Annonce
Fyn

Ny forskning fra OUH: Organtransplanterede er fortsat udsat for covid-19 efter deres vaccine

Organtransplanterede patienter skal fortsatte beskytte sig selv mod covid-19-infektion, selv om de er fuldt vaccinerede. Det fortæller Isik Somunchu Johansen, som er professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på OUH.  Foto: Michael Bager
Selv om organtransplanterede er fuldt vaccineret mod covid-19, risikerer de alligevel at blive ramt af coronasmitte. Årsag: En stor del af patienterne har forsat et lavt niveau af antistoffer mod sygdommen. Det viser ny forskning fra OUH.

Fyn: Organtransplanterede patienter risikerer et alvorligt sygdomsforløb med covid-19, og denne patientgruppe er højt prioriteret i det program for vaccination af danskere, som er i gang. En stor del af disse patienter har allerede fået begge deres vacciner og skulle dermed være fuldt beskyttet mod covid-19-infektion.

Men det lader ikke til at være tilfældet.

Det er den foreløbige konstatering i et stort videnskabeligt forskningsprojekt, som er i gang på Odense Universitetshospital. Her studerer forskerne effekten af covid-19 vaccinen hos organtransplanterede.

Annonce

De undersøgte har fået lavet en antistoftest en måned efter færdigvaccination med Pfizer-vaccinen. Antistofferne beskytter mod, at man bliver syg af covid-19. De bliver normalt dannet i kroppen, når man vaccineres, eller hvis man har været syg af covid-19.

Men hos to tredjedele af de indtil videre 38 undersøgte patienter er der en lav tilstedeværelse af antistoffer. Det lave niveau af antistoffer kan have store konsekvenser, idet disse patienter dermed ikke lader til at være godt beskyttet mod sygdommen. De skal fortsat tage sig i agt i forhold til den infektion, der kan få alvorlige konsekvenser for dem.

Kontakt til patienter

De opsigtsvækkende fund har allerede fået lægerne til at reagere på de meget foreløbige forskningsresultater. Resultaterne baserer sig på 38 patienter ud af de 350 patienter, der indtil videre har takket ja til at være med i forskningsprojektet.

Transplantation og vaccination

Forskere på Odense Universitetshospital har sat gang i et forskningsprojekt, hvor der ses på vaccinernes effekt hos patienter, der har fået transplanteret organer.

Interessen for sammenhængen skyldes, at organtransplanterede patienter får immundæmpende medicin for at hindre afstødning af det transplanterede organ.

En kendt bivirkning er, at immunsystemet reduceres i forhold til infektioner, men også vaccinationer som dem, der bliver givet mod covid-19.

- Med den viden, vi har på nuværende tidspunkt, har vi taget kontakt til patienterne med en opfordring om, at de fortsat følger de covid-forholdsregler, som de har gjort gennem det sidste år, og det uanset om de er blevet vaccineret eller ej, siger Isik Somuncu Johansen, der er overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk på OUH.

- Jeres opfordring er, at de transplanterede skal fortsætte med at leve, som de har gjort det, inden de blev vaccineret. Men hvornår kan de så forvente at kunne vende tilbage til et mere normalt liv? Det er jo det, som alle længes efter, og som vaccinerne skulle hjælpe med?

- Der er flere forhold. Vi skal blandt andet have mere viden om, hvordan vaccinen beskytter trods det lavere niveau af antistoffer. Det kan godt være, at vaccinerne fortsat forhindrer disse patienter i at få alvorlige sygdomsforløb, siger Isik Somuncu Johansen.

Det er for at undgå alvorlige sygdomsforløb, at organtransplanterede patienter tidligt er blevet vaccineret mod covid-19. Men nu viser forskning fra OUH, at patienter i denne gruppe forsat har risiko for at få infektionen.

Desuden må disse patienter også vente på, at en langt større del af den øvrige danske befolkning bliver vaccineret.

Den fortsatte udrulning af vaccinationerne har stor betydning for, hvordan epidemien udvikler sig. For når størstedelen af befolkningen er vaccineret, bliver der opbygget en immunitet, og covid-19 får svært ved at holde sit greb i befolkningen. Og når grebet slippes, får også de udsatte gruppe muligheder for en tilbagevende til et mere normaliseret liv.

Annonce

Behov for flere i undersøgelsen

Forskningsprojektet ved OUH har til formål at undersøge effekten af covid-19 vaccination hos organtransplanterede i hele Region Syddanmark.

Der er inviteret i alt 663 organtransplanterede patienter i Region Syddanmark til studiet, og foreløbigt har 350 takket ja til at deltage. Indtil videre har forskerne som nævnt resultater på 38 patienter, hvoraf kun 34 procent har dannet målbare antistoffer efter vaccination.

Projektet løber fra den 18. januar 2021 til den 30. juni 2023. Det inkluderer patienter, som har gennemgået en nyretransplantation, levertransplantation, hjertetransplantation eller lungetransplantation og er tilknyttet OUH i et ambulant forløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce