Annonce
Erhverv

Ny forretning i sigte: Lindø har kig på vindmølleparker i Østersøen

Den nye havneterminal på Lindø står efter planen færdig til efteråret - terminalen lægger 400.000 kvadratmeter - cirka 60 fodboldbaner - til havneområdet og er specielt designet til tung industri. Foto: Michael Bager
Den nye havneterminal vil give Lindø port of Odense chance for at byde sig til som installationshavn for vindmølleparker i Østersøen. Analyse fra Danske Havne forudsiger 20.000 flere arbejdspladser i danske havne frem mod 2030.
Annonce

Når Lindø sætter den lange kikkert for øjet, åbenbarer der sig et forretningsområde som en havn, der kan samle, installere og afskibe vindmøller til nye vindmølleparker - en fremtid som installationshavn.

Såvel danske som europæiske havvindmølleparker bliver hovedsageligt installeret i Esbjerg, der har specialiseret sig i af montere, afskibe og servicere havvindmøller, men nye havneterminal på Lindø er gearet til så tunge og store elementer, at det giver den fynske havn en stemme i kapløbet om at blive installationshavn for havvindmølleparker i Østersøen, som regeringen har planer om, mener Carsten Aa, administrerende direktør for Lindø port of Odense.

Annonce

Perfekt set-up

Den nye havneterminal til 400 millioner kroner forøger havnen med 400.000 kvadratmeter og rummer blandt andet en kilometer ny kaj og et heavy-loadområde med en heftig bæreevne på 105.000 tons. Carsten Aa er på jagt efter flere lejere til havneterminalen - gerne langtidslejere som MHI Vestas, men han mener også, at den nye terminal åbner nye perspektiver, og den ene form for lejere udelukker ikke den anden.

- Havneudvidelsen har det perfekte set-up til at blive installationshavn. Der er flere vindmølleparker på vej i Østersøen, og det marked kigger vi også ind i og følger løbende med i. En installationshavn giver fuld knald på beskæftigelsen i et år eller to, mens vindmølleparken bliver etableret, og det giver en masse arbejde både her og hos underleverandører, siger direktøren.

Carsten Aa kan ikke komme nærmere ind på, om der allerede er nye lejere på tapetet på havneterminalen.

- Vi vil gerne have flere store industrikunder - i særdeleshed inden for den grønne omstilling, og det arbejder vi benhårdt på hele tiden.

Annonce

Hestehoved foran

Arbejdspladser i havvindmølleindustrien er der udsigt til i tusindetal, hvis det stemmer, hvad der står i en analyse fra Danske Havne, som Carsten Aa er formand for.

Analysen er udarbejdet af organisationen i samarbejde med en række af de danske havne, og ifølge analysen er der alene inden for havvind 20.000 arbejdspladser i sigte i de danske erhvervshavne frem mod 2030.

I dag kaster vindindustrien 33.000 arbejdspladser af sig, og den energiaftale, der blev indgået i 2018, betyder, at der frem mod 2030 skal etableres tre havvindmølleparker. Danmark har årelang ekspertise i vindmøller både til lands og til vands, og det betyder, at Danmark er foran konkurrenterne og skaber flere arbejdspladser per gigawatt vindmølle end andre lande, men der skal knokles for det forspring mener Danske Havne.

- Både Danmark og udlandet skal have flere havvindmøller op, og 20.000 arbejdspladser er et forsigtigt gæt ud fra, hvor mange beskæftigede, der er i forhold til de parker, som er installeret, og udfra, hvad der er brug for, hvis vi skal imødekomme behovet, hvis vi skal fastholde produktionen i Danmark, siger Carsten Aa.

Selv om Danmark er ekspert i vindmøller, er der ikke plads til at læne sig tilbage og være selvtilfreds.

- Der er jo en risiko for, at de enkelte nationalstater, som skal gennem den grønne omstilling og have vindmøllerne, gerne ser, at produktionen ligger i deres hjemland. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at være et hestehoved foran ved at have optimale havneanlæg, vejadgange, sejlrender etc. Vi er et hestehoved foran, men det er ikke noget, der giver sig selv, at vi bliver ved med at være det, fastslår Aa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce