Annonce
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Henning Hyllested (EL) vil have anlagt ny fynsk jernbane to år tidligere end regeringen. Arkivfoto: Vibeke Volder
Når anlægsloven om en ny jernbane behandles tirsdag, stiller Enhedslisten ændringsforslag for at få fremrykket banen med to år. Forslaget får hård medfart
Annonce

En ny jernbane til højhastighedstog har ventet alt for længe. Det mener Enhedslisten, der nu vil have sat fart på banen. Partiet vil i morgen stille et ændringsforslag i folketingssalen, når anlægsloven for den vestfynske højhastighedsbane skal andenbehandles. Forslaget betyder, at jernbanen skal fremskyndes med to år i forhold til regeringens udspil. Med Enhedslistens forslag vil arbejdet kunne påbegyndes i 2021.

- Der er ingen grund til at vente. Det vil skabe ro hos lodsejere, og vi kan komme videre med tankerne om flere regionaltog på den nuværende bane, siger Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.

I den socialdemokratiske regerings forslag til finanslov sættes de første 147 millioner kroner af i 2023. Derefter venter syv år med detailprojektering, opkøb af jord og anlæg af selve banen, der tidligst vil kunne være køreklar i slutningen af 2029.

Tidsplanen

Tidsplanen for anlægget af den vestfynske jernbane til godt 4,8 milliarder er beskrevet i anlægsloven.

År 1: Detailprojektering, udbud og opstart af ledningsflytning (145 millioner)

År 2: Besigtigelse, ekspropriation og omlægning af naturgastransmissionsledning (485 millioner)

År 3-5:Anlægsarbejder (tre milliarder)

År 6: Afslutning af anlægsarbejdet og testkørsler (970 millioner)

År 7: Idriftsættelse og efterarbejder (191 millioner)

Annonce

Tavs minister

Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke kommentere ændringsforslaget fra Enhedslisten. Han har tidligere i Fyens Stiftstidende afvist, at arbejdet med jernbanen kan påbegyndes før 2023. Han henviste blandt andet til pres på personaleressourcer med udrulning af nyt signalsystem og elektrificering af jernbanen andre steder i landet.

Det giver Henning Hyllested dog ikke meget for.

- Som jeg tolker meldingerne fra Banedanmark, er der ingen tekniske forhindringer for, at vi kan komme i gang i 2021. Og pengene er der. De ruller jo hvert år ind i Togfonden, siger Henning Hyllested.

Vås, lyder det fra Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

- Der er ingen penge, siger han.

I de borgerlige partiers infrastrukturplan, der blev lanceret før folketingsvalget, var anlæg af jernbanen med i årene fra 2024-2031.

Heller ikke SF vil stemme for Enhedslistens ændringsforslag til anlægsloven.

- Vi er enige i indholdet, men jernbanen er en del af de aktuelle forhandlinger om finansloven. Så det er et totalt vildskud af Enhedslisten at stille forslaget som en del af anlægsloven. Det er en bizar måde at være parlamentariker på, mener SFs politiske ordfører Karsten Hønge.

Annonce
Annonce
Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nyeste tal: De konstaterede tilfælde af corona er markant på retur i Nyborg Kommune

Annonce