sværeste ved udviklingen af robotten er, at den har mange mekaniske dele. Der er mange bevægelige komponenter, der skal bære noget tungt. Og alt skal bevæge sig roligt og sikkert. Det er svært, siger han.

Annonce
Det smarte ved Wallmo er, at når den er kørt i stilling kan den autmotisk placere glasset rigtigt.

Robotten har netop været ude ved byggeriet af HK's nye kontorer på Kanalvej i Odense. Her har den demonstreret, at den kunne, hvad Jakob Fischer og de andre fra Wallmo har lovet.

- De skulle have sat en masse glasfacader op, og det har jeg faktisk været med til. Så selv en, der ikke er håndværker kan betjene robotten, siger han.

- Man styrer den med et joystick. Man henter glasset med Wallmos "arm", der har sugekopper. Så kører man robotten hen, hvor man skal sætte glasset op, og så kører man armen i stilling. Det smarte er, at den sværeste del af bevægelsen er automatiseret. Det er det sidste vip, inden man når alu-skinnen, siger han.

Robotten fungerer altså allerede nu. Men udviklingsafdelingen finpudser indstillingerne af bevægelserne en sidste gang med hjælp fra tilbagemeldingerne fra glarmestrene, der har brugt den.

Det er planen at robotten skal være klar til den odenseanske robotmesse R18, der afholdes i Odense Congress Center.

- Vores mål er, at vi har solgt 100 robotter inden året er slut. Derefter skal vi sælge 500 til det danske marked.

Skal måske bygges på Fyn

Wallmo vil producere og samle robotten i Danmark. Det er også her, at virksomheden vil gøre sine indledende erfaringer med at bygge servicekæden op. De regner med inden for en kort årrække at udvide nuværende stab på bare fem personer til 100 medarbejdere, der skal lave alt for produktion, udvikling og servicering. Som tingene ser ud nu håber Wallmo at kunne producere robotten med base på Fyn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce