Annonce
Assens

Ny forretning: Syriske delikatesser midt i Assens

Hadeel Habbal fra Syrien har sammen med sin mand Hektor Habbal startet Aleppos Søde Sager, som bringer delikatesserne fra deres gamle land til assenserne. Foto: Martin Kloster
Hektor og Hadeel Habbal er begge fra Aleppo i Syrien. Nu er de klar til at bringe delikatesserne fra deres gamle land til assenserne.
Annonce

Assens: En ny delikatesseforretning har set dagens lys på Østergade 55 i Assens. Den hedder "Aleppos Søde Sager", og søde sager er præcis, hvad man kan få i butikken. Men det er ikke lakrids og slik, som vi kender det herhjemme. Det er derimod præget af pistacie, mandler og mange andre nødder i filodej på forskellig vis.

Hektor og Hadeel Habbal er godt klar over, at i Danmark er det noget anderledes end i Syrien. I hjemlandet kunne Hadeel gå hjemme med parrets tre børn og sørge for huset, imens Hektor passede sin forretning. Sådan er det ikke længere. Men Hadeel er klar til at stå ved disken i den nye butik, som åbnede fredag den 6. december.

- Ja, jeg har ikke prøvet det før, men det bliver spændende, siger hun.

Hektor håber, at folk vil komme forbi og smage ægteparrets delikatesser.

- I Syrien er det skamfuldt, hvis man modtager penge fra kommunen eller andre.

- Jeg vil gerne skabe en sund forretning med en masse lækre sager, siger Hektor Habbal, som er indehaver af butikken sammen med sin kone Hadeel.

Hektor er ikke en mand, der sidder stille. Han er stadig igang med sin bilvask Speed Service, hvor han dampvasker biler, og nu vil han åbne endnu en virksomhed i Assens.

- Vi har fået så meget støtte fra vores dejlige venner her i Danmark, og jeg håber, at vi snart kan give alt det tilbage, vi har fået fra dem, siger han.

- Vi har fået så meget støtte fra vores dejlige venner her i Danmark, og jeg håber, at vi snart kan give alt det tilbage, vi har fået fra dem.

Hektor Habbal, der driver forretningen Aleppos Søde Sager sammen med sin hustru Hadeel Habbal

Annonce

Mistede alt i Syrien

Hektor Habbal tog for fem år siden den lange vej fra det krigshærgede Syrien til Danmark.

I Syrien var han en succesfuld forretningsmand med en stor marketingvirksomhed.

- Jeg var meget rig i Syrien, og det var virkelig hårdt at miste alting. Men jeg bliver ved med at arbejde for min kone, mine børn og min mor, som stadig er i Aleppo, siger Hektor.

Hektor mistede desuden sin bror under krigen. Han fik at vide, at han skulle betale fem millioner pund for at få ham tilbage. Det gjorde han, men han fik ikke sin bror at se. Hektor ved stadig ikke, hvor hans bror befinder sig, eller om han overhovedet er i live.

Parret mistede alt, de ejede, da krigen kom til deres lokalområde.

- Vi vågnede en nat, og det var ligesom i en krigsfilm. Jeg tog mine børn under armene og løb ud med min kone, siger han.

Han havde hævet alle sine penge i banken på grund af den usikre økonomi i landet, men pengene havde den 41-årige mand ikke fået med, og da han vendte tilbage til huset havde hæren spærret gaden af. Han sagde til dem, at han skulle hente meget vigtige papirer i sin bolig.

- En soldat sagde til mig, at min sjæl var meget mere værd, end de papirer, jeg skulle hente, og det havde han jo ret i, siger Hektor.

I dag er Hektor og Hadeel glade for at bo i Danmark. De savner deres syriske liv med rigdom, Hektor savner sin bror, som han ikke ved om er i live eller ej. Og så håber han, at han kan få lov til at få sin mor til Danmark, så hun kan leve sammen med hans familie i Danmark.

Ægteparret har fået 30.661 kroner fra crowdfunding (det at skaffe kapital til et projekt ved hjælp af små økonomiske bidrag fra en folkemængde online eller lignende). De har desuden et venskabeligt forhold til skuepiller og entertainer Preben Christensen og kongehusets frisør og makeupartist Søren Hedegaard, som Hektor dagligt taler med, og som også var til stede under åbningen fredag.

Der kan både købes mad og slik og en masse andet i butikken. Foto: Martin Kloster
Hektor Habbal med en af de første kunder i butikken, da den åbnede fredag eftermiddag. Foto: Martin Kloster
Hektor Habbal er ikke sur, men gestikulerende på dette foto. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce