Annonce
Erhverv

Ny fynsk robot er snart klar til salg

Før i tiden var det møjsommeligt arbejde at sætte glasfacader op. Der skulle to eller tre stærke glarmestre til at bære de tunge stykker glas. Nu kan én glarmester og Wallmo-robotten klare arbejdet.

En ny fynsk robot, der kan hjælpe glarmestre med at sætte glasfacader op, er nu næsten klar til at blive solgt. Virksomheden, der har udviklet den, hedder Wallmo og har brugt fire år på at udvikle den.

Ambitionerne er store: 100 ansatte på Fyn inden for nær fremtid, håber de på.

Glas er et populært byggemateriale for tiden. Store glasfacader og vinduespartier ses på byggepladserne. Det er kønt at se på, synes nogen. Er man glarmester, synes man, at glasset er tungt at slæbe på. Almindelige glasfacader vejer nemlig nemt 100 kilogram, og der skal to eller tre glarmestre til at håndtere det store stykke glas, der typisk skal monteres på en alu-skinne i loftet.

Men nu er der hjælp at hente for glarmestrene. Den fynske robot Wallmo er nemlig snart klar til at blive solgt. Lige nu er den til test og afprøvning ude ved alle de glarmestre, der har lyst til at prøve den. Wallmos salgs- og marketingchef Jakob Fischer fortæller, at tilbagemeldingerne er meget positive.

- Håndværkerne kan alle se, at robotten faktisk frigiver en hel mand i processen. Og det betyder også, at de kan se, hvordan den mand så kan spares væk, eller kan bruges til at gøre processen endnu hurtigere. Tid er jo en meget vigtig faktor i byggebranchen, siger Jakob Fischer

Wallmo er et søsterselskab til odenseanske Blue Ocean Robotics, hvor det ideen til Wallmo begyndte som et projekt i 2014, der skulle hjælpe håndværkere med at undgå tunge løft.

- Hurtigt sprang ideen ud i et separat selskab, og stifterne har så udviklet på robotten i knap fire år, siger Jakob Fischer.

- Det sværeste ved udviklingen af robotten er, at den har mange mekaniske dele. Der er mange bevægelige komponenter, der skal bære noget tungt. Og alt skal bevæge sig roligt og sikkert. Det er svært, siger han.

Annonce
Det smarte ved Wallmo er, at når den er kørt i stilling kan den autmotisk placere glasset rigtigt.

Robotten har netop været ude ved byggeriet af HK's nye kontorer på Kanalvej i Odense. Her har den demonstreret, at den kunne, hvad Jakob Fischer og de andre fra Wallmo har lovet.

- De skulle have sat en masse glasfacader op, og det har jeg faktisk været med til. Så selv en, der ikke er håndværker kan betjene robotten, siger han.

- Man styrer den med et joystick. Man henter glasset med Wallmos "arm", der har sugekopper. Så kører man robotten hen, hvor man skal sætte glasset op, og så kører man armen i stilling. Det smarte er, at den sværeste del af bevægelsen er automatiseret. Det er det sidste vip, inden man når alu-skinnen, siger han.

Robotten fungerer altså allerede nu. Men udviklingsafdelingen finpudser indstillingerne af bevægelserne en sidste gang med hjælp fra tilbagemeldingerne fra glarmestrene, der har brugt den.

Det er planen at robotten skal være klar til den odenseanske robotmesse R18, der afholdes i Odense Congress Center.

- Vores mål er, at vi har solgt 100 robotter inden året er slut. Derefter skal vi sælge 500 til det danske marked.

Skal måske bygges på Fyn

Wallmo vil producere og samle robotten i Danmark. Det er også her, at virksomheden vil gøre sine indledende erfaringer med at bygge servicekæden op. De regner med inden for en kort årrække at udvide nuværende stab på bare fem personer til 100 medarbejdere, der skal lave alt for produktion, udvikling og servicering. Som tingene ser ud nu håber Wallmo at kunne producere robotten med base på Fyn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce